Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2017,
6.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

12

Natisni članek

PRIMA test primerjalni test Mercedes-Benz Audi Jaguar BMW Alfa Romeo Lexus dizel Hibrid

Petek, 14. 4. 2017, 6.05

6 let, 6 mesecev

Osem avtomobilskih uredništev je združilo moči, znanje in izkušnje

PRIMA-test: Mercedes ima najboljšo premium limuzino srednjega razreda #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

12

Veliki primerjalni test - PRIMA prestižna limuzina srednjega razreda: Audi A4, Alfa romeo giulia, BMW 3, Jaguar XE, Lexus IS300h, Mercedes-Benz C | Foto Gašper Pirman Avtomobilizem.com

Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

Preverili smo, kaj v srednjem razredu do dobrih 50 tisočakov, kjer premium limuzine kupujejo zahtevnejši kupci in direktorji podjetij, ponujajo žlahtna imena, kot so alfa romeo, audi, BMW, jaguar, lexus in mercedes-benz. S kolegi iz osmih uredništev smo pod drobnogled vzeli najboljše med najboljšimi. Z minimalno prednostjo je svoje premium tekmece ugnal mercedes-benz razreda C. Suvereno je s hibridnim pogonom med dizelsko konjenico nastopil tudi lexus IS. Rezultati so zanimivi.

Video: Zakulisje velikega primerjalnega testa PRIMA - prestižne limuzine srednjega razreda 

Kaj ponudi žlahtna limuzina s povprečno ceno krepko nad 40 tisočaki?

Veliki primerjalni test - PRIMA prestižna limuzina srednjega razreda: Audi A4, Alfa romeo giulia, BMW 3, Jaguar XE, Lexus IS300h, Mercedes-Benz C | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Tokrat smo torej želeli dobit odgovor na vprašanje, kaj ponujajo premium limuzine srednjega razreda s štirivaljnim dizelskim motorjem s prostornino pod 2,5 litra. V kateri se pelje najbolj udobno, katera je najbolj prostorna, najbolj uglajena, najbolj dinamična? Katera je energijsko najučinkovitejša in katera najpametnejša ter kaj dobi kupec, ki mora v tem razredu že precej globoko seči v žep, in koliko ga bo stalo lastniško razmerje s takim avtomobilom? Nekateri testni avtomobil so z osnovno ceno in doplačili s seznama dodatne opreme krepko presegli tudi 60 tisočakov. Za začetek zato velja pojasniti, da smo v tokratni primerjavi sklopu stroškov lastništva (kamor spadajo tudi cena, vzdrževanje, poraba itd.) namenili nekoliko manj pozornosti kot v dozdajšnjih primerjavah, za kar smo imeli dva poglavitna razloga.

Veliki primerjalni test - PRIMA prestižna limuzina srednjega razreda: Audi A4, Alfa romeo giulia, BMW 3, Jaguar XE, Lexus IS300h, Mercedes-Benz C | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Prvi je, da so kupci v tem cenovnem segmentu v primerjavi s preteklimi projekti (veliki test kompaktnih križancev in ljudskih družinskih karavanov) po našem mnenju manj cenovno občutljivi in nekoliko bolj pripadni znamki. Pomemben vpliv na cenovno povprečje ima tudi to, da so zaradi različnega pristopa posameznih znamk k poslovnemu modelu in pospeševanju prodaje avtomobilov cene na ceniku precej nerealni pokazatelj dejanskega stanja na računu, ko kupec odpelje avtomobil iz salona. Nakup v tem razredu je stvar precej bolj individualnega pristopa in pogajanj, želja, posebnih paketov opreme … Pri upoštevanju stroškovnika smo zato sestavili nekakšno cenovno povprečje razreda, ki je kot osnovo upoštevalo ceno vstopnega modela s cenika za preizkušeni agregat in najpogostejšo dodatno opremo. Povprečna vrednost ponudbe po upoštevanju popustov je bila okrog 42.500 evrov.

