SiolNET. Digisvet Novice
1,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger
S slovenskim znanjem do pametnih tovarn

Telekom Slovenije in Iskratel na obrobju Kranja vzpostavila testno omrežje 5G

1,24

termometer

Iskratel
Testno omrežje 5G, ki sta ga vzpostavila Telekom Slovenije in Iskratel, deluje v Iskratelovem proizvodnem obratu v Kranju. Foto: Klemen Korenjak

V prostorih Iskratelovega proizvodnega obrata deluje testno omrežje 5G, kjer bosta Telekom Slovenije in Iskratel nadaljevala svoja prizadevanja za razvoj poslovnih vertikal, kot so pametne tovarne.

Vzpostavljeno testno omrežje je nadaljevanje februarja napovedanega sodelovanja pri razvoju hibridnih javno-zasebnih omrežij 4G/5G za podporo rastoči pametni industriji, ki sta ga Telekom Slovenije in Iskratel napovedala februarja.

V testnem omrežju bodo lahko preizkusili pametno 5G-infrastrukturo, ki bo omogočila uvedbo novih poslovnih modelov, izvedbeno pa številna navidezna namenska omrežja za posamezne poslovne vertikale, med katerimi so tudi tovarne, sta sporočila partnerja.

delo, digitalizacija Digisvet Partnerstvo za slovensko pametno industrijo na temeljih 5G

Sevalne obremenitve daleč pod opozorilnimi vrednostmi

Novo testno omrežje ima sevalne obremenitve daleč pod opozorilnimi vrednostmi, ki jih določajo veljavna slovenska zakonodaja in evropska priporočila, je potrdil Tomaž Terček z Inštituta za neioizirana sevanja, ki je tudi opravil meritve kot neodvisna in akreditirana ustanova, odgovorna za meritve elektromagnetnih sevanj.

5G, MWC 2019 Digisvet "Bistveno višje hitrosti so le ena od ključnih prednosti omrežij 5G"

Meritve so opravili s štirimi testnimi terminali, ki so v času meritev sočasno izvajali test hitrosti prenosa podatkov in tako dosegali največjo obremenitev in promet bazne postaje.

Antena za mobilno telefonijo Digisvet Nora epidemija uničevanja in nevednosti razsaja po Evropi, udarila tudi na Jadranu

Beričič: Omrežja 4G v nekem trenutku ne bodo več zadoščala

"Količina mobilna podatkovnega prometa narašča vedno hitreje, dolgoročno kar eksponentno, zato tem povpraševanjem v nekem trenutku mobilna omrežja četrte generacije ne bodo mogla zadostiti", je pojasnil Matjaž Beričič, član uprave Telekoma Slovenije, ki je odgovoren za tehnologijo.

"Eksponencialni rasti obsega mobilnega podatkovnega prometa mobilna omrežja četrte generacije v nekem trenutku ne bodo več kos," je prepričan član uprave Telekoma Slovenije, zadolžen za tehnologijo, Matjaž Beričič. "Eksponencialni rasti obsega mobilnega podatkovnega prometa mobilna omrežja četrte generacije v nekem trenutku ne bodo več kos," je prepričan član uprave Telekoma Slovenije, zadolžen za tehnologijo, Matjaž Beričič. Foto: Ana Kovač

Tehnologijo 4G/5G vidi predvsem kot orodje za nove napredne večpredstavnostne (multimedijske) storitve, razvoj storitev interneta stvari in digitalizacijo poslovnih vertikal, kar že v sami zasnovi omogoča zanesljivost in kibernetsko varnost.

5G, pametni telefon Digisvet Britanski regulator: oglaševanje škodljivosti 5G za zdravje je zavajajoče

Pametna tovarna je ključen primer uporabe omrežja 5G

Iskratelov izvršni direktor za izvedbo poslov in direktor poslovne enote EMS (proizvodnja elektronskih komponent) Sašo Šimec pritrjuje, da je pametna tovarna ključni primer uporabe omrežja 5G. "Njen temelj je prav najsodobnejše in najzmogljivejše omrežje, ki v realnem času združuje živahno 'analogno' dogajanje v tovarni z digitalnimi procesi, ki so danes upravljani v oblaku kot glavnem centru delovanja."

Eduard Escalona, Charisma, Telekom Slovenije Digisvet Z omrežji 5G bomo delali stvari, ki si jih uporabniki danes morda sploh še ne morejo predstavljati

Poudaril je tudi pomen umetne inteligence, ki v procesih zaposlene opozarja na morebitna odstopanja v delovnih tokovih, še preden se ti zgodijo. "Tako lahko s tehnologijo 5G povečamo varnost svojih zaposlenih in hkrati učinkovitost proizvodnje. Prepričan sem, da so tovrstne rešitve prihodnost tudi v drugih dejavnostih in industrijah."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 224
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin