Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2015,
9.38

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zgodbe strojev F-35

Ponedeljek, 5. 10. 2015, 9.38

5 let, 6 mesecev

F-35A lightning II – nevidne superlovce bodo izdelovali blizu nas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Z letališča Cameri blizu Milana je pred kratkim prvič zunaj ZDA poletel lovec F-35A. Če bi poletel proti vzhodu, bi Slovenijo dosegel v 20 minutah, prvi polet pa je trajal uro in dvajset minut.

Lockheed martin F-35 - napredna bojna ptica sodobnega vojskovanja

F-35 so razvili na podlagi koncepta X-35, ki je prvič poletel zdaj že davnega leta 2000, F-35 pa je prvič poletel leta 2006, a je še vedno v fazi testiranja, začetka serijske izdelave ter treningov pilotov v ZDA, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Znanje so pri razvoju združevali še Northrop Grumman, Pratt & Whitney in BAE Systems. Izdelati nameravajo 2.457 teh letal vseh treh različic. Seznam držav, ki so že v vrsti za ta letala, ni prav dolg, dosti daljši pa je seznam držav, ki se dokaj resno zanimajo za nakup. Američani naj bi jih zase izdelali okoli 2.350, med kupci pa so še Velika Britanija (načrtovanih 138 letal), Turčija in Avstralija (po 100), Italija (90), Nizozemska (s prvotnih 85 so število zmanjšali na 37), Kanada (65), Norveška (52), Japonska (42), Južna Koreja (40), Izrael (33) in Danska (30). Med zainteresiranimi so še Finska, Belgija, Grčija, Poljska, Romunija, Savdska Arabija, Španija, Tajvan in Združeni arabski emirati.

F-35A je dolg 15,67 metra, prek kril pa meri 10,7 metra. Prazen tehta 13,2 tone, opremljen in oborožen 22,5 tone, pri vzletu pa lahko tehta največ 31,8 tone. Poganja ga en sam motor; sprva je sodeloval tudi Rolls-Royce, a so si leta 2011 premislili, zdaj pa je motor znamke Pratt & Whitney. Gre za model F135, ki je reakcijski motor z naknadnim vbrizgavanjem. V osnovi potiska s 125 kilonjutni, z naknadnim vbrizgom pa s 191 kilonjutni. Takšen doseže relativno hitrost 1,6 macha (okoli 1.900 kilometrov na uro), a je zasnovan za delovanje pod zvočno hitrostjo. Z lastnim gorivom (tega ima skoraj 8,4 tone, mogoče pa je seveda tudi dolivanje med poletom) ima bojni doseg 1.135 kilometrov. Opremljen je lahko z raketami zrak–zrak, zrak–zemlja ali zrak–ladja ter z bombami različnih vrst, del osnovne oborožitve pa je še 25-milimetrski hitrostrelni top. Vsega skupaj lahko nosi dobrih osem ton orožja.

Lovec 5. generacije še v fazi razvoja, začetek izdelave tudi v Italiji

Lockheed martin F-35A je enosedežno, enomotorno, "nevidno" lovsko letalo, namenjeno za napade na zemeljske cilje, zračni nadzor nad zemeljskimi položaji in obrambo pred zračnimi napadi. Zasnovano je v ZDA pri Lockheed Martinu, do zdaj pa so vsa (nekaj več kot 100) izdelali v ZDA.

Prvo zunaj te najbolj vojaško demokratične države na svetu so pred kratkim izdelali v Italiji v podjetju Finmeccanica-Alenia Aermacchi, točneje kar na letališču Cameri, kjer so prav v ta namen postavili hangar za izdelavo letal. Izdelavo proizvodnih zmogljivosti so začeli julija 2013 in jo končali marca letos.

