Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
3. 3. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

42

Natisni članek

WiFi nasvet omrežja 5G 5G

Torek, 3. 3. 2020, 4.00

4 leta, 1 mesec

Stanovalec straši sosede v bloku: kaj je narobe z njegovim pismom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

42

5G | Nasprotovanje uvedbi mobilnega omrežja pete generacije oziroma 5G je prisotno tako rekoč po vsem svetu. V povezavi s tem se sicer pojavlja precej zmot, neresnic, teorij zarot in lažnih novic. Ena pogostejših je zamenjevanje brezžičnega omrežja v frekvenčnem pasu petih gigahercev z omrežjem 5G.  | Foto Reuters

Nasprotovanje uvedbi mobilnega omrežja pete generacije oziroma 5G je prisotno tako rekoč po vsem svetu. V povezavi s tem se sicer pojavlja precej zmot, neresnic, teorij zarot in lažnih novic. Ena pogostejših je zamenjevanje brezžičnega omrežja v frekvenčnem pasu petih gigahercev z omrežjem 5G.

Foto: Reuters

Po družbenih omrežjih Twitter in Facebook je zaokrožila fotografija pisma stanovalca enega od blokov v ljubljanskem Štepanjskem naselju, v katerem sosede prosi, naj ugasnejo internetne usmerjevalnike, ki so povezani z omrežjem 5G, oziroma naj spremenijo tip signala. Ob tem jih opozarja, da je 5G izredno škodljiv. Stanovalec, ki se ni podpisal, je pri strašenju sosedov s sevanjem sicer storil veliko napako.

Anonimni avtor pisma sosedom, na katerega je v ponedeljek opozorila tudi slovenska računalniška revija Monitor, zelo verjetno ni prebral našega članka izpred dveh tednov, v katerem smo opisali eno najosnovnejših napak, ki pogosto zmede nasprotnike uvajanja omrežja 5G. 

V nasprotnem primeru bi namreč vedel, da je 5G, mobilno omrežje pete generacije, zamenjal s petgigaherčnim signalom brezžičnega interneta, ki ga je zmožnih oddajati precej sodobnih omrežnih usmerjevalnikov. 

5G
Novice Zmota, ki med Slovenci seje jezo: "Operater me je nate..."

Kaj je narobe s pismom zaskrbljenega stanovalca

Prvič: kot smo že omenili, je avtor pisma zamešal mobilno omrežje 5G in petgigaherčni brezžični internet oziroma Wi-Fi. Sodobni omrežni usmerjevalniki lahko brezžični signal oddajajo dvokanalno, in sicer v frekvenčnih pasovih 2,4 GHz in 5 GHz. Če imamo v bližini takšen usmerjevalnik, bomo imeli možnost povezave z dvema različicama istega omrežja, pri katerem bo tisto v frekvenčnem pasu 5 GHz pogosto poimenovano "Ime omrežja - 5G". 

Takole sta različni imeni 2,4-gigaherčnega in petgigaherčnega brezžičnega omrežja označeni na enem od usmerjevalnikov proizvajalca Huawei, ki ga naročnikom v uporabo daje tudi eden od slovenskih telekomunikacijskih operaterjev.  | Foto: Aliexpress Takole sta različni imeni 2,4-gigaherčnega in petgigaherčnega brezžičnega omrežja označeni na enem od usmerjevalnikov proizvajalca Huawei, ki ga naročnikom v uporabo daje tudi eden od slovenskih telekomunikacijskih operaterjev. Foto: Aliexpress

Drugič: stanovalec kot sporno omrežje navaja T-2_01b391 (2,4 GHz/5G). Ime brezžičnega omrežja najverjetneje pomeni, da je lastnik usmerjevalnika naročnik internetnih storitev operaterja T-2. Ta v ponudbi nima omrežnih usmerjevalnikov, ki bi podpirali mobilno omrežje pete generacije oziroma 5G. 

Tretjič: če bi nekdo v bloku avtorja pisma res uporabljal omrežni usmerjevalnik, ki podpira "pravi 5G" (primer), se z mobilnim omrežjem pete generacije ne bi mogel povezati, saj v Sloveniji preprosto še ne obstaja. 

V Sloveniji obstaja precej močno gibanje nasprotnikov uvajanja tehnologije 5G. Njihova glavna skupina na družbenem omrežju Facebooku ima že skoraj 10.000 sledilcev. Zavzemajo se predvsem za preprečitev morebitnih zdravstvenih posledic, ki bi jih po njihovem mnenju lahko povzročila uvedba 5G v Sloveniji.  | Foto: Bojan Puhek V Sloveniji obstaja precej močno gibanje nasprotnikov uvajanja tehnologije 5G. Njihova glavna skupina na družbenem omrežju Facebooku ima že skoraj 10.000 sledilcev. Zavzemajo se predvsem za preprečitev morebitnih zdravstvenih posledic, ki bi jih po njihovem mnenju lahko povzročila uvedba 5G v Sloveniji. Foto: Bojan Puhek

Shod proti uvajanju tehnologije 5G v Sloveniji - preds stavbo AKOSa.
Novice Gibanje za človeku prijazno tehnologijo noče 5G v Sloveniji #video

Četrtič: zaskrbljeni stanovalec v svojem pismu opozarja, da (citiramo) "ne moremo drug drugemu uničevati zdravja, da bo nekomu signal dlje vlekel". Uporaba frekvenčnega pasu 5 GHz dejansko pomeni višjo hitrost prenosa podatkov, a (zaradi višje frekvence) manjši domet signala, kar je v nasprotju s tem, kar je pravzaprav napisal avtor pisma. 

5G
Novice Resnica o novici iz Švice: razočarala bo tisoč Slovencev

Petič: avtor pisma sosede v bloku straši, da je sevanje 5G izredno škodljivo in da vpliva na DNK. Kot smo že omenili, komercialno omrežje 5G v Sloveniji še ne deluje. Prav tako dozdajšnji pilotni projekti (tudi preizkus, na katerega se sklicuje zaskrbljeni stanovalec) niso presegli priporočenih mejnih vrednosti elektromagnetnega sevanja, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Do zdaj tudi še ni bilo znanstvene študije, ki bi neizpodbitno dokazala, da sevanje brezžičnih naprav kakorkoli vpliva na človeški DNK, kar trdi avtor pisma. 

Oglejte si tudi: Domači Wi-Fi je tako počasen, da bom znorel. Kaj lahko storim?

5G. MWC18
Novice Ericsson in Huawei vsak zase trdita, da sta najboljša pri vzpostavitvi 5G
MWC, MWC 2017
Novice Hud udarec za Mobile World Congress: Kaj vse je odneslo letošnjo "Barcelono"?
delo, digitalizacija
Novice Partnerstvo za slovensko pametno industrijo na temeljih 5G
Petrol
Novice Pozor: po Lidlu, Hoferju in Mercatorju na udaru še Petrol
Ne spreglejte