Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
20. 9. 2016,
19.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Moja služba Varnost internet nasveti družabna omrežja facebook

Torek, 20. 9. 2016, 19.55

6 let, 6 mesecev

Sedem razlogov, zakaj zapustiti Facebook in kako to storiti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Facebook | Foto Reuters

Foto: Reuters

Razmišljate o tem, da bi se umaknili s Facebooka? Ponujamo vam sedem razlogov, zakaj bi to lahko storili, zraven pa tudi rešitve za uporabnike, ki imajo Facebooka sicer "poln kufer", a ga še ne bi porinili vstran, če bi ga lahko le malce spremenili. Pokazali vam bomo tudi, kako lahko Facebooku dokončno rečemo nasvidenje.

1. Pravih prijateljev je med "prijatelji" le še za vzorec

Povprečen uporabnik Facebooka ima na seznamu prijateljev 155 oseb (vir). Med njimi je v povprečju le okrog tretjina takšnih, ki jih pozna osebno, le štirim pa bi zaupal v veliki krizi (vir). 

Rešitev: Odprite seznam prijateljev in naredite čistko. Osebe, ki jih ne poznate dobro oziroma se uvrščajo v kategorijo bežnih znancev ali pa vas njihove objave motijo, preprosto odstranite s seznama.

 | Foto:
Bo prišlo do osebnih zamer? Koliko vam je mar zanje, veste sami. 

 

2. Facebook vas spravlja ob živce

Ena oseba vsak dan objavi deset enakih slik svojih otrok, druga teži s političnimi prepričanji, tretja se hvali z materialnimi dobrinami. Njihovih objav ne prenesete več.

Za nameček ste ugotovili, da je med vašimi všečki kar naenkrat precej profilov, ki jih niste nikoli všečkali. Vašo začetno stran Facebooka vsak dan zasipajo z vsebinami, ki vas ne zanimajo oziroma vas celo motijo. To se zgodi zato, ker nekateri javni profili, potem ko dosežejo kritično maso sledilcev, spremenijo ime in poslanstvo. Več o tem preberite tukaj.

Rešitev: Kliknite puščico v zgornjem desnem kotu objave, ki vam ni všeč, in izberite možnost "Prenehajte spremljati …".

 | Foto:
S tem boste še vedno prijatelj z osebo oziroma boste še vedno sledili profilu, ki je objavo delil, ne boste pa več videli njihovih nadaljnjih objav. Skrajni ukrep je umik osebe ali profila iz seznama prijateljev oziroma všečkanih strani. 

 

3. Ne veste več, kaj je res in kaj ne

Facebook je že prevzel primat najbolj branega spletnega medija. Medija, ki z izjemo res najbolj nazornih nasilnih in pornografskih vsebina praktično nima filtrov. To pomeni, da lahko kdor koli napiše, kar koli želi.

Posledica tega je zastrupljanje umov uporabnikov s skrajno politično in versko ideologijo, prepričevanje v teorije zarot, rekrutiranje v Ponzijeve sheme ali preprosto širjenje lažnih, nepreverjenih, goljufivih in znanstveno nepotrjenih informacij. Posledica tega je, da marsikateri uporabnik ne ve, kaj je res in kaj ne, nekateri si o določenih temah ustvarijo napačno sliko.

Rešitev: Podobna kot zgoraj. Ko se vam zazdi, da nekdo ali nekaj uporabnike preveč agresivno prepričuje v svoj prav, mu prenehajte slediti. Berite tudi Siol.net, kjer redno izpostavljamo prevare na Facebooku, teorije zarot in spletne piramidne sheme.

 

4. Na Facebooku zapravljate čas

Facebook ima 1,7 milijarde uporabnike, od tega jih je 1,13 milijarde na družbenem omrežju aktivnih vsak dan (vir). Povprečen dnevno aktiven uporabnik se na Facebooku ter njegovih sestrskih platformah Messenger in Instagram zadržuje 50 minut (vir). V enem letu samo za Facebook torej porabi več kot 12 dni.

Je bil čas porabljen kakovostno? To bo uporabnik presodil sam. | Foto: Reuters Je bil čas porabljen kakovostno? To bo uporabnik presodil sam. Foto: Reuters

Bi bil lahko v tem času bolj produktiven? Povprečen odrasel človek bere s hitrostjo okrog 180 besed na minuto, povprečna dolžina članka na Wikipediji, največji človeški zakladnici informacij, pa je 560 znakov. Recimo torej, da lahko en članek prebere v treh minutah. V 12 dneh bi jih skoraj 5.800. To je precej novega znanja. 

Rešitev: Omejite čas, ki ga preživite na Facebooku. Pomagate si lahko z orodjem Strict Workflow, ki po petih ali desetih minutah na Facebooku spletno stran preprosto blokira za obdobje, ki ga določite vnaprej. Na voljo je v obliki dodatka za spletni brskalnik Chrome. Dobra alternativa za brskalnik Firefox je LeechBlock.

