Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
16.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

3

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 16.10

6 let, 6 mesecev

Ameriški general Edwards in lovca F-16 potrdila prenovo letališča v Cerkljah

Pristanek lovcev F-16: letališče Cerklje po prenovi usposobljeno za zahtevne bojne naloge #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

3

F16 - lovec letališče Cerklje | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Slovenska vojska in zveza Nato sta ob pomoči dveh ameriških lovcev tipa F-16 ter ob navzočnosti generalmajorja H. Michaela Edwardsa preverila uspešnost 66 milijonov evrov vredne prenove slovenske letalske baze, letališča v Cerkljah. Infrastruktura z več kot tri kilometre dolgo stezo in novo opremo za vzletanje in pristajanje ob slabših pogojih vidljivosti in slabem vremenu je zdaj primerna tudi za delovanje v najzahtevnejših bojnih misijah zveze Nato. Malce po deseti uri sta tam po nekaj vadbenih preletih in vizualnem spoznavanju letališča brez težav pristala dva lovca F-16.

#video: nizek prelet piste ...

Leta 1991 smo le nemočno zrli v nebo ...

F16 - lovec letališče Cerklje | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Oba lovca oziroma pilota sta najprej naredila nekaj preletov za spoznavanje letališča in izvedla vadbeni manever ponovnega dviga v primeru neuspešnega prileta na stezo. Kar nekaj zares atraktivno nizkih preletov tik nad več kot tri kilometre dolgo vzletno-pristajalno smo videli in se znova prepričali, da ima lovec F-16, čeprav ima za seboj ob številnih posodobitvah orožja in drugih sistemov že štiri desetletja služenja, še vedno izjemne manevrske zmogljivosti. Po besedah pilotov – to sta nam pritrdila tudi oba, ki sta pristala v Cerkljah – gre za enega najbolj odzivnih vojaških letal in še vedno enega najlepše oblikovanih bojnih letal.

Kljub samo enemu motorju je bil F-16 na vrhuncu moči eden najboljših za zračne dvoboje.

Vodja projekta naložb na letališču Cerklje ob Krki Jožef Lacko iz ministrstva za obrambo je izpostavil velik pomen prenove letališča. | Foto: Klemen Korenjak Vodja projekta naložb na letališču Cerklje ob Krki Jožef Lacko iz ministrstva za obrambo je izpostavil velik pomen prenove letališča. Foto: Klemen Korenjak Vodja projekta naložb na letališču Cerklje ob Krki Jožef Lacko iz ministrstva za obrambo je izpostavil velik pomen prenove letališča, zlasti ker Slovenija nima ustrezno zmogljivih in taktično konkurenčnih letal za nadzor in zaščito svojega zračnega prostora. Ob tem je spomnil na nemoč leta 1991, ko se Slovenija v zraku z lastno zračno obrambo ni mogla postaviti po robu letalom armade, ki so uničevala oddajnike in napadala civilne cilje. Zdaj je naša letalska baza sposobna ponuditi podporo tudi najzahtevnejšim letalskim silam in njihovi tehniki. Steza in vsa druga infrastruktura sta po novem prilagojeni tudi za pristajanje največjih vojaških transportnih letal. Letališče je z novimi sistemi polno uporabno tudi v slabših pogojih vidljivosti, ponoči in v slabem vremenu.

Pristanek obeh lovcev F-16 v Cerkljah ob Krki je ameriški generalmajor – ta je za Siol.net povedal, da njegove letalske enote iz Kolorada na območju zračnega prostora nikoli niso bile na bojnih misijah – pospremil tudi z besedami, da v Slovenijo prihajajo kot prijatelji in da si šteje v čast in osebno nagrado ob uspešno izpeljanem projektu, ki je trajal od leta 2007 dalje.  | Foto: Klemen Korenjak Pristanek obeh lovcev F-16 v Cerkljah ob Krki je ameriški generalmajor – ta je za Siol.net povedal, da njegove letalske enote iz Kolorada na območju zračnega prostora nikoli niso bile na bojnih misijah – pospremil tudi z besedami, da v Slovenijo prihajajo kot prijatelji in da si šteje v čast in osebno nagrado ob uspešno izpeljanem projektu, ki je trajal od leta 2007 dalje. Foto: Klemen Korenjak

Po uspešnem pristanku takoj preventivni  pregled zaradi trka s ptičem

Oba pilota sta z F-16 danes pristala brez uporabe naprednih sistemov, med katerimi je po novem tudi tisti za pomoč pri ustavljanju letala na stezi. Eno od obeh letal pa so takoj po pristanku začeli preventivno pregledovati ameriški letalski mehaniki, saj je izkušeni pilot Lobo Wolf poročal, da je na poletu trčil z večjo ptico. Eno od obeh letal bo tako najverjetneje za kratek čas ostalo v Cerkljah, dokler se ne prepričajo, da trčenje ni pustilo posledic na reaktivnem motorju.

Takojšen vizualni preventivni pregled zaradi trčenja s ptico. Tehniki bodo natančno pregledali lopatice turbine, ki bi lahko bile poškodovane. | Foto: Klemen Korenjak Takojšen vizualni preventivni pregled zaradi trčenja s ptico. Tehniki bodo natančno pregledali lopatice turbine, ki bi lahko bile poškodovane. Foto: Klemen Korenjak

F-16 bojeviti sokol – prvi svoje vrste

Lovec F-16 je eden najbolj vsestransko uporabnih vojaških reaktivcev. Blestel je v operacijah Puščavski vihar in v gorah Afganistana. Gre za velikoserijsko letalo, saj so jih do zdaj naredili več kot 4.500. | Foto: Klemen Korenjak Lovec F-16 je eden najbolj vsestransko uporabnih vojaških reaktivcev. Blestel je v operacijah Puščavski vihar in v gorah Afganistana. Gre za velikoserijsko letalo, saj so jih do zdaj naredili več kot 4.500. Foto: Klemen Korenjak Njegovo polno ime je lockheed martin F-16 fighting falcon. Je enomotorno večnamensko vojaško letalo, ki so ga, sprva le za potrebe ameriške vojske, razvili v ameriškem podjetju General Dynamics (danes Lockheed Martin). F-16 je bilo prvo ameriško vojaško letalo, ki je letelo s pomočjo elektronsko krmiljenega sistema, t. i. fly-by-wire. V tistem času je elektronski prenos podatkov oziroma elektronsko prevedenih pilotovih ukazov pomenil revolucijo na področju vojaškega letalstva.

Inteligentno zasnovan računalniški sistem je znal sproti tudi delno avtonomno spreminjati konfiguracijo svojih aerodinamičnih lastnosti, da pilotu med zahtevnejšimi operacijami (na primer med bojem ena na ena) ni zmanjkalo vzgona. Računalnik je imel namreč vnaprej nastavljene omejitve za odklon krmilnih površin in potisk motorja.

F16 - lovec letališče Cerklje | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Ob predstavitvi je bil opremljen z največjim takratnim radarjem, hlajenim na tekoči vodik in z dosegom od 19 do 150 kilometrov. Njegove letalne lastnosti so bile in so še vedno izjemne. Letalo zdrži težnostni pospešek 9G.

Njegovi največji prednosti sta razmeroma nizki produkcijski stroški in cenovna dostopnost – razlog za zadnjo je med drugim tudi enomotorna zasnova. Od leta 1976 do danes so jih izdelali več kot 4.500, poleg ZDA pa aktivno služi še petindvajsetim drugim državam – med drugim z njim letijo tudi v treh od štirih naših sosednjih držav, Italijani, Avstrijci in Madžari. V nosu ima Gatlingov top M61 s 511 naboji, bojni tovor je lahko težek do 7,5 tone, mesto pa najde na do enajstih zunanjih pričvrščevalnih točkah.

Obe letali sta v Slovenijo prileteli oboroženi tudi z lasersko vodenimi raketami tipa zrak – zrak. | Foto: Klemen Korenjak Obe letali sta v Slovenijo prileteli oboroženi tudi z lasersko vodenimi raketami tipa zrak – zrak. Foto: Klemen Korenjak

Generalmajor H. Michael Edwards: Hvala Sloveniji in njeni vojski

Generalmajor H. Michael Edwards je z velikim zanimanjem spremljal dogajanje v bazi slovenskega vojaškega letalstva in se zahvalil Slovenji za ves trud in uspešno posodobitev letališča. V Sloveniji in v Cerkljah ni bil prvič, saj je bil leta 1997 prvi pilot, ki je na naših tleh pristal prav v kopitu letala F-16. | Foto: Klemen Korenjak Generalmajor H. Michael Edwards je z velikim zanimanjem spremljal dogajanje v bazi slovenskega vojaškega letalstva in se zahvalil Slovenji za ves trud in uspešno posodobitev letališča. V Sloveniji in v Cerkljah ni bil prvič, saj je bil leta 1997 prvi pilot, ki je na naših tleh pristal prav v kopitu letala F-16. Foto: Klemen Korenjak Ameriški generalmajor H. Michael Edwards se je na pisti ob obeh pilotih in obeh strojih zahvalil trudu slovenske vojske in države.

Pravi, da zelo ceni slovenske napore za prenovo in usposobitev cerkljanskega letališča, ki je pomembno ne samo za Slovenijo, temveč tudi za zvezo Nato in oborožene sile ZDA.

Daje jim namreč možnost dodatnega operativnega delovanja in več varnosti v tem delu Evrope. Šlo je za dolgoletni projekt, trajal je od leta 2007, ki se ga ob njegovem koncu še posebej veselijo.

#video: General Edwards o bojnih poletih na območju bivše Jugoslavije

Urejajo še tehnično dokumentacijo in končujejo logistične projekte, Nato prispeval več kot 40 milijonov evrov

Jožef Lacko z ministrstva za obrambo pravi, da so s prenovo dosegli vse zastavljene cilje, med dokončevanjem projekta pa urejajo še skladišče za letalsko gorivo, tehnično dokumentacijo in posamezne logistične projekte. Izpostavil je tudi transparentnost preudarne porabe sredstev, namenjenih obnovi, ki je lahko za vzgled drugim velikim projektom v naši državi.

Letališče jim je namreč uspelo prenoviti in tehnično posodobiti z manj denarja, kot so sprva načrtovali. Naložba je bila sprva ocenjena na 80 milijonov evrov. Polovico denarja naj bi prispeval Nato, polovico pa Slovenija. Med prenovo je ministrstvu uspelo slovenski delež znižati za skoraj polovico, na 26 milijonov evrov. Nato je na koncu prispeval nekaj več kot 40 milijonov evrov.

Grmenje letal 120. bojnega postroja zračne baze iz Kolorada na letališču Cerklje je dokaz, da ima Slovenska vojska oporišče, ki lahko služi kot baza za najzahtevnejše bojne in logistične operacije zveze Nato. Osebje letališča se je izkazalo s strokovnostjo, pravijo gostje, ki tovorijo eno najmočnejših letalskih sil na svetu. | Foto: Klemen Korenjak Grmenje letal 120. bojnega postroja zračne baze iz Kolorada na letališču Cerklje je dokaz, da ima Slovenska vojska oporišče, ki lahko služi kot baza za najzahtevnejše bojne in logistične operacije zveze Nato. Osebje letališča se je izkazalo s strokovnostjo, pravijo gostje, ki tovorijo eno najmočnejših letalskih sil na svetu. Foto: Klemen Korenjak

Izkušeni pilot Scott Van Beek nam je dovoli pokukati v kokpit enega najlepših in najokretnejših vojaških lovcev na svetu. Pravi, da je to letalo, v našem avtomotovskem žargonu, kot športni avtomobil med oblaki, tako po odzivnosti in zmogljivostih kot tudi po podobi.  | Foto: Klemen Korenjak Izkušeni pilot Scott Van Beek nam je dovoli pokukati v kokpit enega najlepših in najokretnejših vojaških lovcev na svetu. Pravi, da je to letalo, v našem avtomotovskem žargonu, kot športni avtomobil med oblaki, tako po odzivnosti in zmogljivostih kot tudi po podobi. Foto: Klemen Korenjak

Ne spreglejte