Pri upoštevanju stroškovnika smo sestavili nekakšno cenovno povprečje razreda, ki je kot osnovo upoštevalo ceno vstopnega modela s cenika za preizkušeni agregat in najpogostejšo dodatno opremo. Povprečna vrednost ponudbe po upoštevanju popustov je bila okrog 42.500 evrov.  | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Pri upoštevanju stroškovnika smo sestavili nekakšno cenovno povprečje razreda, ki je kot osnovo upoštevalo ceno vstopnega modela s cenika za preizkušeni agregat in najpogostejšo dodatno opremo. Povprečna vrednost ponudbe po upoštevanju popustov je bila okrog 42.500 evrov. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

Tesna zmaga mercedesa razreda C, lexus se je suvereno prebil med nemško trojico

Zmagovalec: mercedes-benz razreda C | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Zmagovalec: mercedes-benz razreda C Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Tudi tokrat se je na PRIMA-testu pokazalo, da poglobljen test z veliko izmerjenimi postavkami in ocenjenimi parametri kljub vsemu pokaže razlike med avtomobili. Vseh šest tokratnih premium limuzin srednjega razreda - audi A4, alfa romeo giulia, BMW 3, jaguar XE, lexus IS300h, mercedes-benz C - se je izkazalo za zelo dobre avtomobile, ki pa jasno niso brez pomanjkljivosti. Glede na vložen denar kupec dobi veliko avtomobila, a vendarle ne vsega tistega, kar bi za ta denar pričakoval oziroma kar avtomobil na papirju celo obljublja. Lep primer je to, da naj bi bili vsi avtomobil na testu zmožni preprečiti nalet, a v praksi se je pokazalo, da ni tako. Razlike torej obstajajo tudi med najboljšimi. Na testu se je med dizelskimi konkurenti pod črto zelo dobro odrezal edini hibrid v konkurenci lexus IS. To je zanimiv, udoben in tehnično prepričljiv avtomobil, ki bi si tudi na slovenskem trgu nedvomno zaslužil več pozornosti, kot jo je deležen. Suvereno se je prebil med veliko nemško trojico in si z BMW-trojko deli drugo mesto.

Mercedes razreda C je tekmece premagal zelo na tesno, saj je imel pred BMW in lexusom vsega osem točk, pred četrtouvrščenim audijem A4 pa le 35 točk prednosti.

Med zvenečimi imeni smo tokrat znova zelo natančno poiskali tiste pomembne razlike, ki v segmentu najboljših med najboljšimi, v premium srednjem razredu, kupcem razkrivajo veliko pomembnih dejavnikov med šestimi testnimi avtomobil. Prvi štirje so bili zelo izenačeni, saj so odločale malenkosti. Posebnost tokratnega testa je to, da se je z dizli pomeril lexus s svojo hibridno tehnologijo. | Foto: Ciril Komotar Med zvenečimi imeni smo tokrat znova zelo natančno poiskali tiste pomembne razlike, ki v segmentu najboljših med najboljšimi, v premium srednjem razredu, kupcem razkrivajo veliko pomembnih dejavnikov med šestimi testnimi avtomobil. Prvi štirje so bili zelo izenačeni, saj so odločale malenkosti. Posebnost tokratnega testa je to, da se je z dizli pomeril lexus s svojo hibridno tehnologijo. Foto: Ciril Komotar

Vsak ne zna preprečiti nesreče

Pri asistenčnih sistemih je bilo malce več pozornosti namenjene sistemu za preprečevanje naleta, za katerega se pričakuje, da bo v premium razredu resnično serijski. | Foto: Pri asistenčnih sistemih je bilo malce več pozornosti namenjene sistemu za preprečevanje naleta, za katerega se pričakuje, da bo v premium razredu resnično serijski. Ko smo v Centru varne vožnje AMZS reakcijo zviranja pred oviro pri hitrostih 30 in 50 kilometrov na uro prepustili umetni inteligenci, se je sam najbolj suvereno ustavil in nesrečo pri obeh hitrostih preprečil mercedes. Dobro, celo brez radarja, torej zgolj s podatki s kamere, je sam zaviral tudi audi, ki je nesrečo preprečil pri 30 kilometrih na uro, pri 50 kilometrih na uro pa drastično znižal hitrost in pri oviri končal le z rahlim dotikom. Poleg tega je bil v toplem vremenu še edini na zimskih gumah. Tudi lexus je bil zelo dober, alfa je posredovala manj suvereno, praktično bolj zasilno, razočarala pa sta BMW z radarjem in jaguar. Oviro sta zadela oziroma naleta nista preprečila že pri nizki hitrosti 30 kilometrov na uro, temveč voznika zgolj opozorila, naj zvira.

