Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Urbas

Nedelja,
12. 6. 2016,
9.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Tina Maze avtodom seniorji Z družino na poti karavan Siol z vami na dopustu

Nedelja, 12. 6. 2016, 9.48

6 let, 6 mesecev

Z avtodomom in družino na maraton ...

Recept za nepozabno družinsko druženje na par kvadratnih metrih

Uroš Urbas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Naš urednik Avtomota Jure Gregorčič je mojster provokacij. "Če se Tina Maze in Jakov Fak na tekme vozita z avtodomom, potem je sramotno, če rekreativni maratonec spi v hotelu." Bila je nizka, pod pasom, to se nedvomno strinjate z mano.

Argumentov proti Juretu Gregorčiču sem imel kar nekaj: z družino je pač najpreprosteje prespati v apartmaju ali hotelu. Jure na to pravi, da samo, dokler ne preizkusiš avtodoma. Ampak meni se res ne ljubi voziti tovornjaka. Odgovor je bil mačistični, kaj imamo moški že v genih …

Nato je ustrelil: "Moraš preizkusiti, da boš potrdil, ali se strinjaš z zapisi avtomotovcev o karavaningu!"

Kocka je padla, Jure je s ponudbo ustrelil naravnost: Od petka zvečer do nedelje preizkusiš avtodom.

A sem že omenil stres?

Otroci v avtodomu pripravijo večerjo prej, kot voznik natoči gorivo. To se doma zgodi enkrat na deset let. | Foto: Otroci v avtodomu pripravijo večerjo prej, kot voznik natoči gorivo. To se doma zgodi enkrat na deset let. Prejšnji petek popoldan, Samo Rugelj je lucidno napisal kolumno, zakaj ni pametno proti morju z avtom. Okej, mi smo imeli sicer cilj proti Dolenjski, mimo Zagreba, maraton je bil na Plitvičkih jezerih. Ampak kako avtodom v petek popoldan sploh spraviti pred blok, ko pa je vsa Ljubljana zabasana z avti, ki hočejo čim prej iz mesta na morje, a ne gre?

Ko to vendarle uspe, sledi nova porcija stresa: avtodom je treba napolniti. S hrano, posodo, opremo za spanje, igrami …

Jure, a nisem rekel, da me avtodom ne zanima? A imam morda premalo stresa v službi? Šef avtomota mi je sicer rekel, da ga lahko pokličem le, če bo kakšno življenjsko pomembno vprašanje o avtodomu. Drugače naj ga ne motim. Ravno se je vrnil iz Afrike.

Ampak otrokom je bilo zabavno v tekmovanju, kaj vse bodo za dva dni vzeli s seboj. Ker prostor, ki je v avtu zelo omejena dobrina, je v avtodomu neomejen. Resno. Družabnih iger smo s seboj vzeli več, kot jih je na oddelku z igračami ljubljanske trgovine na Čopovi ulici.

Vozi me avtodom v daljave …

Ob sedmih zvečer smo vsi v avtodomu. Z izjemo voznika vsi dobre volje. Razmišljam, ali smo sploh kaj pustili v stanovanju ali pa smo res vzeli s seboj vse naše premoženje. Pozabim na Platonovo ugotovitev, kako varljivi so občutki …

Prvi metri so morda res štorasti in počasni, ampak po par kilometrih vožnja postane zabavna. Vzdušje skoraj evforično. Prvič v avtodomu. Kot otrok sem na poti na morje sanjal, da bi namesto avta potovali v avtodomu, kjer imaš pred seboj mizo, dovolj prostora za noge, lahko se celo na stolu vrtiš … Te sanje so se mi na Postojnskih rajdah vedno prekinile, zamenjalo jih je tradicionalno bruhanje nas otrok, in to brez izjeme.

Urednik Avtomota Jure Gregorčič se je ravnokar vrnil iz Afrike. Glede na to, kakšna vozila je vozil v Namibiji, je razumljivo, zakaj se mu zdi vožnja avtodoma mačji kašelj. | Foto: Urednik Avtomota Jure Gregorčič se je ravnokar vrnil iz Afrike. Glede na to, kakšna vozila je vozil v Namibiji, je razumljivo, zakaj se mu zdi vožnja avtodoma mačji kašelj. Prva postaja: Petrol na dolenjki

Dajmo natankat, da ne bi imeli kakšnih težav na poti. Ura je osem.

Ko se vrnem z blagajne, je na mizi večerja. Se komu mudi? Hm, še več kot tri ure imamo vožnje, zdaj je pa osem zvečer … Ah, saj smo vendar na mini počitnicah.

Na mejnem prehodu se moram resno vprašati, ali se mi še ljubi voziti in šele opolnoči priti v kamp. V google vtipkam Zagreb, avtocamp in dobim zadetek, da je le 15 minut oddaljen eno leto star kamp. Lepota avtodoma: skoraj kjerkoli in skoraj kadarkoli se lahko ustaviš, poješ ali prespiš.

Moje pesmi, moje sanje ali srečanje z nemškimi upokojenci

Kamp Zagreb s štirimi zvezdicami za 30 evrov. Tako urejen kamp redko najdeš.

