Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2018,
6.49

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

Natisni članek

Zgodovina ime

Petek, 2. 11. 2018, 6.49

5 let, 5 mesecev

Tega niste vedeli: Kje so avti dobili svoja imena?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

Proizvajalci imajo velike oddelke, kjer odločajo samo o imenu določenega modela. Poimenovanje avtomobila je ena od  najpomembnejših stvari. Ime mora biti vpadljivo, preprosto za izgovarjavo in politično korektno na vseh trgih. Ponesrečeno ime prinese dodatne stroške in lahko v celoti uniči ugled avtomobila. Za številnimi slavnimi avtomobilskimi primerki je zanimiva zgodba o nastanku njihovega imena.

Alfa romeo mito

Italijani so ime mito izbrali zaradi dveh razlogov. Prvi - ime sporoča, da je bil model zasnovan v Milanu in proizveden v Torinu. Drugi - mito v italijanščini pomeni mit. A tudi premetena izbira imena Alfi Romeo ni pomagala, da bi se mito zoperstavil miniju.

Alfa romeo mito | Foto: Alfa Romeo Foto: Alfa Romeo

Audi TT

Audi je model TT poimenoval po motoristični dirki Tourist Trophy, ki vsako leto poteka na slovitem otoku Isle of Man. Čeprav nemški proizvajalec ni nikoli izdelal serijskega motorja ali dirkal na eni najbolj prepoznavnih dirk, se je zaradi odmevnosti dirke odločil po njej poimenovati svoj športni model.

DKW, eno izmed podjetij, ki so se združila in ustanovila Audi, je izdeloval dirkalne motorje v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Eden izmed njihovih motorjev je na Tourist Trophyju zmagal leta 1938. Kasneje sta se kratici TT pojavili na modelu prinz iz leta 1965. Prinz TT oz. TTS je imel dolgo dirkaško zgodovino, zato se je Audi te legendi posvetil leta 1995, ko je predstavil novodobni model TT.

Audi R8 | Foto: Audi Foto: Audi

Chervolet camaro

Ko je Chervolet leta 1967 lansiral športni model camaro, je večina njihovih modelov nosila ime, ki se je začelo na črko C. Projektna skupina je morala najti ime za projekt Panther in pri tem izdelala seznam 2.000 besed na črko C. Med njimi je bilo nekaj besed, ki so si jih preprosti izmislili - tudi beseda camaro.

Čeprav zveni špansko, beseda camaro v nobenem jeziku ne pomeni nič. So si pa ob predstavitvi modela privoščili nekaj zabave in zbrani sedmi sili razložili pomen besede - camaro naj bi bila majhna, nevarna žival, ki jé mustange.

Chevrolet camaro | Foto: Chevrolet Foto: Chevrolet Citroën 2CV

Citroën si je zamislil 2CV kot osnoven in poceni avtomobil, zato niso želeli plačati veliko denarja ekipi, da bi se spomnila zanimivega imena. Njegovo ime 2CV izvira iz 375-kubičnega motorja, ki je zaradi svojih lastnosti prešel v "chevaux-vapeurs" oziroma drugi davčni razred po francoskem davčnem sistemu.

Kasnejši modeli z večjim motorjem s 602 kubičnima centimetroma so se preselili v tretji davčni razred, a jih nikoli niso uradno preimenovali v 3CV.

Citroen 2CV | Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Citroën DS

Kratica modela DS ni bila izbrana naključno. Črki nimata kakšnega točnega pomena, a ko sta v francoščini izgovorjeni skupaj, se sliši "déesse", kar v neposrednem prevodu pomeni boginja. Glamurozen in revolucionaren model se je na cesti resnično obnašal kot boginja in zatresel avtomobilski svet. Osnovni in vstopni model se je imenoval ID, Francozi pa to izgovarjajo kot "idée" oziroma ideja.

Naj kot zanimivost omenimo še model CX, naslednika DS. Svoje ime je dobil po koeficientu zračnega upora. V sedemdesetih letih je namreč imel koeficient 0,36, kar je bila za tisti čas številka, ki je vzbujala precej spoštovanja - BMW Z3 M coupe je imel koeficient zračnega upora 0,37, mazda MX-5 pa 0,38.

Citroen DS | Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Ferrari GTC4lusso

Ferrari je močno zapletel ime svojega štirisedežnega modela. Njegovo ime GTC4lusso je treba razdeliti na tri dele, da dobimo širšo sliko. Prvi del GTC se nanaša na klasične Ferrarijeve modele, med njimi je tudi 330 GTC, ki so ga predstavili leta 1966 na avtosalonu v Ženevi.

Številka 4 se seveda nanaša na število sedežev, ime lusso pa v italijanščini pomeni luksuz. Če je na koncu imena še črka T, to pomeni, da ga poganja šibkejši prisilno polnjeni osemvaljnik.