Pri Lockheed Martinu pravijo, da gre za letalo z razširjeno nevidnostjo tudi pri polni oborožitvi, manjša je tudi možnost, da ga drugo lovsko letalo z radarskim sistemom "zaklene" s svojim orožjem, napredek pa naj bi dosegli tudi z zasnovo nosilnega okvirja, napredne avionike (komunikacijski, navigacijski in drugi sistemi v letalu) ter integrirane elektronike. Poleg tega naj bi bili ti lovci zmožni zahtevnih manevrov, ki presegajo čiste aerodinamične mehanizme. | Foto: Pri Lockheed Martinu pravijo, da gre za letalo z razširjeno nevidnostjo tudi pri polni oborožitvi, manjša je tudi možnost, da ga drugo lovsko letalo z radarskim sistemom "zaklene" s svojim orožjem, napredek pa naj bi dosegli tudi z zasnovo nosilnega okvirja, napredne avionike (komunikacijski, navigacijski in drugi sistemi v letalu) ter integrirane elektronike. Poleg tega naj bi bili ti lovci zmožni zahtevnih manevrov, ki presegajo čiste aerodinamične mehanizme.

Italijanska izdelava za domače potrebe, pozneje tudi za Nizozemsko

Testni pilot pri Lockheed Martinu Bill Gigliotti - Gigs, ki to delo opravlja od leta 2003, je AL-1, kot mu rečejo skrajšano, vodil uro in 22 minut, s tem pa požel tipično italijansko vzneseno navdušenje med vsemi, ki so sodelovali pri proizvodnji in pripravi za polet.

Med poletom je šlo vse po načrtih in ni bilo presenečenj, kar je dodaten razlog za veselje Italijanov, saj si obetajo proizvodnjo več teh letal, s tem pa tudi zaslužek in nova delovna mesta za prihodnjih 50 let. V Milanu izdelani F-35 bodo ostali v Italiji, nekaj pa jih nameravajo pozneje izdelati tudi za Nizozemsko kraljevo aviacijo. Najverjetneje bo obrat v Cameri postal dobavitelj teh najsodobnejših letal za vse evropske partnerje ameriškega vojaškega stroja, ki bodo naročili F-35.

V Italiji bodo sicer sčasoma z njim zamenjali ostarele AV-8 harrierje, zmožne vertikalnega vzleta in pristanka, pa italijansko-britansko-nemške panavia tornade in italijansko-brazilske lovce AMX.

Za zdaj imajo takšna letala le Američani, bolj ali manj blizu pa naj bi bili tudi Rusi, Japonci, Indijci, Turki in Kitajci.  | Foto: Za zdaj imajo takšna letala le Američani, bolj ali manj blizu pa naj bi bili tudi Rusi, Japonci, Indijci, Turki in Kitajci.

Italijanski posel ne obsega le sestavljanja, temveč tudi proizvodnjo

Italijani AL-1 ne bodo le sestavljali, pač pa bodo zanje tudi izdelovali krila in elektroniko. Načrtujejo izdelavo 835 kompletov, kar je tudi za Aermacchi velik posel. Poleg F-35A bodo izdelovali tudi F-35B, ki je v osnovi enak kot A, le da je prilagojen krajšim vzletnim stezam in navpičnim pristankom.

Poleg ZDA je med prvimi kupci teh letal le Velika Britanija, zato je omenjeni posel za Italijo velikega pomena. Do zdaj so AL-1 izdelovali le v Fort Worthu (Teksas), izdelava v Italiji pa je bila popolna preslikava tamkajšnje originalne proizvodnje, na čelu s standardi kakovosti. Pri tem velja opomniti, da se je z izdelavo AL-1 v Italiji več stvari zgodilo prvič, ne le sama izdelava AL-1 zunaj ZDA. Med drugim so prvič letalo izdelovali v novih prostorih, italijanski inženirji in mehaniki pa so tudi prvič izdelovali lovsko letalo 5. generacije.

Američani, ki so nadzorovali izdelavo, niso skoparili s pohvalami na račun italijanskih letalskih inženirjev in tehnikov, zato imajo že v mislih nove skupne projekte.

Ime predstavlja družino letal, ki so po naravi večopravilni lovci, zmožni delovanja ne glede na vreme. Obstajajo tri različice: običajen F-35A, F-35B, ki je sposoben vzleteti na krajši stezi in navpično pristati, ter F-35C s povečanimi krili za boljši nadzor med počasnim letenjem. | Foto: Ime predstavlja družino letal, ki so po naravi večopravilni lovci, zmožni delovanja ne glede na vreme. Obstajajo tri različice: običajen F-35A, F-35B, ki je sposoben vzleteti na krajši stezi in navpično pristati, ter F-35C s povečanimi krili za boljši nadzor med počasnim letenjem.

Ne spreglejte