Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
29. 6. 2016,
15.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Citroen Urbani Atomoto

Sreda, 29. 6. 2016, 15.59

6 let, 6 mesecev

Novi citroën C3: praktičen in minimalističen avtomobil, ki snema promet

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
citroen C3

Novi citroën C3 oblikovno povzema napredne rešitve prodajno uspešnega C4 cactusa, ponuja minimalistično notranjost in praktičen prtljažnik. Novost je kamera, ki snema promet in ji ne uide nobena vaša prometna nesreča.

Brez dvoma, C3 močno spominja na C4 cactus

Citroën je predstavil novo generacijo modela C3, ki bo po odmiku znamke DS (in modela DS3) eden najpomembnejših modelov francoske znamke. Že na prvi pogled je jasno, da se novi C3 oblikovno močno naslanja na uspešnico C4 cactus. Opazni so tako imenovani "air bumps" oziroma zračne blazine na bokih avtomobila, prav tako tudi zelo nizki sprednji žarometi. Avtomobil bo kupce nagovarjal s širokim potencialnim obsegom personalizacije, saj bo na voljo v devetih različnih barvah karoserije in v skupno kar 36 različnih barvnih kombinacijah.

citroen C3 | Foto:

Minimalistična notranjost, velik prtljažnik

Vpliv C4 cactus je viden tudi v notranjosti novega C3, kjer Francozi poudarjajo minimalistični arhitekturni pristop. Veliko funkcij s sredinske konzole je vgrajenih v osempalčni digitalni zaslon. Ta bo podpiral tudi sodobne sisteme za integracijo s pametnimi telefoni, kot sta Car Play in Android Auto. 

Citroën bo v notranjosti ponujal štiri različne pakete opreme oziroma barvnih kombinacij. S 300 litri osnovne prostornine bo zagotovo uporaben tudi prtljažnik avtomobila, kar je dejansko prav tako zapuščina citroënov iz družine C4 – ti imajo tradicionalno zelo prostorne prtljažnike. Praktičnost avtomobila obljublja tudi dejstvo, da bo C3 na voljo le v petvratni karoserijski izvedbi.

citroen C3 | Foto:

Integrirana kamera, ki bo posnela vsako vašo prometno nesrečo

Novi tekmec avtomobilov, kot so renault clio, ford fiesta in volkswagen polo, ima tudi zanimivo tehnološko novost. Na sprednjo stran vzvratnega ogledala so namreč vgradili kamero, ki snema dogajanje v prometu v resoluciji dva milijona slikovnih točk. V primeru nesreče ta zazna trk in shrani zadnjih 30 sekund in naslednjih 60 sekund posnetka. Kamera je namenjena tudi varnemu fotografiranju okolice in deljenju vsebine na družbenih omrežjih.

citroen C3 | Foto:

Pet motorjev – trije bencinski, dva dizelska

Citroën za zdaj še ni razkril vseh tehničnih podrobnosti novega C3. Znano je, da bo dolg 3,99 metra in da bo predvidoma krajši od novih generacij tekmecev, kot sta omenjena ford fiesta in volkswagen polo. Avtomobil si platformo še vedno deli s prehodno generacijo C3 (prav tako s peugeotom 208). Skupno bo na voljo pet različnih motorjev. Šlo bo za tri različice bencinskega 1,2-litrskega trivaljnega motorja in dve različici 1,6-litrskega dizelskega motorja.

Novi C3 bo na ceste predvidoma zapeljal prihodnje leto, več o avtomobilu pa lahko pričakujemo jeseni na avtomobilskem salonu v Parizu. Družina C3 bo sicer še zrasla, saj nameravajo Francozi namesto C3 picasso izdelati manjši crossover in s tem tekmeca vozilom, kot so nissan juke, peugeot 2008, opel mokka, renault captur …

citroen C3 | Foto:

Ne spreglejte