Soseda pred nami sta upokojenca z vnukom. Registracija je francoska. Soseda na naši desni sta nemška upokojenca. Zapletemo se v pogovor: Lani se je upokojil še on, kupila sta nov avtodom, 15 tisoč kilometrov sta naredila v enem letu. Potujeta brez cilja, dnevno naredita 500 kilometrov, nikoli v sezoni.

Vprašam ju, zakaj vozita s seboj na prikolici še VW Up. "Da si ogledujeva mesta," pojasni on. Zjutraj sta z avtom odšla v Zagreb. Z avtodomom bi bilo mnogo težje.

Ko se odpeljeta, razmišljam na glas: Nemški upokojenec si kupi avtodom in raziskuje Evropo. V Sloveniji je letos 614 tisoč upokojencev. Povprečna starostna pokojnina znaša 613 evrov. 534 tisoč upokojencev ima pokojnino manjšo od tisoč evrov.  Najvišja izplačana pokojnina – nekaj deset upokojencev - znaša 2.482 evrov. Koliko slovenskih upokojencev si lahko kupi avtodom? Koliko si jih lahko privošči raziskovanje Evrope z avtodomom?

Kaj si bomo lahko privoščili mi čez tri desetletja, ko se bomo morda upokojili?

Bolje, da se vrnem k razmišljanju o trasi maratona.

Hrvati so v notranjosti države začeli odpirati butične kempe. Jezera so dodatni magnet, ki privabljajo tudi sobotne obiskovalce na kavo in druženje. | Foto: Hrvati so v notranjosti države začeli odpirati butične kempe. Jezera so dodatni magnet, ki privabljajo tudi sobotne obiskovalce na kavo in druženje.

Bila je noč in bilo je jutro drugega dne

Sobota v avtodomu. Nikomur se ne ljubi naprej. Otroka gresta odkrivat jezero s kanujem. Občutek, da Zagrebčani z malimi otroki pridejo na kavo k jezeru.

Mi si spečemo palačinke. Avtodom ima tri plinske gorilnike.

Popoldan se vendarle odpravimo v kamp z enakim imenom, kot je reka skozi Plitvička. Korana. Ko se utaborimo, se pol članov odpravi na sprehod, druga polovica se lovi okoli avtodoma. Jaz bi pa vseeno šel na pašta party in po štartno številko. V petih minutah smo pripravljeni.

Pozitivno presenečenje: če se ne odpravite odkrivat mesta, potem je avtodom povsem solidno prevozno sredstvo. Ni preštorast.

Ugotovim, da smo naredili napako pri izbiri kampa. V okolici tradicionalnega avtokampa Korana je v zadnjih letih zraslo precej butičnih kampov s tremi ali štirimi zvezdicami. Se splača malo bolj potruditi pred odločitvijo …

Pred maratonom in po njem

Avtodom v nedeljo zjutraj pustim na glavnem parkirišču pred vhodom v Plitvička jezera. Preseneti me, da ima parkirišče precej mest za avtobuse in avtodome. Štart je sicer dva kilometra naprej, ampak ker bo gneča in nervoza pred štartom narašča, pravzaprav je prisotna že celo jutro, bom avtodom pustil raje na uradnem parkirišču. Ko se bodo ostali družinski člani vrnili z ogleda jezer, gredo lahko v avtodom.

Presenečenje dneva: Veste, kaj je najlepše po maratonu in kaj je razlika med avtodomom in avtom? Avtodom ima prho!

Razlog za naše popotovanje do Plitvičkih jezer. | Foto: Razlog za naše popotovanje do Plitvičkih jezer.

Ljubljana, here we come!

Pospraviti avtodom doma v Ljubljani presenetljivo ni umetnost. V eni uri je izpraznjen in počiščen. Obenem pa načrti, kdaj in kam naslednjič.

Vozi me vlak v daljave ... | Foto: Vozi me vlak v daljave ...

Če se igram z razliko med vrednostjo in ceno, potem je pri meni takole: prva vožnja z avtodomom nas je navdušila. Avtodom omogoča prijetno potovanje družini z otroki. Torej je bilo vredno.

Kar se pa cene tiče: 155 evrov stane najem avtodoma na dan v visoki sezoni, 100 v nizki, ena tarifa je še vmes. Ampak to še ni vse. Treba je upoštevati tudi gorivo in nočitev v kampu. Mi smo dali za gorivo 100 evrov. Za kamp za dve noči pa 75 evrov. Dvakrat smo šli še v trgovino. Enkrat le po sladoled.

Rezultat

Seveda ostaja še eno ključno vprašanje: sem tekel hitreje, kot sem vozil od Plitvičkih jezer do Ljubljane? Hm. Šteje bruto vožnja, kajne? Saj na maratonu se tudi ustaviš na postojanki … Odgovor je: seveda. Res pa je, da smo se nazaj grede ustavili na večerji …

Vikend počitnice z otroki v avtodomu:

PREDNOSTI:

- kakovosten čas z otroki;
- otrokom vožnja ni naporna;
- Veliko udobja in avtonomija bivanja.

SLABOSTI:

- veliko pakiranja, če avtodom najemate;
- razmeroma drago;
- omejenost pri prevozu po mestih (parkiranje).

Ne spreglejte