Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
10. 2. 2016,
19.46

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Matic Tomšič piramidna shema MLM bitcoin OneCoin

Sreda, 10. 2. 2016, 19.46

4 leta, 3 mesece

Onecoin: prihodnost plačevanja in priložnost za zaslužek ali le še ena piramidna prevara?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

V zadnjih mesecih smo na Facebooku zasledili več objav o digitalni valuti onecoin, ki naj bi v bližnji prihodnosti pometla z bolj uveljavljenim bitcoinom. Za kaj gre in ali je smiselno pristopiti?

Kaj je onecoin in zakaj podporniki pravijo, da je boljši od drugih kriptovalut? Onecoin je lastniška digitalna valuta, ki jo je leta 2014 ustanovila Bolgarka Ruja Ignatova, upravlja pa jo v Gibraltarju registrirano podjetje One Coin Limited.

V nasprotju z bitcoinom in drugimi digitalnimi valutami je onecoin zaprt sistem, saj je k njemu mogoče pristopiti samo z vabilom obstoječega člana oziroma sponzorja. Ko uporabnik postane član, mora za začetek pridobivanja onecoinov kupiti žetone.

Ustanovitelji sistema na spletni strani zagotavljajo, da bo onecoin v kratkem prevzel primat najbolj priljubljene in uporabljane digitalne valute ter prehiteli bitcoin. Ker onecoin ni decentraliziran, temveč ga upravlja eno podjetje, ga bodo po besedah podpornikov začele uporabljati tudi svetovne banke, saj transakcije ne bodo anonimne.

Onecoin se hvali tudi s tem, da je prva kombinacija digitalne valute in večstopenjskega mrežnega marketinga (ali MLM, Multi-Level Marketing). Pri tem so člani, ki v sistem privabijo nove člane, upravičeni do dela njihovega dobička od prodaje. Prodaje česa? V OneCoin se trži izobraževalno gradivo o tem, kako bolj učinkovito sodelovati v sistemu OneCoin.

Zakaj smo skeptično priprli oči in začeli raziskovati

Prvi dvom se je pojavil ob dejstvu, da trgovanje z onecoini (še) ni javno, temveč poteka prek interne borze (One Exhange), do katere je mogoče dostopati samo z registriranim uporabniškim računom OneCoin. Tam je cena enega onecoina trenutno postavljena pri 5,24 evra.

To v praksi pomeni, da je za takšen znesek znotraj spletne strani OneCoin s plačilno kartico ali z žetoni (za katere je treba plačati) mogoče kupiti en onecoin. Zapraviti ga ni mogoče nikjer, saj nismo našli spletne prodajalne, ki bi sprejemala onecoine, pa čeprav podporniki sistema trdijo, da jih kot veljavno plačilno sredstvo sprejemajo trgovci v 47 državah.

Onecoin se na seznamu vseh digitalnih valut, kot je znani Coin Market Cap, pojavi samo na eni spletni strani, in sicer Xcoinx.com. Tam je navedeno, da je cena enega onecoina 5,18 evra, skupna vrednost vseh onecoinov v obtoku pa 2,74 milijarde evrov.

Xcoinx.com:

Coinmarketcap.com:

Pokazateljev, da je Xcoinx.com lažna spletna stran, namenjena prepričevanju ljudi o legitimnosti sistema OneCoin, je kar nekaj. Spletno stran postavljajo že eno leto, večina povezav ne vodi nikamor oziroma uporabnika pripeljejo na začetno stran, češnja na torti pa je razdelek FAQ (Pogosta vprašanja), ki je dobesedno skopiran z borze z bitcoini Bitstamp, ki sta jo ustanovila Slovenca. V FAQ so vključene celo informacije o lanskem napadu hekerjev na Bitstamp!

Dejstva, ki kažejo na to, da OneCoin ne bo odprl vrat v raj

Zbrali smo nekaj dejstev, ki ne vzbujajo zaupanja v dolgoročno uspešnost sistema OneCoin.

(Klasična piramidna) Registracija uporabniškega računa: Uporabnik, ki želi k skupnosti OneCoin pristopiti prek gumba za registracijo na uradni spletni strani, tega ne more storiti. Vnos uporabniškega imena in e-pošte ga prijavita le na obveščanje o novostih (t. i. newsletter). Pravo registracijo je mogoče opraviti šele prek povezave, ki nam jo posreduje eden od članov omrežja OneCoin oziroma naš sponzor. Ko se registriramo, se tako znajdemo v njegovem omrežju stikov (pod njim).

Pristopnina in nakup "opcij": Z brezplačnim uporabniškim računom ni mogoče početi nič omembe vrednega. Da lahko začnemo sodelovati v omrežju in zbirati žetone ter onecoine, je treba poravnati pristopnino (30 evrov). Ponujen nam je tudi nakup opcij, s katerimi pridobimo dostop do izobraževalnih vsebin in boljših možnosti za nabiranje onecoinov. Najcenejša stane sto, najdražja pa več kot 18 tisoč evrov.

Nedostopnost konkretnih informacij: "Če želiš izvedeti več, pridi, te povabim na seminar." Tako se na vprašanja o sistemu OneCoin odzovejo tisti, ki so k njemu že pristopili, podoben je odgovor tistim, ki se zanj zanimajo na Facebooku. Na uradni spletni strani konkretnih informacij o pridobivanju onecoinov in sodelovanju v sistemu ni. Uporabnika pozivajo, naj se udeleži seminarja ali pa kupi eno od zgoraj omenjenih opcij, v katere je vključeno izobraževalno gradivo.

Sodelovanje z "legendarnimi vizionarji", ki skačejo od ene do druge sheme MLM: Med osebami, ki sodelujejo oziroma so sodelovale pri sistemu OneCoin, sta Sebastian Greenwood, nekdanji funkcionar podjetja Unaico, ki je ustvarilo nekaj propadlih denarnih verig, in Nigel Allan, eden vodilnih v sumljivi denarni shemi Crypto888.

Promocija z netočnimi dejstvi: Predstavništvo OneCoina pomembnost sistema med drugim gradi na dejstvu, da je maja lani intervju z ustanoviteljico Rujo Ignatovo naredilo uredništvo bolgarske izdaje slovite revije Forbes. Na spletni strani imajo objavljeno naslovnico revije Forbes z njeno fotografijo. Naslovnica je prirejena, trditev pa polresnica, saj je šlo za plačano objavo. To je prava naslovnica takratne izdaje revije Forbes.

Uradna opozorila glede OneCoina: Švedski regulator iger na srečo je OneCoin pred dvema tednoma uvrstil na seznam denarnih verig in ustanovitelje prijavil oblastem. Že junija lani pa je OneCoin začela preiskovati madžarska državna banka, ker naj bi šlo za digitalno Ponzijevo shemo.

Ogibanje trgom s strožjimi regulatorji, predvsem ZDA: OneCoin rekrutira nove uporabnike na evropskih in azijskih trgih, ne pa tudi v ZDA. Na spletni strani BehindMLM, ki analizira sisteme mrežnega marketinga, so prepričani, da se OneCoin Združenim državam Amerike ogiba zato, ker bi se hitro znašel pod drobnogledom tamkajšnje komisije za trg vrednostnih papirjev (SEC).

Dodajamo tudi že omenjeni dejstvi, da je valuta onecoin omenjena samo na enem seznamu vseh trenutno veljavnih digitalnih valut, ki pa je več kot očitno lažen, in da se z onecoini trguje samo na interni borzi, zapraviti pa jih ni mogoče še nikjer.

Ne spreglejte