Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
26. 2. 2016,
10.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Audi Družinski Avtomoto

Petek, 26. 2. 2016, 10.53

6 let, 6 mesecev

Audi A4 2,0 TDI avant

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Racionalno opremljeni audi A4 avant v novi generaciji prepriča s tehničnim, vozniškim in prostorskim napredkom, a je zanj kljub ne ravno popolni opremi treba vseeno odšteti skoraj 46 tisoč evrov.

Brez dvoma je model A4 eden ključnih stebrov Audija

 | Foto: "Dvanajst milijonov ljudi se pač ne more motiti," so znamenite besede predsednika Audija Ruperta Stadlerja, ki jih je izrekel na svetovni premieri pete generacije audija A4. Avtomobil z dolgo tradicijo in zgodovino, ki sega tudi v osemdeseta leta in takratni audi 80, je za družbo iz Ingolstatda eden ključnih modelov. Na svetu vsak peti, v Sloveniji pa na primer celo vsak četrti, lastnik audija vozi prav model A4. Čeprav to ni najcenejši predstavnik znamke, vseeno predstavlja kombinacijo cenovne dostopnosti in tehničnih elementov, ki vanj prispejo iz audijev višjega cenovnega razreda. Tudi zato je A4 tisti audi, ki zna nove stranke v Ingolstadt pripeljati iz naslova neposrednih nemških premium tekmecev. Z visokimi prodajnimi številkami pa je najbolje prodajani audi in tako eden nosilcev dobrih temeljev Audija na globalnem trgu. S precejšnjo gotovostjo upamo napovedati, da bo s svojo prisotnostjo spremenil razmerje moči tudi na slovenskem trgu premium avtomobilov svojega razreda.

Čeprav navzven tega ne razkriva, razen z nekoliko ostrejšimi in bolj dinamičnimi linijami, je avtomobil v primerjavi s predhodno generacijo bistveno drugačen. Spremenil je tako svoj DNK, postal bolj uglajen in kakovostno v skoraj vsakem pogledu boljši, izpopolnil je vozniško izkušnjo in navdušil s kombinacijo udobja prostora, zvočne zatesnjenosti, zares dobrih voznih zmogljivosti ter varčnosti dizelskega motorja.  | Foto: Čeprav navzven tega ne razkriva, razen z nekoliko ostrejšimi in bolj dinamičnimi linijami, je avtomobil v primerjavi s predhodno generacijo bistveno drugačen. Spremenil je tako svoj DNK, postal bolj uglajen in kakovostno v skoraj vsakem pogledu boljši, izpopolnil je vozniško izkušnjo in navdušil s kombinacijo udobja prostora, zvočne zatesnjenosti, zares dobrih voznih zmogljivosti ter varčnosti dizelskega motorja.

Uglajen, vozniško prijeten in eleganten, dinamičnost ni v prvem planu

Osnovna usmeritev avtomobila je pričakovano ostala podobna. Audi ostaja odličen pri minimalističnih in oblikovno dovršenih zunanjih in notranjih linijah, kjer zelo težko najdemo resnično odvečne elemente. Čeprav s posameznimi detajli kliče na plano tudi voznikova čustva, navzven pretirano agresiven in drzen ni. Dobil je nekoliko ostrejše in zato bolj dinamične linije, a športne naravnanosti ne daje v ospredje.

Tudi iz vidika notranjosti je očitno, da se Audi noče po zasnovi približati tekmecem – na primer BMW-ju serije 3; A4 je postal uglajen, nadvse prijeten in eleganten ter do voznika dovolj prijazen. In kot tak ima v relativno natrpanem premium razredu dovolj prepoznavno avtomobilsko osebnost.

Novi audi A4 ima morda smolo, da svoj nedvomni napredek v primerjavi s prejšnjo generacijo zelo dobro skriva. Ko so ga konec avgusta predpremierno predstavili v Ljubljani, torej še slab mesec pred uradno svetovno premiero na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, je bilo njegove obline mogoče občudovati le navzven. Gostovanje Audijevega ambasadorja in nekdanjega dirkača Emanuelleja Pirra je vlogi avtomobila podelilo dodatno težo, bistva pa še ni razkrilo. Za kaj takega se je namreč treba usesti za volan in se zapeljati vsaj nekaj kilometrov.

