Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sobota,
28. 10. 2017,
15.01

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

Lockheed Martin letalo helikopter

Sobota, 28. 10. 2017, 15.01

6 let, 5 mesecev

Helikopter prihodnosti

Poletel bo helikopter, ki je zamišljen kot prihodnost ameriške vojske

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18
Bell V-280 Valor | Foto Bell Helicopters

Foto: Bell Helicopters

Na svoj krstni polet je pripravljen helikopter, za katerega pravijo, da bo helikopter prihodnosti. Stopiti bo moral v precej velike čevlje, saj je zamišljen kot zamenjava za ikoni ameriške vojske, to sta helikopterja apache in black hawk.

Hibrid letala in helikopterja

Pred koncem leta bo svoj prvi polet opravil helikopter proizvajalca Bell z imenom V-280 valor z nagibnim rotorjem. Gre za hibrid med letalom in helikopterjem, ki za horizontalni ali vertikalni način letenja uporablja preklopne nagibne rotorje, nameščene na ravno karbonsko kompozitno krilo. S tem so dosegli enkrat večjo hitrost in enkrat večji doseg, kot ga imata ikonska predhodnika. Poleg tega bo lahko pri višji hitrosti prepeljal za četrtino več vojakov in tovora.

 

Koncept nagibnih rotorjev

Nagibni rotorji so se vojaškim načrtovalcem prikupili kot pristop naslednje generacije k združevanju okretnosti in vodljivosti helikopterja, ki bi imel hitrost in doseg letala. Strokovnjaki kljub nekaj usodnim nesrečam v zgodnji fazi razvoja predhodnika Osprey zagotavljajo, da ima helikopter bolj navdušujočo varnostno statistiko od kateregakoli eksperimentalnega razvojnega projekta zračnih vozil.

Ta koncept nagibnih rotorjev se je prvič izkazal za dobrega pri Bellovem helikopterju V-22 osprey. V primerjavi z modelom osprey, ki rotorje nagne skupaj z motorjem, se pri modelu valor nagibajo le rotorji. Zaradi tega je pri novejšem modelu poleg manj gibljivih delov tudi drugačna postavitev motorjev, kar mu omogoča uporabo stranskih vrat in na njih tudi postavitev strelca. Poleg tega s tako postavitvijo motorja ta toplote od izpustov ne pošilja naravnost na območje pristanka.

Dve različni izvedbi

Ameriška vojska računa na dve izvedbi helikopterja. Prva bo namenjena vsakodnevni rabi in prevozu, druga vojaškim napadom.

Za napadalno izvedbo še ni natančnih podatkih o uporabljenih sistemih. Razvojni inženirji so vseeno povedali, da so raziskovali najnaprednejšo tehnologijo motorjev, ti bi zaradi raket, ki iščejo toploto, omejila izpuste toplote iz motorjev. Raziskovali so tudi sistem elektronskega motenja radarjev. Helikopter bo zaradi postavitve lansirnih cevi za razne rakete lahko streljal tudi v načinu letala, torej z rotorji, obrnjenimi za način letenja. Helikopter ima vključen visokotehnološki 360-stopinjski senzor za zaznavanje okolice, podoben sistemu v uporabi v lovskem letalu F-35.

Konkurenčna tehnologija v programu navpičnega dvigovanja X2, je bila zaenkrat testirana samo na manjšem helikopterju S-97 Raider. | Foto: Lockheed Martin Konkurenčna tehnologija v programu navpičnega dvigovanja X2, je bila zaenkrat testirana samo na manjšem helikopterju S-97 Raider. Foto: Lockheed Martin Konkurenca v boju za naslednika testiranje zamaknila v leto 2018

Njegov največji tekmec je helikopter SB-1 defiant proizvajalca Lockheed Martin. Gre za predhodnika v iniciativi navpičnega dvigovanja ameriške vojske, ki je namenjena menjavi helikopterjev UH-60 black hawk in AH-64 apache po letu 2030.

SB-1 temelji na teko imenovani tehnologiji X2, ki med drugim poleg zadnjega propelerja vključuje koaksialni sistem rotorjev. Koaksialni rotor sta dva rotorja na isti osi, ki se vrtita v nasprotnih smereh. Tak sistem omogoča manj zračnega pritiska na tla in manjšo glasnost. Pri SB-1 defiantu se v primerjavi z valorom bojijo, kako bo njihova X2 tehnologija delovala pri večjih in težjih helikopterjih. Ta je bila za zdaj testirana samo na manjšem helikopterju. Prvo uradno testiranje helikopterja SB-1 so premaknili v leto 2018.

Ne spreglejte