 

5. Svojega osebnega življenja ne želite več deliti z drugimi, tudi osebno življenje drugih vas ne zanima več

Odhod s Facebooka je kar prava poteza za uporabnike, ki se odločijo, da svojega življenja ne želijo več deliti tako z drugimi osebami kot s svetovnim spletom. 

Uporabniki Facebooka so pogosto preveč ležerni. Mnoge dejstvo, da ne uporabljajo nastavitev zasebnosti in svoje osebne podatke delijo s popolnimi tujci, skrbi premalo. | Foto: Reuters Uporabniki Facebooka so pogosto preveč ležerni. Mnoge dejstvo, da ne uporabljajo nastavitev zasebnosti in svoje osebne podatke delijo s popolnimi tujci, skrbi premalo. Foto: Reuters

Veliko jih za nameček ne uporablja ali pa ne pozna nastavitev zasebnosti, kar pomeni, da so njihovi podatki, fotografije in objave vidne vsem, ne le njihovim prijateljem. 

Rešitev: Če želite ostati na Facebooku, omejiti pa podatke o sebi, ki jih delite z drugimi, preberite naš ultimativni vodič po zasebnosti na Facebooku

6. Facebooku vam lahko uniči življenje

Ljudje zaradi objav in pogovorov na Facebooku izgubljajo službe, prihajajo v navzkrižje z državnimi organi in se razhajajo s partnerji. Krivec v večini tovrstnih primerov najbrž ni družbeno omrežje, temveč dejanja njegovih uporabnikov.

A ker v času, ki ga preživimo na Facebooku, delimo, komuniciramo, se povezujemo, lahko ena sama neprimerna objava, ki jo vidi preveč napačnih parov oči, povzroči osebne, profesionalne, čustvene in denarne težave ter odločilno vpliva tudi na našo prihodnost.

Rešitev: Preberite naš članek Če želite dobiti ali obdržati službo, na Facebooku ne počnite neumnosti. 

 

7. Facebook služi z vašo identiteto

Facebook največ prihodkov ustvari s prodajo podatkov o uporabnikih oglaševalskim agencijam, ki na Facebooku tudi zakupijo oglasni prostor.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg ima pod palcem 49,6 milijarde evrov. Na lestvici najbogatejših Zemljanov, ki jo sestavlja revija, Forbes, je letos na 5. mestu. | Foto: Reuters Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg ima pod palcem 49,6 milijarde evrov. Na lestvici najbogatejših Zemljanov, ki jo sestavlja revija, Forbes, je letos na 5. mestu. Foto: Reuters

Čeprav so ti podatki anonimni, saj oglaševalcev ne zanimata vaše ime ali obličje, temveč predvsem interesi, pa je lahko opažanje oglasov, ki so povezani z vašimi preteklimi aktivnostmi na Facebooku, moteče, včasih celo strašljivo. Facebook uporabnikom za največjo natančnost prikazovanja oglasov s piškotki tudi sledi po drugih spletnih straneh.

(Delna) rešitev: Facebook v spletnem brskalniku uporabljajte v zasebnem načinu (kako to storiti, preberite tukaj) ali pa namestite program za blokiranje nadležnih oglasov. Facebooku sicer ne bo mogoče nikoli popolnoma preprečiti, da ne bi še naprej zbiral podatkov o vas. 

Poskusno slovo

Preden se odločite, da boste Facebook dokončno zapustili, lahko poskusite zgolj deaktivirati svoj uporabniški račun. Ko to storite, boste za 14 dni izginili z družbenega omrežja. 

Z deaktiviranjem uporabniškega računa lahko preizkusite, kako se počutite brez Facebooka in kako se bodo na vašo odsotnost odzvali vaši prijatelji. Uporabniški račun lahko s preprostim vpisom v Facebook aktivirate še pred iztekom obdobja deaktivacije. 

Kako deaktivirati uporabniški račun na Facebooku: odprite Nastavitve (1, 2), na levi preklopite na razdelek Varnost (3), kliknite na Deaktiviraj svoj uporabniški račun (4, 5).

 | Foto:

Na naslednji strani vam ni treba navajati razlogov, zakaj ste se odločili za deaktivacijo, preprosto še enkrat kliknite gumb Deaktiviraj (1) in odločitev potrdite z Deactivate Now (2).

 | Foto:

Dokončno slovo

Če ste se odločili, da se je vaš čas na Facebooku iztekel in želite izbrisati svoj profil, tega ne boste mogli storiti v nastavitvah, ker je Facebook to možnost spretno skril. Do nje lahko dostopamo prek te neposredne povezave. Odprlo se bo tole okno:

 | Foto: Ko kliknemo gumb Izbriši moj uporabniški račun (1), moramo izbiro še potrditi z vnosom gesla (2) in rešitvijo uganke (v konkretnem primeru – klikni vse fotografije, ki prikazujejo mačko), s katero potrdimo, da smo človek in ne zlonameren uporabniški program.

 | Foto:

Če želite, lahko pred izbrisom uporabniškega računa naredite varnostno kopijo svojega celotnega profila na Facebooku. To storite takole.

 | Foto:  | Foto:

 

 

Ne spreglejte