Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
11.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

Natisni članek

Lockheed Martin Zgodbe strojev

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 11.46

6 let, 6 mesecev

Bo jezdec zamenjal legendarnega črnega jastreba?

Sikorsky S-97 raider – novi superhelikopter se je prvič odlepil od tal #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

Lockheed Martin: sikorsky S-97 raider – novi superhelikopter | Foto Lockheed Martin

Foto: Lockheed Martin

Ameriški tehnični velikan Lockheed Martin je opravil prvi testni polet s prototipnim taktičnim helikopterjem Sikorsky S-97 raider, za katerega pravijo, da bo na novo postavil standarde helikopterskih zmogljivosti. Izpostavljajo predvsem prilagodljivost in hitrost, ki bo v primerjavi z običajnim helikopterjem skoraj podvojena.

Ameriška vojska potrebuje nov večnamenski helikopter

Lockheed Martin jezdeca načrtuje kot ključni taktični helikopter za najširšo uporabo, ki bo prilagojen predvsem ameriški vojski, tako za potrebe zračnih sil kot tudi marincev in mornarice. Zasnovan je tako, da lahko v njem poleg posadke leti še šest vojakov, sposoben pa je nositi različno oborožitev in opremo za nadzor bojišča – za napredno opazovanje, iskanje in reševanje.

Pristanek lovcev F-16: letališče Cerklje po prenovi usposobljeno za zahtevne bojne naloge #video

Največja operativna višina poleta znaša dobrih tri tisoč metrov, boj impresivna pa je hitrost, saj z zunanjo oborožitvijo, med katero so recimo tudi rakete hellfire in strojnici kalibra 12,7 in 7, 62 milimetra, doseže 220 vozlov oziroma več kot 400 kilometrov na uro. Največja hitrost helikopterja brez dodatne zunanje opreme znaša 240 vozlov oziroma 444 kilometrov na uro. Kot večopravilni leteči stroj bo tudi v vlogi lahkega jurišnika najverjetneje zamenjal legendarnega črnega jastreba (sikorsky UH-60).

Video: Sikorsky S-97 raider - nova velika zgodba vojaške avioindustrije


Zgodbe strojev


Novi helikopter je dolg 11 metrov, največja vzletna masa znaša dobrih pet ton, premer glavnega rotorja je deset metrov, šestkrakega propelerja na zadku pa 2,1 metra. Njegov največji operativni doseg brez dodatnih rezervoarjev za gorivo znaša 600 kilometrov, v zraku pa lahko ostane slabe tri ure. | Foto: Lockheed Martin Novi helikopter je dolg 11 metrov, največja vzletna masa znaša dobrih pet ton, premer glavnega rotorja je deset metrov, šestkrakega propelerja na zadku pa 2,1 metra. Njegov največji operativni doseg brez dodatnih rezervoarjev za gorivo znaša 600 kilometrov, v zraku pa lahko ostane slabe tri ure. Foto: Lockheed Martin

Tišji in z manjšo toplotno sledjo

Za preživetje in učinkovitost taktičnih nalog helikopterja na bojišču sta zelo pomembna dejavnika še glasnost in toplotna sled. Jezdec za seboj pušča do 15 odstotkov manj sledi, zato ga bo nekoliko težje sestreliti kot klasični helikopter, poleg tega pa je precej tišji. Poganja ga General Electricov turbogredni motor YT706 z močjo 1.900 kilovatov. Pri Lockheed Martin med njegove pomembne lastnosti prištevajo zmožnost letenja v precej ekstremnih pogojih, tudi pri visokih in nizkih temperaturah ter na veliki višini. Zato pravijo, da bo praktično kjerkoli na svetu zmogel posredovati učinkoviteje kot običajni taktični helikopterji.

Kitajska med oblake pošilja nevidnega superlovca, Američani odgovarjajo z laserjem #foto

Video: Oglejte si, kako je se je S-97 raider prvič dvignil v zrak

Program SARA – samoleteči stroji v reševalnih nalogah

Američani, ki so v svojih enotah prvi začeli uporabljati brezpilotna letala, pa zdaj raziskujejo in razvijajo tehnologijo povsem samoletečih strojev, sposobnih tudi kompleksnih civilnih nalog, kot so razna iskanja, gašenje požarov in reševanje ljudi. Lockheed Martin je prikazal testno misijo programa SARA (Sikorsky autonomy research aircraft), v kateri majhno letalo indago najprej najde požar, tega sam pogasi helikopter K-MAX, človeka z ogroženega območja pa pobere Desert hawk 3.1, ki v akciji sodeluje z gasilnim K-MAX. Njuno delovanje je usklajeno in eden drugega nikoli ne ovirata.

Ne spreglejte