Ferrari GTC4Lusso | Foto: Ferrari Foto: Ferrari

Fiat 500

Današnji fiat 500 je novodobni naslednik Fiatovega modela, ki je na ceste zapeljal leta 1957 z motorjem, vgrajenim zadaj. Majhen, poceni in preprost avtomobil je bil namenjen tistim voznikom, ki so želeli presedlati z motorja ali skuterja. Prvotno je imel vgrajen 500-kubični motor (če smo natančni 479-kubični dvovaljni motor), od tod tudi ideja za njegovo poimenovanje. Podobno je svoje ime dobil tudi večji fiat 600 - vgrajen je imel 633-kubični motor.

Fiat 500 1.2 8V lounge - šik mestni malček s posluhom za visoko modo | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Lamborghini

Lamborghini ima bogato zgodovino poimenovanja svojih modelov po bikih. Aventador je bil bik, ki si je v letu 1993 prislužil nagrado za izjemen pogum. Čeprav se huracan sliši špansko, gre pravzaprav za slavnega bika. Ta se je boril leta 1879. Tudi urus je bil bik, vendar se ni nikoli boril v areni. Gre za izredno veliko vrsto bika, ki pa je izumrla v 17. stoletju.

Lamborghini urus | Foto: Lamborghini Foto: Lamborghini

Mazda MX-5

MX-5 je uradna mednarodna oznaka za najbolje prodajanega roadsterja na svetu. Gre za akronim, ki pomeni Mazda Experimental projekt številka pet. Miata, kot ta model poimenujejo v Severni Ameriki, izvira iz stare nemške besede, ki prevedena pomeni nagrada.

Mazda MX-5 G130 takumi | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mercedes-benz razred E in razred G

Številni Mercedesovi modeli so nosili oznako E, še preden je znamka uradno predstavila razred E. Številka je vedno označevala prostornino motorja, oznaka E pa je razkrila način vbrizga goriva - v tem primeru "einspritzung".

Leta 1979 je Mercedes-Benz razred G imenoval "geländewagen", kar v neposrednem prevodu pomeni terensko vozilo. Ker je večina voznikov svoj geländewagen ljubkovalno imenovala G, so Nemci leta 1994 uradno model preimenovali v razred G.

Mercedes-benz razred G | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Nissan qashqai

Najbolje prodajani srednje veliki terenec v Evropi je ime dobil po turško govorečem plemenu, ki živi v iranskih gorah Zagros. Kako so Japonci našli to ime in se na koncu tudi odločili zanj, ni jasno nikomur. Zaradi težke izgovarjave pa se qashqai na nekaterih trgih imenuje rogue.

Nissan qashqai pro pilot | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Porsche 911

Porsche je leta 1963 na avtosalonu v Frankfurtu predstavil povsem nov model 901. Čudovit in močan naslednik modela 356 časopisnih stolpcev ni polnil zaradi svojih zmogljivosti, temveč zaradi spora s Peugeotom.

Francozi so ob predstavitvi modela hitro spomnili Porsche, da imajo oni pravice za uporabo imen s tremi številkami, ki imajo na sredini ničlo. Čeprav niso imeli namena predstaviti svojega modela 910, niso želeli, da bi to storili pri Porscheju. Ker Nemcem ni preostalo drugega, so ničlo zamenjali s številko ena in nastal je 911.

Porsche 911 | Foto: Porsche Foto: Porsche

Renault twingo

Renault se je od imen s številkami začel postopoma umikati leta 1990, ko so predstavili clia. Z novim načinom poimenovanja so vstopili v novo dobo za znamko, oddelek za marketing pa je moral najti udarno ime za nov majhen mestni avtomobil. Leta 1993 je nastal twingo. Njegovo ime izvira iz kombinacije besed twist, swing in tango.

Renault twingo dynamique energy SCe 70 | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Toyota RAV4

Toyota je imela terenski model RAV4, še preden je v javnosti izraz SUV postal razširjen. Ime RAV4 pomeni "recreational active vehicle with 4-wheel drive" oziroma rekreacijsko aktivno vozilo s štirikolesnim pogonom.

Toyota RAV4 | Foto: Toyota Foto: Toyota

Volkswagen golf

Volkswagen je imel na začetku kar nekaj popolnoma neizvirnih imen za svoje modele. Beetle se je uradno imenoval type 1, zato so se vodilni odločili, da bodo avtomobile s sprednjim pogonom in vodno hlajenimi motorji poimenovali drugače. Obrnili so se k meteorologiji.

Golf je tako svoje ime dobil po zalivskem toku, ki se v nemščini imenuje golfstrom. Passat je nemški izraz za pasatne vetrove, jetta je svoje ime dobila po vetrnih strženih (v angleščini jet stream), scirocco pa je mediteranski veter, ki piha iz Sahare.

Volkswagen golf test | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte