Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
23. 6. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

19

Natisni članek

5G omrežja 5G Deutsche Telekom Huawei

Torek, 23. 6. 2020, 4.00

3 leta, 10 mesecev

5G: Nemčija je naredila velik korak naprej

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

19

5G, bazne postaje, antene, bazna postaja | Nemčija se je državam, kjer se je že mogoče povezati s komercialnim omrežjem 5G, pridružila julija lani.  | Foto Getty Images

Nemčija se je državam, kjer se je že mogoče povezati s komercialnim omrežjem 5G, pridružila julija lani.

Foto: Getty Images

Številni Nemci so pravkar dobili razlog za nakup novih pametnih telefonov, saj je v Nemčiji začelo delovati eno največjih mobilnih omrežij pete generacije oziroma 5G v Evropi. Signal 5G telekomunikacijskega operaterja Deutsche Telekom je na voljo 16 milijonom Nemcev, v roku enega meseca pa ga bo, če bodo imeli ustrezne naprave, lahko uporabljala že skoraj polovica nemškega prebivalstva. Uvajanje omrežja je sicer potekalo v obdobju, ki je bilo, kar zadeva 5G, še posebej turbulentno. 

5G
Novice Zmota, ki med Slovenci seje jezo: "Operater me je nate..."

Največji nemški in po prihodkih tudi največji evropski telekomunikacijski operater Deutsche Telekom je prejšnji teden vklopil okrog 12 tisoč anten, ki s signalom 5G pokrivajo približno tisoč krajev.

Trenutno je 5G operaterja DT na voljo približno petini Nemcev, a bo ta številka kmalu bistveno višja, saj Deutsche Telekom omrežje sproti širi z novimi antenami.

5G bo v prihodnosti po napovedih strokovnjakov vplival na tako rekoč vse sfere življenja, od industrije in prometa do šolstva, a trenutno je njegova največja privlačnost bistveno višja hitrost prenosa podatkov. V regijah, kjer je 5G že na voljo (modra barva), pametni telefoni v povprečju dosegajo nekje štirikrat višje hitrosti prenosa podatkov v primerjavi s 4G (rumena barva). Hitrost je odvisna od frekvenc omrežja in od oddaljenosti od baznih postaj. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona 5G bo v prihodnosti po napovedih strokovnjakov vplival na tako rekoč vse sfere življenja, od industrije in prometa do šolstva, a trenutno je njegova največja privlačnost bistveno višja hitrost prenosa podatkov. V regijah, kjer je 5G že na voljo (modra barva), pametni telefoni v povprečju dosegajo nekje štirikrat višje hitrosti prenosa podatkov v primerjavi s 4G (rumena barva). Hitrost je odvisna od frekvenc omrežja in od oddaljenosti od baznih postaj. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Sredi julija bo njihov 5G lahko uporabljajo že 40 milijonov Nemcev oziroma skoraj polovica nemškega prebivalstva, so sporočili v izjavi za javnost

Kdor bo želel izkoristiti višje hitrosti prenosa podatkov, ki jih prinaša 5G, bo sicer moral kupiti nov pametni telefon (če že nima takega, ki podpira 5G).

Pametni telefon, ki podpira povezovanje z omrežji 5G. | Foto: Reuters Pametni telefon, ki podpira povezovanje z omrežji 5G. Foto: Reuters
Pametnih telefonov s podporo 5G je na trgu trenutno nekaj deset, med bolj znanimi pa so družina Samsung Galaxy S20 (modela Plus in Ultra), serija Huawei P40 (modeli P40, P40 Pro in P40 Pro+) ter OnePlus 8 in 8 Pro. Apple pametnega telefona iPhone, ki bi podpiral 5G, še nima, šušlja se tudi, da naj bi ga izdal šele leta 2021. 

5G
Novice Na javnem posvetu o omrežju 5G je zavrelo

Nemčija se je na zemljevidu držav, kjer delujejo omrežja 5G, pojavila že lani

Deutsche Telekom bo imel omrežje 5G z največjo pokritostjo v Nemčiji, a ni oral ledine. Julija lani je komercialno omrežje 5G namreč kot prvi v Nemčiji vzpostavil največji tekmec DT na domačem trgu, in sicer nemška podružnica telekomunikacijskega giganta Vodafone. 

Delujoča omrežja 5G imajo zdaj že v skoraj vseh državah Srednje, Zahodne, Severne in Jugozahodne Evrope. Izjeme so Francija, Danska, Islandija, Portugalska, Andora, Luksemburg, Slovaška in Slovenija. 

Deutsche Telekom (na fotografiji logotip podjetja) je omrežje 5G vzpostavil s posodobitvijo obstoječe omrežne infrastrukture z antenami, ki omogočajo prenos signala 5G. V mestih deluje na višji frekvenci, in sicer 3,6 gigaherca, na podeželju pa v 2,1-gigaherčnem frekvenčnem pasu. V mestih je tako možno doseganje višjih hitrosti prenosa podatkov, na podeželju pa je zaradi nižje frekvence večji domet signala.  | Foto: Reuters Deutsche Telekom (na fotografiji logotip podjetja) je omrežje 5G vzpostavil s posodobitvijo obstoječe omrežne infrastrukture z antenami, ki omogočajo prenos signala 5G. V mestih deluje na višji frekvenci, in sicer 3,6 gigaherca, na podeželju pa v 2,1-gigaherčnem frekvenčnem pasu. V mestih je tako možno doseganje višjih hitrosti prenosa podatkov, na podeželju pa je zaradi nižje frekvence večji domet signala. Foto: Reuters

V Sloveniji omrežja 5G še preizkušamo. Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije ima testni anteni 5G v proizvodnem obratu Iskratela in v Luki Koper.

Operater A1 je decembra lani anteno 5G preizkusil v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC, operater Telemach pa je februarja letos prav tako v Ljubljani preizkusil dve bazni postaji.
5G
Novice Stanovalec straši sosede v bloku: kaj je narobe z njegovim pismom

Omrežje so postavljali v naelektrenem ozračju

Deutsche Telekom se je na zagon omrežja 5G pripravljal v turbulentnem obdobju. 

Operater je bil posredno deležen pozivov ameriške vlade, naj druge države, tudi Nemčija, telekomunikacijske opreme za vzpostavljanje omrežij 5G ne kupujejo od kitajskega tehnološkega podjetja Huawei

ZDA Huawei namreč že nekaj časa obtožujejo, da je v navezi s komunistično partijo Kitajske in da v svojo telekomunikacijsko infrastrukturo vgrajuje tako imenovana zadnja vrata, ki bi podjetju (oziroma posredno kitajskim oblastem) omogočila prestrezanje internetnega prometa ali vohunjenje. Huawei vse takšne obtožbe označuje za lažne in neutemeljene.

Omrežje 5G operaterja Deutsche Telekom je sicer zgrajeno tudi na Huaweievi opremi, a zgolj deli infrastrukture, ki niso kritičnega pomena za varnost omrežja. Deutsche Telekom je namreč lani sklenil, da tako imenovanega jedrnega omrežja ne bo gradil s komponentami kitajskih proizvajalcev.  | Foto: Reuters Omrežje 5G operaterja Deutsche Telekom je sicer zgrajeno tudi na Huaweievi opremi, a zgolj deli infrastrukture, ki niso kritičnega pomena za varnost omrežja. Deutsche Telekom je namreč lani sklenil, da tako imenovanega jedrnega omrežja ne bo gradil s komponentami kitajskih proizvajalcev.  Foto: Reuters

Glavni opremljevalec Deutsche Telekoma je pri postavljanju omrežja 5G švedski telekomunikacijski velikan Ericsson.

Deutsche Telekom določeno opremo sicer še vedno kupuje tudi pri Huaweiju, a se je zaradi zmanjševanja odvisnosti od kitajskega proizvajalca v zadnjih mesecih začel ponovno dogovarjati tudi s finsko Nokio, ki jo je v preteklosti sicer močno kritiziral kot nezanesljivo.

Histro Zhangqin, Huawei Slovenija.
Novice "Pričakujemo, da bo Slovenija obdržala odprtost in poštenost svojega trga"

Na javno mnenje o 5G je v času, ko se je Deutsche Telekom pripravljal na zagon omrežja, precej nepričakovano vplivala tudi epidemija bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus

Iz najbolj radikalnih spletnih skupnosti, ki so zaradi neštetih razlogov že prej nasprotovale uvedbi 5G, so se skoraj takoj po začetku epidemije začele širiti mnoge absurdne teorije zarot, ki pa so imele posledice tudi v resničnem svetu, saj so iz več evropskih mest poročali o požigih baznih postaj, pri čemer te pogosto sploh niso bile namenjene oddajanju signala 5G:

Preberite tudi:

Guo Ping, Huawei
Novice ZDA povsem zaprle svojo tehnologijo za Huawei – koga bo na koncu najbolj bolela glava?
5G, pametni telefon
Novice Britanski regulator: oglaševanje škodljivosti 5G za zdravje je zavajajoče
5G. MWC18
Novice Ericsson in Huawei vsak zase trdita, da sta najboljša pri vzpostavitvi 5G
Shod proti uvajanju tehnologije 5G v Sloveniji - preds stavbo AKOSa.
Novice Gibanje za človeku prijazno tehnologijo noče 5G v Sloveniji #video
Ne spreglejte