Lexus je edini, ki sistema proti naletu ne vgrajuje serijsko. Na voljo je šele od tretje opreme, serijski pa od četrte, zato je bil IS v tej postavki edini kaznovan z dvema točkama odbitka. Pešce na papirju prepoznava že večina, kolesarjev še noben. | Foto: Ciril Komotar Lexus je edini, ki sistema proti naletu ne vgrajuje serijsko. Na voljo je šele od tretje opreme, serijski pa od četrte, zato je bil IS v tej postavki edini kaznovan z dvema točkama odbitka. Pešce na papirju prepoznava že večina, kolesarjev še noben. Foto: Ciril Komotar

Foto: Preizkus na AMZS-jevem poligonu varne vožnje

Fotogalerija
1 / 85

Mercedes ima odlično delujoč sistem proti naletu. Suvereno je preprečil nesrečo pri 50 kilometrih na uro.  | Foto: Ciril Komotar Mercedes ima odlično delujoč sistem proti naletu. Suvereno je preprečil nesrečo pri 50 kilometrih na uro. Foto: Ciril Komotar Audi A4 je pri asistenčnih sistemih upravičil svoj slogan, da je prednost v tehniki, precej blizu mu je po zaslugi vrhunske varnosti tudi Mercedes-Benzov razred C, BMW in jaguar sta z vidika pomoči vozniku nekako poravnana, lexus ne zaostaja dosti, medtem ko je test pokazal, da z vidika umetne inteligence oziroma aktivne pomoči vozniku alfa kar precej zaostaja za svojimi premium tekmeci.

Alfa romeo giulia in jaguar XE sta tudi edina, ki še vztrajata zgolj pri ksenonskih žarometih, medtem ko nemška trojica že ponuja vrhunske LED-žaromete, ki se povsem prilagajajo okolici in nasproti vozečim vozilo. Podrobnejši pregled rezultatov v vseh meritvenih postavkah vam je na voljo v infografiki.

 

Audi in mercedes naravnana k udobju, BMW in alfa izrazito dinamična

 Alfa romeo giulia je vozno zelo dinamična. Podvozje in volan sta njena velika aduta. | Foto: Ciril Komotar Alfa romeo giulia je vozno zelo dinamična. Podvozje in volan sta njena velika aduta. Foto: Ciril Komotar Zanimiv je bil tudi slalomski preizkus med stožci v dveh različnih postavitvah, bolj zaprti in bolj odprti z večjo razdaljo med stožci, ki je omogočala vijuganje pri večji hitrosti. Audi A4 je bil v toplem vremenu edini še na zimskih gumah, kar je očitno vplivalo na vozno dinamiko. Je zgledno udoben in pri dinamični vožnji se ne nagiba pretirano, a njegov stabilizacijski sitem je imel kar precej dela, da je med stožci umiril avtomobil. Podobno je z Mercedesovim razredom C, katerega podvozje je izrazito usmerjeno k udobju, pri izrazito dinamični vožnji pa se avtomobil kar precej nagiba. Ima zelo dober volan, ki pa mu podvozje ne sledi povsem. Z vidika dinamične vožnje sta bila v vrhu BMW in alfa romeo giulia.

Bavarec je bil edini opremljen s štirikolesnim pogonom xDrive in imel še dobrih pet tisočakov vreden paket M z vključenim športnim podvozjem. | Foto: Ciril Komotar Bavarec je bil edini opremljen s štirikolesnim pogonom xDrive in imel še dobrih pet tisočakov vreden paket M z vključenim športnim podvozjem. Foto: Ciril Komotar

Slalom je odpeljal z odliko, je pa avtomobil zaradi športnosti precej trši in zaradi vozniške dinamike plača davek pri udobju. Najboljši kompromis vozniških zanesenjakov, ki radi uživajo med zavoji, je giulia. Oba slaloma je v visokem tempu odpeljala praktično brez posredovanja stabilizacijske elektronike, ima natančen volan in šele ob resnem pretiravanju ob vstopu v zavoj pokaže malce težnje po zdrsu sprednjega dela. Pelje se res odlično. Zelo dobro sta se pri vozniški dinamiki odrezala tudi lexus in jaguar.

Tudi pri povezljivosti in upravljanju ter zmogljivostih infozabavnega vmesnika lahko nastajajo velike razlike, ki so odvisne od vloženega denarja, in sicer tako v premeru zaslona kot pri zmogljivostih. Avtomobili so bili s točkovanjem primerno nagrajeni glede na velikost "vstopnega" zaslona. Pozornost je bila namenjena logičnosti menijev, hitrosti preklapljanja, preprostosti vnosa nekega cilja v navigacijo in prekinitvi poti, ocenili smo še grafiko, pa izdatnost mogočih nastavitev in prilagoditev. | Foto: Ciril Komotar Tudi pri povezljivosti in upravljanju ter zmogljivostih infozabavnega vmesnika lahko nastajajo velike razlike, ki so odvisne od vloženega denarja, in sicer tako v premeru zaslona kot pri zmogljivostih. Avtomobili so bili s točkovanjem primerno nagrajeni glede na velikost "vstopnega" zaslona. Pozornost je bila namenjena logičnosti menijev, hitrosti preklapljanja, preprostosti vnosa nekega cilja v navigacijo in prekinitvi poti, ocenili smo še grafiko, pa izdatnost mogočih nastavitev in prilagoditev. Foto: Ciril Komotar

Najvarčnejši je bil mercedes, hibridni lexus je z učinkovitostjo dizlom pokazal zobe

Povprečna poraba na testnem krogu:

5,8 l na 100 kilometrov mercedes-benz C 220d

5,93 l na 100 kilometrov jaguar XE portofolio 0d 180 KM RWD

6,15 l na 100 kilometrov alfa romeo giulia 2.2 JTDm 180 AUT Super

6,22 l na 100 kilometrov Llexus IS 300h F sport (hibrid)

6,56 l na 100 kilometrov BMW 320d xDrive (xDrive 4x4 pogon)

6,61 l na 100 kilometrov audi A4 2.0 TDI sport (zimske gume)

Pri upravljanju infosklopa in navigacije sta navzdol sta odstopala lexus, pri katerem je sistem miške v primerjavi z menijskim krmiljenjem v vseh treh nemcih - testni mercedes in audi sta omogočala celo pisanje s prstom - ali jaguarjem uporabniško precej neprepričljiv, ter alfa, ki za premium avtomobil letnika 2016 ponuja precej siromašno podporo oziroma digitalne vsebine. Nagradili  smo tudi prijaznost priključevanja telefona prek povezave Bluetooth ali kabla. Preverili smo tudi raznovrstnost virov in predvajanih formatov. | Foto: Ciril Komotar Pri upravljanju infosklopa in navigacije sta navzdol sta odstopala lexus, pri katerem je sistem miške v primerjavi z menijskim krmiljenjem v vseh treh nemcih - testni mercedes in audi sta omogočala celo pisanje s prstom - ali jaguarjem uporabniško precej neprepričljiv, ter alfa, ki za premium avtomobil letnika 2016 ponuja precej siromašno podporo oziroma digitalne vsebine. Nagradili smo tudi prijaznost priključevanja telefona prek povezave Bluetooth ali kabla. Preverili smo tudi raznovrstnost virov in predvajanih formatov. Foto: Ciril Komotar

Pri merjenju porabe smo z vsakim avtomobilom prevozili testni krog, ki je bil je dolg 124 kilometrov ter sestavljen iz dveh avtocestnih odsekov, dveh odsekov podeželske magistralne ceste (umirjena in dinamična vožnja) in mestne vožnje. Na testnem krogu (mesto) smo uporabljali sistem start&stop in vozne programe: športnega na dinamičnem odseku, ECO na umirjenem odseku in v mestu. V času meritev je bila temperatura med 21 in 23 stopinjami Celzija ob delno oblačnem in sončnem vremenu. Pri točenju goriva smo uporabljali naslednjo metodo: po prvem samodejnem izmetu ročice smo dolivali počasi do drugega izmeta ročice. Pri porabi audija A4 velja omeniti, da je bil edini, ki je imel zimske gume. BMW 3 je imel edini štirikolesni pogon. Razlika med najmanjšo in največjo porabo na testnem krogu znaša dobrih osem decilitrov (0,81 litra).

Pri energijski učinkovitosti velja omeniti konkurenčnost hibridnega pogona lexusa IS, ki je imel edini na testu bencinski motor, saj lexus dizla sploh več ne ponuja. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Pri energijski učinkovitosti velja omeniti konkurenčnost hibridnega pogona lexusa IS, ki je imel edini na testu bencinski motor, saj lexus dizla sploh več ne ponuja. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

Izrazito prednost je imel zaradi kombinacije bencina in elektrike lexus IS pričakovano v mestu, kjer je v 23 kilometrih mestne vožnje povprečno porabil 4,68 litra, kar je 1,15 litra manj od najbližjega oziroma mestno najbolj varčnega dizelskega konkurenta. Največjo porabo je hibridni IS pričakovano pridelal na odseku dinamične vožnje, konkurenčnost pa bi se jasno zmanjšala tudi na dolgih avtocestnih etapah, kjer hibridni pogon ob visokem potovalnem tempu izgubi prednost. Kljub temu je testni krog dokazal, da hibridni pogon lahko konkurira dizlu.

Foto: Sprehod po kabinah

Fotogalerija
1 / 20

Tehnični podatki:

Avtomobil: Pogonski sklop: Zmogljivosti in poraba: Dimanzije in mase:
Alfa Romeo 2.2 JTDm 180 AUT Dizelski 4-valjni turbo motor, 2143 cm3, 132 kW/180KM pri 3.500 vrt./min., 450 Nm pri 1.750, pogon zadaj, 8-stopenjski samodejni menjalnik 230 km/h, 7,1 s od 0 do 100 km/h, 4,2 l na 100 km, 110 g CO2 na km dolžina: 4.643 mm, širina: 1.860 mm, višina:1.436 mm, medosna razdalja: 2.820 mm, prtljažnik: 480 l, rezervoar: 52 l, masa: 1.520 kg
Audi A4 2.0 TDI sport Dizelski 4-valjni turbo motor, 1968 cm3, 140 kW/190KM pri 3.800 - 4.200 vrt./min., 400 Nm pri 1.750 - 3.000 vrt./min, pogon spredaj, 7-stopenjski samodejni menjalnik 237 km/h, 7,1 s od 0 do 100 km/h, 4,1 - 4,3 l na 100 km, 107 - 113 g CO2 na km dolžina: 4.726 mm, širina: 1.842 mm, višina:1.427 mm, medosna razdalja: 2.820 mm, prtljažnik: 480 l, rezervoar: 54 l, masa: 1.555 kg
BWM 320d xDrive Dizelski 4-valjni turbo motor, 1995 cm3, 140 kW/190KM pri 4.000 vrt./min., 400 Nm pri 1.750 - 2.500 vrt./min, štirikolesni pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik 230 km/h, 7,2 s od 0 do 100 km/h, 4,0 l na 100 km, 106 g CO2 na km dolžina: 4.633 mm, širina: 1.811 mm, višina:1.434 mm, medosna razdalja: 2.810 mm, prtljažnik: 480 l, rezervoar: 57 l, masa: 1.525 kg
Jaguar portofolio 2.0d RWD Dizelski 4-valjni turbo motor, 1999 cm3, 132 kW/180KM pri 4.000 vrt./min., 430 Nm pri 1.750 - 2.500 vrt./min, pogon zadaj, 8-stopenjski samodejni menjalnik 230 km/h, 7,8 s od 0 do 100 km/h, 4,3 l na 100 km, 110 g CO2 na km dolžina: 4.672 mm, širina: 1.850 mm, višina:1.416 mm, medosna razdalja: 2.820 mm, prtljažnik: 455 l, rezervoar: 56 l, masa: 1.505 kg
Lexus IS 300h F sport Hibridni pogon: bencinski 4-valjni atmosferski motor, 2494 cm3, 133 kW/181KM pri 6.000 vrt./min., 221 Nm pri 4.200 - 5.400 vrt./min, elektromotor: 105 kW/143 KM, 300 Nm pogon zadaj, brezstopenjski CVT samodejni menjalnik 200 km/h, 8,4 s od 0 do 100 km/h, 4,6 l na 100 km, 107 g CO2 na km dolžina: 4.680 mm, širina: 1.810 mm, višina:1.430 mm, medosna razdalja: 2.800 mm, prtljažnik: 450 l, rezervoar: 66 l, masa: 1.720 kg
Mercedes-benz C 220d Dizelski 4-valjni turbo motor, 2143 cm3, 125 kW/170KM pri 3.000 - 4.200 vrt./min., 400 Nm pri 1.400 - 2.800 vrt./min, pogon zadaj, 7-stopenjski samodejni menjalnik 233 km/h, 7,4 s od 0 do 100 km/h, 4,3 l na 100 km, 109 g CO2 na km dolžina: 4.686 mm, širina: 1.810 mm, višina:1.442 mm, medosna razdalja: 2.840 mm, prtljažnik: 460 l, rezervoar: 66 l, masa: 1.570 kg

Mercedes-Benz je razred C temeljito pripravil na srdit boj za krono srednjega razreda. Privlačen, vozniško zelo udoben in kakovostno na višji ravni kot predhodnik upravičeno sodi na vrh tudi za voljo izdatne varnosti ter prepričljive umetne inteligence. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Mercedes-Benz je razred C temeljito pripravil na srdit boj za krono srednjega razreda. Privlačen, vozniško zelo udoben in kakovostno na višji ravni kot predhodnik upravičeno sodi na vrh tudi za voljo izdatne varnosti ter prepričljive umetne inteligence. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com  