Vozili smo racionalno opremljenega karavanskega audija A4, čigar cena pa je z nekaj dodatne opreme že poskočila na 45 tisoč evrov. Je to že preveč, bi bil smotrnejši tekmečev avtomobil, kot je škoda superb combi, ali pač audi vendarle ponuja vozniško izkušnjo, za katero se splača – kdor le zmore – odšteti tudi blizu 50 tisočakov?  | Foto: Vozili smo racionalno opremljenega karavanskega audija A4, čigar cena pa je z nekaj dodatne opreme že poskočila na 45 tisoč evrov. Je to že preveč, bi bil smotrnejši tekmečev avtomobil, kot je škoda superb combi, ali pač audi vendarle ponuja vozniško izkušnjo, za katero se splača – kdor le zmore – odšteti tudi blizu 50 tisočakov?

Novi audi A4 se pelje veliko bolje od predhodnika, več je tudi prostora na zadnjih sedežih

 | Foto: Tehnično je novi audi A4 največ pridobil s selitvijo na koncernsko modularno in dolžinsko prilagodljivo platformo MLB evo. Upravljanje z volanom je lahkotno in zelo natančno, takšna je dejansko tudi vožnja. Brez dvoma je prav iz vidika vozniške izkušnje novi A4 najbolj očitno napredoval. Položaj za volanom je sicer precej nizek in predvsem starejši vozniki in tisti, ki prisegajo na priljubljene crossoverje, bi to lahko imeli za slabo.

Toda šteje predvsem kombinacija vozniškega zadovoljstva in spremljajočega udobja, ki velja za vse potnike v avtomobilu. Čeprav je novi A4 dobil nekaj dodatnih centimetrov, inženirji niso povečali prtljažnega prostora, temveč so prav z omenjenim nižjim položajem sedežev poskrbeli za nekaj več prostora za potnike na sprednjih in zadnjih sedežih. Prostornost v vozilu je občutno boljša.

Kombinacija povsem dovolj poskočnega motorja in nizke porabe, ki se spusti tudi pod pet litrov

 | Foto: Testni avtomobil je poganjal dvolitrski dizelski motor TDI z močjo 110 kilovatov oziroma 150 "konjev". Z njegovo pomočjo smo se prepričali v odlično zvočno izoliranost avtomobila, saj je ta po trditvah Audija na ravni elitnega modela A8, kakor tudi v uporabnost razpoložljive moči in 320 njutonmetrov navora.

Ker gre za osnovno dizelsko izbiro, smo bili nad zmogljivostmi motorja več kot zadovoljni. Motor se izkaže predvsem kot zelo prožen, omenjeni navor pa pomaga tudi voznikom, ki manj radi posegajo po ročici prestavnega menjalnika. V testnem audiju je bil ta ročni, zagotovo pa bo marsikateri kupec takega avtomobila vsaj resno razmislil o samodejnem menjalniku. Ta je sicer kar za 2.500 evrov dražji.

Ne glede na zelo solidne zmogljivosti motorja v novem audiju, je njegova odlika predvsem nizka poraba goriva. Brez večjih težav smo povprečno porabo držali pod šestimi litri goriva na sto prevoženih kilometrov, nekajkrat pa nam je na odsekih, kjer smo vozili še nekoliko pazljiveje, padla tudi pod mejo petih litrov. Ob relacijski vožnji po avtocesti je le za kak deciliter presegla mejo petih litrov goriva na sto prevoženih kilometrov. Energijska učinkovitost je v novem audiju, ki je v primerjavi s predhodnikom tudi lažji (izvedba avant do 160 kilogramov) in bolj aerodinamičen, vredna pohvale. | Foto: Ne glede na zelo solidne zmogljivosti motorja v novem audiju, je njegova odlika predvsem nizka poraba goriva. Brez večjih težav smo povprečno porabo držali pod šestimi litri goriva na sto prevoženih kilometrov, nekajkrat pa nam je na odsekih, kjer smo vozili še nekoliko pazljiveje, padla tudi pod mejo petih litrov. Ob relacijski vožnji po avtocesti je le za kak deciliter presegla mejo petih litrov goriva na sto prevoženih kilometrov. Energijska učinkovitost je v novem audiju, ki je v primerjavi s predhodnikom tudi lažji (izvedba avant do 160 kilogramov) in bolj aerodinamičen, vredna pohvale.

To je racionalno opremljeni audi A4: kdor želi več, ne sme spregledati seznama dodatne opreme

Testni audi A4 ni bil opremljen s številnimi tehničnimi novostmi in pripomočki, ki jih sicer danes ta avtomobil že lahko ponuja. To je bil torej racionalno opremljen avtomobil, v katerem ni manjkalo ničesar bistvenega, tehnični sladokusci pa bi najbrž zanj – če bi jim to kajpak dopuščala globina denarnice – želeli namestiti še več dodatkov.

Navsezadnje se A4 ponaša s tako imenovanim virtualnim kokpitom, ki smo ga že videli v modelih TT in Q7, kakor tudi s praktično samodejno (le prst mora biti na volanu) vožnjo v gneči do hitrosti 60 kilometrov na uro, moderno zvočno podporo radijskemu oziroma večpredstavnostnemu sistemu, ne pozabimo niti na sprejemnik LTE za mobilni signal 4G, pa seveda štirikolesni pogon quattro

Zato pa smo v testnem avtomobilu redno uporabljali zrcaljenje aplikacij mobilnega telefona – natančneje povezavo iPhona in Applovega avtomobilskega vmesnika CarPlay – in bili s storitvijo zadovoljni. Izpostaviti velja na primer tudi sicer odplačljivo, a zelo dobro tripodročno samodejno klimatsko napravo. | Foto: Zato pa smo v testnem avtomobilu redno uporabljali zrcaljenje aplikacij mobilnega telefona – natančneje povezavo iPhona in Applovega avtomobilskega vmesnika CarPlay – in bili s storitvijo zadovoljni. Izpostaviti velja na primer tudi sicer odplačljivo, a zelo dobro tripodročno samodejno klimatsko napravo.

Za potencial novega A4 bo treba odšteti vsaj blizu 50 tisoč evrov

Izhodiščna cena karavanskega audija A4 z dvolitrskim 110-kilovatnim dizelskim motorjem je povsem sprejemljivih 38 tisoč evrov, manj pa smo bili navdušeni nad ceno testnega vozila. Ta je z nekaj dodatki narasla na skoraj 46 tisoč evrov. Glede na to, da avtomobil ni bil polno opremljen in čeprav ima premium poreklo ter nedvomno kakovost, je cena avtomobilov relativno visoka.

Saj ne rečemo, da ne zna pocrkljati, tudi recimo s serijskimi električno pomičnimi vrati prtljažnika, a cenik dodatne opreme je izredno bogat v smislu vsebine in številk. Če razmišljate o novi "štirici" vsekakor velja pri dodatni opremi preveriti tudi cenovno ugodnejše pakete, ki so jih pripravili pri uvozniku in nam jih predstavili v okviru domače predstavitve audija A4.

Pri tem audiju bi namreč na spisku tistega kar je imel težko v smislu varčevanja prečrtali karkoli.

V cenovnem razponu od 45 do 50 tisoč evrov je za družino ali posameznika, ki si želi karavansko vozilo, izbire precej. Ena najbolj očitnih niti ne prihaja iz premium razreda, temveč iz Škode – za podobno ceno je namreč že mogoče dobiti sicer manj prefinjenega, a še bolj prostornega superba … | Foto: V cenovnem razponu od 45 do 50 tisoč evrov je za družino ali posameznika, ki si želi karavansko vozilo, izbire precej. Ena najbolj očitnih niti ne prihaja iz premium razreda, temveč iz Škode – za podobno ceno je namreč že mogoče dobiti sicer manj prefinjenega, a še bolj prostornega superba …

Ne spreglejte