Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
29. 4. 2017,
6.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Ameriška mornarica Zgodbe strojev Lockheed Martin

Sobota, 29. 4. 2017, 6.52

6 let, 7 mesecev

To je najdražji, največji in najmočnejši helikopter ameriške vojske

Sikorsky CH-53K king stallion – 38-tonska leteča pošast, najdražja svoje vrste na svetu #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Sikorsky CH-53K king stallion - najdražji helikopter na svetu | Foto Lockheed Martin

Foto: Lockheed Martin

Ameriški marinci so dobili nov in astronomsko drag transportno-taktični helikopter sikorsky CH-53K king stallion. To je trenutno najdražji helikopter na svetu, saj stane 122 milijonov dolarjev oziroma 112 milijonov evrov. Superzmogljivo in najsodobnejšo večnamensko lovsko letalo F-35 B je sposobno vertikalnega vzleta in pristanka.

Video: To je helikopter presežkov, zgrajen za podporo sodobnemu bojišču

Ta velik večnamenski transportni helikopter je trenutno najzmogljivejši in najmočnejši helikopter v ameriških letalskih silah. V primerjavi s predhodnikom, modelom CH-53E Super Stallion, ki ga bo v operativnih nalogah v celoti zamenjal do leta 2030, ima kar polovico več moči iz treh turbogrednih motorjev, ki skupaj zmorejo kar 16.800 kilovatov moči. Novi helikopter bo družbi Lockheed Martin prinesel enega največjih vojaških letalskih poslov, saj naj bi za potrebe ameriških marincev naročili vsaj okoli 200 teh najsodobnejših in zelo zmogljivih helikopterjev.

Sikorsky CH-53K King Stallion je največji in najmogočnejši helikopter ameriške vojske, sposoben dvigati težka bremena. Svojo moč kaže že z markantnim videzom. Njegov sedemkraki rotor v premer meri 24 metrov in vzgon zagotavlja s kar 460 kvadratnih metrov površine. Helikopter je dolg dobrih 30 metrov, v višino pa preseže osem metrov.  | Foto: Lockheed Martin Sikorsky CH-53K King Stallion je največji in najmogočnejši helikopter ameriške vojske, sposoben dvigati težka bremena. Svojo moč kaže že z markantnim videzom. Njegov sedemkraki rotor v premer meri 24 metrov in vzgon zagotavlja s kar 460 kvadratnih metrov površine. Helikopter je dolg dobrih 30 metrov, v višino pa preseže osem metrov. Foto: Lockheed Martin

Stane toliko kot superlovec

Njegova cena dosega nevidnega lovca F-35. | Foto: Lockheed Martin Njegova cena dosega nevidnega lovca F-35. Foto: Lockheed Martin Razvoj je bil zaradi naprednih tehnologij, ki vključujejo tudi kompozitne materiale v strukturi njegovega nosilnega okvirja ter glavnega rotorja in vse najsodobnejše sisteme letenja, izredno drag, saj s ceno 112 milijonov evrov dosega cenovni prag večnamenskega in najsodobnejšega lovskega letala F-35. Pri Lockheed Martinu pravijo, da so v tem helikopterju združene polstoletna tradicija in vse ključne ideje očeta vertikalnega vzleta in lebdenja, letalskega genija in konstruktorja Igorja Sykorskega. Ta izjemen helikopter je tako po zmogljivostih letenja in dviga težkega tovora kakor tudi po tehnologiji pripravljen na naloge zahtevnih bojišč. V ospredje postavlja visoko stopnjo umetne inteligence, zanesljivost, nižje stroške vzdrževanja in dolgo življenjsko dobo. Astronomsko ceno pri Lockheed Martinu upravičujejo tudi z obljubo, da naj bi to v polni zasedenosti proizvodnje lahko znižali na 89 milijonov dolarjev oziroma 81,7 milijona evrov za helikopter. Prvi tovorni velikani bodo na bojišče poleteli leta 2019.

Na treh zunanjih kljukah oziroma pritrditvenih mestih lahko 204 km daleč na največji višini 904 metre nad tlemi ponese 12.200 kg tovora. Na kljukah lahko v zrak dvigne največ 13,5 tone, njegova največja vzletna masa pa zanaša kar 38,4 tone. | Foto: Lockheed Martin Na treh zunanjih kljukah oziroma pritrditvenih mestih lahko 204 km daleč na največji višini 904 metre nad tlemi ponese 12.200 kg tovora. Na kljukah lahko v zrak dvigne največ 13,5 tone, njegova največja vzletna masa pa zanaša kar 38,4 tone. Foto: Lockheed Martin

Tehnični presežki: fly-by-wire, kompozitni rotor …

Sikorsky CH-53K king stallion - najdražji helikopter na svetu | Foto: Lockheed Martin Foto: Lockheed Martin V primerjavi s predhodnikom ima ta "kraljevi žrebec" 30 centimetrov širši trup (notranja širina) in nov, letalski okvir, zasnovan po načelih lahke in močne gradnje, pri kateri so uporabili kompozitne materiale. Tudi vseh sedem krakov oziroma listov glavnega rotorja je iz izjemno močnega in lahkega kompozita. Listi rotorja se v parkirnem položaju samodejno pomaknejo skupaj oziroma zložijo v smeri repa. Dva pilota helikopter upravljata s tako t. i. fly-by-wire elektronskim sistemom krmiljenja, pri katerem se elektronsko prevedeni pilotovi ukazi do ključnih elementov prenašajo hitreje in natančneje, kar omogoča večjo odzivnost vseh sistemov nadzora helikopterja.

Sodobni letalski sistemi mu omogočajo letenje v praktično vseh pogojih in podnebnih razmerah, kar pomeni, da bo lahko vzletal z ladij in oskrboval najbolj oddaljene in logistično zahtevne baze. Ta helikopter pa ne bo služboval le pri marincih, ampak tudi v ameriški obalni straži.

To je helikopter, ki zmore v klimatsko najzahtevnejših pogojih oskrbovati vse ključen potrebe sodobnega bojišča. Deloval bo tudi z ladijskih krovov in opremljen je s sistemom za dolivanje goriva v zraku, kar mu povečuje akcijski dolet. Za samoobrambo pri pristankih in vzletih z bojišča ima ob straneh in zadaja nameščene tri  mitraljeze kalibra 12,7 mm (pedesetice M3M/GAU), v zraku pa se pred raketnimi sistemi brani s posebnimi toplotnimi vabami, ki povzročijo, da raketa zgreši cilj. | Foto: Lockheed Martin To je helikopter, ki zmore v klimatsko najzahtevnejših pogojih oskrbovati vse ključen potrebe sodobnega bojišča. Deloval bo tudi z ladijskih krovov in opremljen je s sistemom za dolivanje goriva v zraku, kar mu povečuje akcijski dolet. Za samoobrambo pri pristankih in vzletih z bojišča ima ob straneh in zadaja nameščene tri mitraljeze kalibra 12,7 mm (pedesetice M3M/GAU), v zraku pa se pred raketnimi sistemi brani s posebnimi toplotnimi vabami, ki povzročijo, da raketa zgreši cilj. Foto: Lockheed Martin

Sikorsky CH-53K king stallion – tehnični podatki

Notranjost je v primerjavi s predhodnikom pridobila 30 centimetrov širine. V njem je prostora za 37 polno opremljenih vojakov, je pa tudi dovolj širok in dolg, da lahko vanj recimo brez težav zapelje taktični humve (taktično bojno vozilo HMMWV).  | Foto: Lockheed Martin Notranjost je v primerjavi s predhodnikom pridobila 30 centimetrov širine. V njem je prostora za 37 polno opremljenih vojakov, je pa tudi dovolj širok in dolg, da lahko vanj recimo brez težav zapelje taktični humve (taktično bojno vozilo HMMWV). Foto: Lockheed Martin Posadka: 5 članov (2 pilota in 3 drugi – operater tovora, tehnik, mitraljezec)

Kapaciteta: 37 vojakov ali 55 potnikov pri sedežni postavitvi

Mere: 30,2 metra v dolžino, 8,46 metra v višino, 24 metrov premera rotorja s površino 460 m2

Mase: tovor: 15.900 kg, teža praznega helikopterja: 15,7 t, skupna nosilnost: 33,6 t, največja vzletna masa: 38,4 t

Motorji: 3-krat General electric GE38-1B turbogredni, vsak po 5.600 kilovatov

Sikorsky CH-53K king stallion - najdražji helikopter na svetu | Foto: Lockheed Martin Foto: Lockheed Martin Rotor: sedemkraki glavni rotor, štirikraki repni rotor

Potovalna hitrost: 170 vozlov (315 km/h)

Dolet: 841 km (454 navtičnih milj)

Bojni radij: 204 km (110 navtičnih milj)

Višina leta: 4.380 m

Hitrost vzpenjanja: 13 m/s

Vir: Lockheed Martin

Video: Oglejte si, kako so potekali testi nosilnosti in nameščanja tovora

Ne spreglejte