1. mesto: mercedes-benz razreda C (1.516 točk od 2.080)

Preizkušeno vozilo: mercedes-benz C 220d

Cena testnega vozila: 53.940 evrov (vstopna cena modela s tem motorjem in brez dodatne opreme: 30.721,31 evra)

Upravičeno je zasedel prvo mesto z 72,88 odstotka osvojenimi točkami, ki so bile na razpolago. Mercedesov srednjerazredni dragulj je že v sklopu običajnih testov Avtomota večkrat (tudi v karavanski izvedenki) dokazal vsestranskost na najvišji ravni. Niti v eni od preizkušenih avtomobilskih prvin se ni dotaknil repa prestižne šesterice, briljiral je pri ekonomičnosti, zaradi tehnološke naprednosti je pri asistenčnih sistemih zaostal le za novejšim audijem A4. Prepričal je tudi z vozno dinamiko, šarmom (nedoločilniki) in uporabnostjo. Kljub majhnim razlikam je njegova zmaga nesporna. Prostor za napredek: nekaj obrvi je dvignil med slalomom (podvozje pri skrajnih obremenitvah ni sledilo talentiranemu krmiljenju), cena rednega servisiranja je najvišja med preizkušenimi.

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2014)

Sodoben, učinkovit in čustven - na lexusov poseben način. Kakovost izdelave je na ravni najboljših, občutek v kabini spominja celo na superšportnega LFA, športna utesnjenost pa je bolj občutek kot resnična omejenost s prostorom. Vozne lastnosti podpirajo skrajno ekstrovertiran videz, kljub očitnemu kimanju športnosti je udobje na visoki ravni. Brez težav drži korak z najboljšimi premijskimi tekmeci in jih v nekaterih prvinah presega. Palec gor za energijsko učinkovitost. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Sodoben, učinkovit in čustven - na lexusov poseben način. Kakovost izdelave je na ravni najboljših, občutek v kabini spominja celo na superšportnega LFA, športna utesnjenost pa je bolj občutek kot resnična omejenost s prostorom. Vozne lastnosti podpirajo skrajno ekstrovertiran videz, kljub očitnemu kimanju športnosti je udobje na visoki ravni. Brez težav drži korak z najboljšimi premijskimi tekmeci in jih v nekaterih prvinah presega. Palec gor za energijsko učinkovitost. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

2. mesto: lexus IS (1.508 točk od 2.080)

Preizkušeno vozilo: lexus IS 300h F sport (hibrid)

Cena testnega vozila: 53.700 evrov (vstopna cena modela s tem pogonom in brez dodatne opreme: 46.200 evrov)

Presenečenje testa? Tudi, a že bežen pregled zbranih podatkov ter merjenj priča o vztrajnosti in znanju znamke, ki nima še niti trideset let. Oborožen s hibridnim pogonskim sklopom (bencin+elektrika) na področju varčnosti lexus ni le povsem dostojno konkuriral dizelski konkurenci, najbolj nasmejani smo iz njega izstopali po testiranju vozne dinamike. Prepričal je tudi z udobjem. Lexusu je sestavil celostno vzoren paket, ki mu uspe celotno izkušnjo podčrtati tudi s privlačnim dizajnom in sprejemljivim cenovnim pozicioniranjem. Bo rezultat testa izboljšal njegove prodajne številke? Prostor za napredek: vmesnik, asistenčni sistemi, premalo fleksibilnosti pri paketih opreme. Tudi finančno je najbolj ugoden.

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2013)

Kombinacija tega motorja, takšnega menjalnika in vsekolesnega pogona se zdi med najbolj zanesljivimi na asfaltu: je praktičen in uporaben tudi pozimi, je eleganten, a še vedno prava športno-uživaška limuzina. Testni je imel zelo začinjeno ceno, izstopa z ugodnim vzdrževanjem, ki ga obljublja BMW Slovenija. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Kombinacija tega motorja, takšnega menjalnika in vsekolesnega pogona se zdi med najbolj zanesljivimi na asfaltu: je praktičen in uporaben tudi pozimi, je eleganten, a še vedno prava športno-uživaška limuzina. Testni je imel zelo začinjeno ceno, izstopa z ugodnim vzdrževanjem, ki ga obljublja BMW Slovenija. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

2. mesto: BMW 3 (1.508 točk od 2.080)

Preizkušeno vozilo: BMW 320d xDrive

Cena testnega vozila: 63.636 evrov (vstopna cena modela s tem pogonom in brez dodatne opreme: 42.000 evrov)

Ponovni dokaz, da starost ne pomeni veliko oziroma skoraj nič. Naj spomnimo, v preteklih dveh velikih primerjalnih testih sta dvakrat zanesljivo zmagala veterana (med družinskimi karavani seat leon in med križanci škoda yeti). BMW-ju, ki je bil točkovno poravnan z lexusom IS, je nekoliko nepričakovano pripadel naslov najbolj uporabnega med preizkušenimi. Prostorsko radodarna druga vrsta, opremljenost prtljažnika, udobje, ergonomija in odlični materiali so med njegovimi največjimi prednostmi. Seveda ni razočaral niti pri voznih lastnostih, kjer smo visoko uvrstitev pričakovali. Vsestransko hvaljen je bil tudi pogonski sklop - motor in menjalnik sta odlična. Prostor za napredek: zgolj povprečen pri asistenčnih sistemih in najbolj potraten (4x4) med vsemi. 

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2012)

Audi A4 je prepričal predvsem z izjemno uglajenostjo, udobjem med vožnjo in inteligenco. Kakovostno je v skoraj vseh pogledih boljši od predhodnika, je ergonomski prvak, prepriča pa tudi s kombinacijo udobja prostora, zvočne zatesnjenosti, zares dobrih voznih občutkov in odzivnosti dizelskega motorja. Njegov adut je lahko tudi pogon quattro, ki precej spremeni dinamiko. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Audi A4 je prepričal predvsem z izjemno uglajenostjo, udobjem med vožnjo in inteligenco. Kakovostno je v skoraj vseh pogledih boljši od predhodnika, je ergonomski prvak, prepriča pa tudi s kombinacijo udobja prostora, zvočne zatesnjenosti, zares dobrih voznih občutkov in odzivnosti dizelskega motorja. Njegov adut je lahko tudi pogon quattro, ki precej spremeni dinamiko. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

4. mesto: audi A4 (1.481 točk od 2.080)

Preizkušeno vozilo: audi A4 2.0 TDI sport

Cena testnega vozila: 59.551 evrov (vstopna cena modela s tem pogonom in brez dodatne opreme: 35.729 evrov)

Šele četrti? Presenečeni? Kot najmlajši med premijsko druščino ponuja najbolj dovršeno kabinsko izkušnjo. Znotraj namreč prednjači na področju uporabnosti (zaostal le za BMW), prostornosti, odličen je z ergonomskega in kakovostnega stališča. Nadrejenost talentiranim tekmecem je dokazal na področju varnosti in asistenčnih sistemov, kjer v zadnjem času odstopa tudi v nekaterih drugih segmentih. Izdatno udobje (je odličen požiralec umirjeno odpeljanih kilometrov) je zrcalila pomanjkljiva športna vozna dinamika, ki je v tem segmentu pomembna. Višjo uvrstitev ga je nedvomno stala predvsem ponesrečena izbira (zimskih) pnevmatik. Prostor za napredek: dolgočasen videz? Predvidljiv sprednji pogon se je tokrat izkazal za pomanjkljivost. Pri ceni in vzdrževanju je osvojil le 44,23 odstotka vseh točk.

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2009)

Jaguar s pojavnostjo izstopa iz povprečja bolj kot katerikoli avtomobil srednjega razreda, čeprav ni oblikovni presežek. Seveda značka z veliko plenilsko mačko pomaga. Svojevrstno oblikovana kabina stavi na drugačnost in z izjemo nekaterih elementov tudi na kakovost. Prostorsko prepriča predvsem v sprednjem delu, na klopi je prostora manj kot pri tekmecih. Kupejevsko padajoča streha pač zahteva davek. Prtljažnik je podpovprečen. Prepriča z vozno dinamiko. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Jaguar s pojavnostjo izstopa iz povprečja bolj kot katerikoli avtomobil srednjega razreda, čeprav ni oblikovni presežek. Seveda značka z veliko plenilsko mačko pomaga. Svojevrstno oblikovana kabina stavi na drugačnost in z izjemo nekaterih elementov tudi na kakovost. Prostorsko prepriča predvsem v sprednjem delu, na klopi je prostora manj kot pri tekmecih. Kupejevsko padajoča streha pač zahteva davek. Prtljažnik je podpovprečen. Prepriča z vozno dinamiko. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

5. mesto: jaguar XE (1.388 točk od 2.080)

Preizkušeno vozilo: jaguar XE portofolio 2.0d 180 KM RWD

Cena testnega vozila: 44.135 evrov (vstopna cena modela s tem pogonom in brez dodatne opreme: 37.395 evrov)

Pričakovana uvrstitev za jaguarja, angleškega aristokrata, ki je v času testiranja deloval po sistemu vroče-hladno. Na področju vozne dinamike je bil namreč med najbolj suverenimi. Lega in krmiljenje sta blizu najboljših, prepričal pa je tudi s samozavestno oblikovano karoserijo. V primerjavi s tekmeci ponuja drugo najbolj cenovno privlačno alternativo, ki jo nadgradi celo s primerno varčnostjo. Hvalimo! Na področju asistenčnih sistemov se je izenačil z BMW, prehitel pa je lexusa in alfo romeo. Navzdol po lestvici so ga potegnili predvsem področje uporabnosti, vprašljivo udobje in dostopnost druge vrste, najboljših pa ne doseže niti pri kakovosti in sestavljenosti kabinskega dela. Prostor za napredek: udobje zadaj ni na ravni tekmecev, uporabnost prtljažnika prav tako ne. Uglajenost sicer privlačnega kokpita zaostaja za najboljšimi. 

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2015)

Lepotico odlikujejo odlične vozne lastnosti, oblikovni šarm in romantika znamke, ki pa jo v testnem primeru žal pokvari sicer varčen in zmogljiv, a odločno preglasen dizelski motor. Z vidika umetne inteligence in določenih elementov kakovosti izdelave še ni povsem ujela svojih premium konkurentov. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Lepotico odlikujejo odlične vozne lastnosti, oblikovni šarm in romantika znamke, ki pa jo v testnem primeru žal pokvari sicer varčen in zmogljiv, a odločno preglasen dizelski motor. Z vidika umetne inteligence in določenih elementov kakovosti izdelave še ni povsem ujela svojih premium konkurentov. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

6. mesto: alfa romeo giulia (1.388 točk od 2.080)

Preizkušeno vozilo: alfa romeo giulia 2.2 JTDm 180 AUT super

Cena testnega vozila: 50.000 evrov, s popustom: 47.500 evrov (vstopna cena modela s tem pogonom in brez dodatne opreme: 40.790 evrov)

Finalistko izborov Slovenski avto leta in Evropski avto leta 2017 odlikujejo odlične vozne lastnosti, oblikovni šarm in romantika znamke, ki pa jo v testnem primeru žal pokvari sicer varčen in zmogljiv, a odločno preglasen dizelski motor. Z vidika umetne inteligence in določenih elementov kakovosti izdelave še ni povsem ujela svojih premium konkurentov.

Alfa romeo giulia je izpolnila svoje poslanstvo najzabavnejše v zavojih, kar je v tako izpiljeni druščini nekaj, na kar morajo biti Italijani in ljubitelji znamke ponosni. Med slalomom so uživali še celo oranžni stožci. Podvozje in krmiljenje sta vrhunska - najboljša v dinamičnem smislu. Giulia odstopa tudi po estetski plati, njen dizelski motor pa je dokazal še varčnost in voznim lastnostim primeren temperament. Druga plat zgodbe razkriva nekaj očitnih pomanjkljivosti, ki v tako izbrani družbi niso ostale neopažene. Največ dela inženirje Alfe Romeo čaka na področju asistečnih sistemov in aktivne varnosti, kjer giulia preprosto ni dorasla tekmecem. Tudi na področju uporabnosti je bila giulia s 57,69 odstotka zbranih točk zadnja (predzadnji jaguar jih je zbral dobrih 63, prvi BMW pa kar 94 odstotkov). Prostor za napredek: asistenčni sistemi, kakovost izdelave, udobje druge vrste, razmeroma visoka cena in stroški servisov.

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2016)

Katera prestižna limuzina srednjega razreda tokratnega PRIMA-testa pa vas najbolj navdušuje?

  • audi A4
    6,50 %
    69 glasov
  • alfa romeo giulia
    28,72 %
    305 glasov
  • BMW 3
    9,23 %
    98 glasov
  • jaguar XE
    2,54 %
    27 glasov
  • lexus IS
    23,73 %
    252 glasov
  • mercedes-benz C
    19,96 %
    212 glasov
  • Nobena, raje bi se odločil za VW passata, škodo superb, novo opel insignio, forda mondea ...
    9,32 %
    99 glasov
Oddanih 1062 glasov
Ne spreglejte