SiolNET. Avtomoto Zanimivosti
4,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Avto kamera: dokaze sprejmejo pri policiji in zavarovalnici

Posnetek kot dokaz? To morate vedeti o avtokamerah.

4,51

termometer

Avto kamera

Vse več je lastnikov avtomobilov, ki imajo na vetrobranskem steklu svojega avtomobila nameščeno kamero za snemanje prometa. Če so bile pred leti takšne kamere drage in so snemale v precej slabši kakovosti, je v zadnjih letih preskok naravnost ogromen. Za nekaj deset evrov tako lahko policiji ali zavarovalnici predložite dokaz o prometni nesreči ali pa kakšno zanimivo prigodo s ceste naložite na družbena omrežja, vendar morate paziti na varovanje osebnih podatkov, sicer vas lahko oglobijo.

Za kaj vse so takšne kamere uporabne?

Uporabne so za snemanje vsakodnevne vožnje, nadzor parkiranega vozila, beleženje prevožene poti in hitrosti, športnih voženj na dirkališčih … Najpogostejša uporaba je prav snemanje vsakodnevnih voženj, saj se število udeležencev v prometu vsakoletno povečuje, s tem pa posledično tudi število raztresenih in nepazljivih voznikov.

V primeru prometnih nesreč je dokazovanje nedolžnosti velikokrat zelo zamudno, saj priče nočejo biti udeležene v dolgotrajnih postopkih na policiji ali pred sodišči. Z uporabo avtokamere pa lahko hitro in enostavno dokažemo resnične okoliščine prometne nesreče in poskrbimo, da ne dobimo neupravičenih kazni ali izgub bonusa pri zavarovanju. V objektiv pa se velikokrat ujame tudi kakšen nenavaden dogodek, o čemer pričajo mnogi posnetki na internetu, tudi slovenskih voznikov.

Zaklenjeni ključi Avtomoto Ključe smo zaklenili v avtomobil? Kakšne rešitve imamo? #video
Morda v Sloveniji sicer nimamo kaotičnih razmer v prometu, kot recimo v Rusiji, toda zaradi naraščajočega števila vozil na naših cestah posnetki trkov ali drugih dogodkov pridejo več kot prav. Po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) se je do oktobra na naših cestah zgodilo 13.242 prometnih nesreč. Vsak dan se tako v Sloveniji v povprečju zgodi približno 49 prometnih nesreč.

Tovarniška vgradnja avtokamere je mogoča pri Citroënu in Tesli

Citroën je pri novi generaciji modela C3 vgradil kamero na sprednjo stran vzvratnega ogledala, ki je podprta tudi s signalom GPS in na podlagi senzorjev zna zabeležiti trk. Takrat samodejno shrani zadnji del vožnje in posnetek prometne nesreče shrani. Kot so nam sporočili pri generalnem uvozniku C Automobil Import, se za to opcijo odloči pet odstotkov vseh kupcev.

Posnetek s kamere je lahko dokaz pri policiji ali zavarovalnici

''Na podlagi videoposnetkov, ki jih policija dobi od občanov, medijev, nadzornih kamer Darsa ter drugih subjektov in se le-ti nanašajo na prekrške, povezane z nespoštovanjem cestnoprometnih predpisov ali prometne signalizacije, lahko policija izjemoma v skladu z določili Zakona o prekrških (ZP-1) začne postopek o prekršku, v katerem ugotavlja vse okoliščine prekrška in verodostojnost dokazov.

Pri podaji prijave oziroma posredovanju posnetka je priporočljivo posredovati tudi zadostno količino podatkov o nepravilnem ravnanju voznika, da lahko prekrškovni organ policije na podlagi teh podatkov in ugotovitev odloči, ali so izpolnjeni pogoji za ukrepanje z izdajo odločbe o prekršku oziroma podaje obdolžilnega predloga na pristojno sodišče. Sam posnetek namreč pripomore k razjasnitvi okoliščin in preverjanju omenjenih pogojev za uvedbo postopka in ni edino dokazilo v tem postopku. V primeru, da se bo postopek odvijal pred pristojnim sodiščem, je v nadaljevanju postopka potrebno tudi pričanje očividca oziroma oškodovanca,'' so nam pojasnili pri Policiji.

Slovenski avto leta 2018 izbor Avtomoto Glasujte za najboljši avto leta in osvojite nagrade

"Vsekakor imajo lahko take kamere tudi preventivni učinek, saj odvračajo oškodovance od uveljavljanja nepoštenih zahtevkov. Ob tem bi radi poudarili, da tudi ob odsotnosti kamer ne smemo podcenjevati možnosti dokazovanja s pričami oziroma tako imenovanimi očividci dogodka. Človeški dejavnik je po našem mnenju v primerjavi s tehnologijo še vedno odločilen. Novejša tehnologija in sistemi lahko seveda veliko pripomorejo k varnejši vožnji in posledično manjšim škodam, seveda pod pogojem, da jih uporablja preudaren voznik," pravijo na Zavarovalnici Triglav.  

Avtokamere so v zadnjih letih močno napredovale. Izboljšana ni le kakovost snemanja, temveč so lahko vgrajene tudi z modulom GPS, znajo snemati zvok, imajo senzor gibanja in številne druge dodatke. Avtokamere so v zadnjih letih močno napredovale. Izboljšana ni le kakovost snemanja, temveč so lahko vgrajene tudi z modulom GPS, znajo snemati zvok, imajo senzor gibanja in številne druge dodatke.

Objava na spletu ni dovoljena, lahko vas doleti tudi globa

Video kamera za snemanje. Foto: Thinkstock Naša zakonodaja s področja varstva osebnih podatkov je jasna: posameznik lahko snema dogajanje v prometu, a če so na njem prepoznavne druge osebe (ali registrska številka avta) posnetke lahko pregleduje le sam ali v krogu svoje družine. Takšnih posnetkov torej ne sme objavljati v javnosti (prek spleta ali kako drugače), oziroma jih lahko, če bi snemane osebe v to privolile ali če na njih ne moremo prepoznati drugih oseb ali njihovih osebnih podatkov – pred objavo bi moral torej snematelj zabrisati identiteto drugih oseb in prekriti registrsko številko drugih avtomobilov.

Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Blaž Pavšič je o tej problematiki dejal - “Pri snemanju vožnje s kamerami, ki jih imajo vozniki nameščene v svojih osebnih vozilih, gre za obdelavo osebnih podatkov, kot jo opredeljuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), saj posnetki, ki pri takem snemanju nastanejo, predstavljajo zbirko osebnih podatkov. Posameznik torej posnetke, ki jih napravi s kamero v svojem avtomobilu lahko uporablja sam in v okviru svoje družine, vsaka druga uporaba oziroma razpolaganje s posnetki pa je mogoče samo, če to določa zakon ali če to dovoli posameznik, katerega osebni podatki se nahajajo na posnetku. Kakršnakoli javna objava posnetkov nedvomno presega zasebno uporabo in je dovoljena zgolj v primeru, če bi se z njo strinjali vsi, ki se na takem posnetku nahajajo oziroma se na njem nahajajo njihovi podatki.”

Na kaj je treba biti pozoren?

Avtokamere se med seboj najpogosteje razlikujejo po ločljivosti snemanja, vidnem kotu, velikosti zaslona in dodatnih funkcijah, kot je na primer vgrajen GPS ali senzor pospeškov, ki samodejno zaščiti posnetke ob prometni nesreči.

Najpomembnejša stvar, na katero morate paziti pri nakupu, je nedvomno kakovost posnetkov. Če je posnetek meglen ali preslabe kakovosti in zaradi tega ne bodo vidne vse podrobnosti, ga bodo pri pristojnih institucijah zavrnili.

Volkswagen golf test Avtomoto Tega niste vedeli: Kje so avti dobili svoja imena? jahta Azzam Trst Avtomoto V Trst priplula največja jahta na svetu #foto
Pri nakupu je treba paziti na spodaj navedene stvari:

- kakovost snemanja v HD (1.080x1.920) Avto kamera

- čim višje število sličic na sekundo

- čim boljša kakovost posnetkov v slabši svetlobi

- širok kot leče - vsaj med 120-150 stopinj, najbolje okrog 170 stopinj

- širok dinamični razpon z dobrimi kontrasti

- senzor pospeškov, ki zaščiti posnetek nekaj sekund prej in pozneje

- velikost kartice SD, ki jo lahko vstavimo

Koristni dodatki

- snemanje zvoka

- lahko upravljanje, predvsem brisanje posnetkov

- upravljanje prek aplikacije na pametnem telefonu

- senzor GPS

Brez čistega vetrobranskega stekla ne bo šlo

Večina ljudi pozabi na zelo preprosto stvar - čisto vetrobransko steklo. Iz prakse lahko zatrdimo, da ima umazano vetrobransko steklo ogromen vpliv na kakovost posnetka. Tudi, če z avtomobilom poredko zavijete v avtopralnico, pa boste za boljši učinek morali večkrat očistiti steklo, le tako bodo rezultati optimalni.

vinjenost, alkohol, vožnja Avtomoto "Pijani" smo sedli za volan in doživeli šok #video Kia ceed Avtomoto Korejski "golf": Tudi tak avto je še lahko poceni #foto

Cene od 25 pa vse do 200 evrov

Cenovni razpon avtokamer v Sloveniji je širok. Različni prodajalci imajo na zalogi kamere za 25 evrov, ki nudijo osnovne funkcije snemanja, a je treba biti pred nakupom previden. Takšne kamere imajo po navadi slabšo resolucijo snemanja in sprejmejo le spominske kartice z manjšo zmogljivostjo.

Kamere s ceno, višjo od 150 evrov, imajo tako rekoč vse dodatke, snemajo v ločljivosti v super FullHD (2.304×1.296), imajo GPS-modul, dodatne pomožne sisteme, senzor zvoka in nočni vid. Vstavimo lahko tudi kartice z zmogljivostjo do 128 gigabajtov ali do 256 gigabajtov, kar pomeni, da bo lahko kamera posnela ogromno materiala in je ne bo treba vsak dan prazniti.

Avtokamera lahko hitro razjasni okoliščine nesreče in pomaga policiji pri iskanju odgovornih oseb. Avtokamera lahko hitro razjasni okoliščine nesreče in pomaga policiji pri iskanju odgovornih oseb. Foto: Center za zaščito in reševanje Domžale

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin