Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
18. 6. 2015,
16.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Facebook družbena omrežja zaposlitev nasveti Matic Tomšič

Četrtek, 18. 6. 2015, 16.49

7 let, 2 meseca

Če želite dobiti ali obdržati službo, na Facebooku ne počnite neumnosti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delodajalci na družbenih omrežjih pogosto preverjajo zaposlene in kandidate za delovna mesta, zato se, če delo iščete ali pa ga želite opravljati še naprej, izognite neprimernim objavam.

Zakaj delodajalca zanimajo profili zaposlenih ali kandidatov za zaposlitev na družbenih omrežjih? Prečesavanje profilov na družbenih omrežjih delodajalcem ponuja pomemben in celosten vpogled v osebnost in zasebnost zaposlenih ali kandidatov za zaposlitev. Po podatkih podjetja Jobvite, ki proizvaja programsko opremo za iskanje novih kadrov prek spleta, to počne skoraj 95 odstotkov delodajalcev v IT-ju, gospodarski, finančni in poslovni sferi. Kot ugotavljajo pri Jobvite, delodajalci za preverjanje kvalifikacij (potencialnih) kadrov prvenstveno uporabljajo LinkedIn, na bolj "sproščenih" družbenih omrežjih (Facebook, Twitter) pa iščejo znake primernosti ali neprimernosti za delovno mesto. Najbolj pozorni so na pokazatelje ujemanja z vrsto in kulturo dela, ki ga oziroma ga bodo morda opravljali, sposobnost komuniciranja in kreativnost.

A kar pogosto se dogaja, da na družbenih omrežjih najdejo moteče objave, ki lahko zaposlenega celo stanejo delo, iskalec zaposlitve pa zaradi njih ostane iskalec. Kakšne objave veljajo za najbolj neprimerne?

Z uporabo razuma se lahko izognemo objavam, ki nas lahko pošljejo na zavod za zaposlovanje Glede na raziskavo spletne strani CareerBuilder.com, v kateri je sodelovalo več tisoč delodajalcev, najbolj neprimerne objave vključujejo:

- dokaze o pretiranem ali prepogostem uživanju alkohola in prepovedanih drog,

- neokusne ali (seksualno) provokativne fotografije in videoposnetke,

- izražanje nestrpnosti do drugače mislečih (področja, povezana s politiko, vero, raso, spolom, pa tudi bolj sproščene teme, kot so glasba, film, šport),

- laganje,

- nerodno ali nespoštljivo komuniciranje s preostalimi člani družbenega omrežja (ne toliko uporabo pogovornega jezika kot kazanje znakov nepismenosti in pogosto preklinjanje ter izbiranje neprimernih, vulgarnih izrazov, ki nikakor ne sodijo v kontekst pogovora),

- in, jasno, tudi izražanje nezadovoljstva nad trenutnim ali celo prejšnjim delodajalcem. Kaj storiti, ko nam prošnjo za prijateljstvo na Facebooku pošlje naš šef? V zadnjih petih, šestih letih praktično ne mine teden dni brez nove anekdote o nekom, ki je zaradi blatenja nadrejenega ali druge neprimerne objave na družbenem omrežju ostal brez dela. Najpogosteje se zalomi na Facebooku, saj ga večina ljudi v primerjavi z drugimi platformami, kot je profesionalni LinkedIn, uporablja kot svoje digitalno ogledalo.

Kaj torej storiti, ko šef izrazi željo, da bi z nami prijateljeval na Facebooku? Zavrnitev takšnega digitalnega tovarištva pogosto ne pride v poštev, zato je bolje, da se nanj ustrezno pripravite. Sploh če lahko na vašem uporabniškem profilu vidi objave, ki vas lahko spravijo v zadrego.

Preden sprejmete prijateljstvo, zato očedite svoj Facebookov jaz. Nekaj napotkov:

- Odprite Dnevnik dejavnosti (gumb zanj je na naslovni sliki vašega profila), preglejte vse svoje objave, komentarje in všečke ter po potrebi omejite njihovo prikazovanje prijateljem oziroma na vaši časovnici (ikoni na desni strani objave).

- Preverite, da med fotografijami, na katerih ste označeni, ni neprimernih. Če so, z njih umaknite oznako (odprite fotografijo v celozaslonskem pogledu, spodaj kliknite na Možnosti in izberite Odstrani oznako) ali pa jih samo skrijte s časovnice (meni desno zgoraj v pregledovalniku slik, Skrito s časovnice).

- Preglejte svoje osebne podatke in odstranite morebitne radikalne ideološke, politične, verske misli. Kako bo vaš profil videti na zaslonu vašega nadrejenega, lahko preverite sami. Odprite profil in ob gumbu Dnevnik dejavnosti kliknite na gumb s tremi pikami. V meniju izberite Poglej kot … , na vrhu zaslona (črna pasica) kliknite Poglej kot določena oseba in v polje vpišite ter kliknite njegovo ali njeno ime.

Preprečite, da bi vas očrnili drugi Če sami na Facebooku ne počnete neumnosti, lahko, če niste ustrezno zaščiteni, to namesto vas storijo drugi. Facebook uporabnikom namreč privzeto dovoli lepljenje objav na časovnice prijateljev. Na srečo jim to lahko preprečimo. Odprite Nastavitve, kliknite na Časovnica in oznake ter parametre uredite tako, kot je prikazano spodaj:

S tem boste pridobili največji nadzor nad tem, kaj na vaš profil in o vas objavljajo drugi oziroma jim to lahko preprečite. Zelo pomembna alineja je pregled objav, na katerih ste označeni – če se brez vašega dovoljenja pojavijo na vašem zidu, vas lahko nekdo zelo osramoti, vi pa tega ne veste, dokler znova ne preverite Facebooka. Kar ne vedo, jih ne boli Če se vam zdi zgoraj opisano ščitenje svoje zasebnosti pred nadrejenim pretirano, lahko dotični osebi tudi preprečite, da bi v prihodnje videla vaše objave ali objave, na katerih ste označeni. Odprite Nastavitve in nato še zavihek Zasebnost. V razdelku Komu bodo vidne tvoje prihodnje objave kliknite gumb Prijatelji, v meniju poiščite Po meri in v polje Don't share this with vpišite ime šefa ali direktorja. Enako storite v Časovnica in oznake/Kdo lahko vidi stvari na moji časovnici/Kdo lahko vidi objave, v katerih si bil označen, na tvoji časovnici.

Ne spreglejte