Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2015,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Citroen Družinski Avtomoto

Petek, 25. 9. 2015, 16.10

8 let

Kateri izmed citroënov je za slovensko družino najbolj uporaben?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po večjem delu Slovenije smo se peljali s petimi različnimi družinsko usmerjenimi citroëni. Med tremi picassoji ni težko izbrati, težja je odločitev med berlingom in C4 cactusom. Nihče ne razočara.

Vsak je na svoj način družinsko vozilo

Citroënova hvala o svojih vozilih, predvsem petih o katerih teče beseda in slika, govori o prijetnem videzu, dobrem počutju, udobni vožnji, enostavnosti uporabe, prilagodljivosti in modularnosti … in seveda o varčnih motorjih.

Za realno ocenjevanje družinske uporabnosti bi morali vozila napolniti z otročadjo, česar nam organizator karavane, slovenski uvoznik, seveda ni zagotovil. Zato pa sva lahko s sopotnikom dovolj prepričljivo pohvalila potovalno prostornost, saj sva oba visoka okoli meter devetdeset s skupno maso prek 200 kilogramov. Lahko trdim, da je v vseh petih avtomobilih, v drugi vrsti sedežev za nama ostalo dovolj prostora tudi za večje postave od otroških.

Osvežimo znanje in pojdimo po vrsti

Citroën C3 Picasso

Je najmanjši in cenovno najugodnejši od treh Citroënovih enoprostorcev, ki v marsičem posnema večja brata. S postavitvijo merilnikov na sredino armaturne se enoprostorni citroëni odločno razlikujejo od konkurentov, C3 picasso pa ohranja ne samo poseben, ampak tudi prijeten ambient za voznika in potnike.

Na testu pred dvema letoma smo še vozili HDi, sedanji nosijo oznako BlueHDi. Od dveh motorjev, ki sta v ponudbi (dizel in bencin), je za potovanje proti Prekmurju uvoznik pripravil bencinski PureTech 110 s srednjo stopnjo opreme seduction, katerega cena je 13.525 evrov.

Citroën C4 cactus

Na testih smo ga opisovali kot posebneža, edinstvenega po izgledu zunanjosti in notranjosti. Posebnež kakor je bil spaček z lučmi nad blatniki, z navzgor odpirajočimi stekli v vratih, z izvlečnim merilnim pasom za kontrolo količine goriva in brisalci s pogonom na vrtečo žico merilnika hitrosti, kakor ami z napačno obrnjenim zadnjim steklom, kakor žaba s hidravličnim podvozjem, lučmi ki svetijo v ovinek in volanom na en sam krak, kakor visa, pri kateri voznik ni videl pokrova motorja ...

Med potjo so predstavniki uvoznika najavili posebno ponudbo cactusa z motorjem PureTech 82 v beli barvi, z rdečimi ogledali in 17-palčnimi platišči imenovanega gospodična za 13.990 evrov. Za isto ceno je na voljo tudi enako opremljen gospodič, le da je ta obarvan kovinsko črno

Citroën 4 Picasso

Kupce išče med mladimi družinami z otrokom ali dvema, pri čemer ne zapostavlja starejših parov, ki aktivno preživljajo prosti čas. Če ga seveda imajo. Pri Citroënu vedo, da babice in dedki pogosto prevažajo tudi vnuke. Srednje veliki enoprostorec je pravi predstavnik družinskega vozila s tremi enakimi sedeži v drugi vrsti.

Poleg bencinskega motorja PureTech 130 so na izbiro trije dizli, BlueHDi 100, 120 in 150. Testni BlueHDi 100 z drugo (od štirih) opremo seduction stane 17.990 evrov.

Pri uvozniku pripravljajo ponudbo za ugoden nakup oziroma za zamenjavo starega modela xsara picasso z novim picassojem. Po naših cestah namreč vozi več kot sedem tisoč teh vozil, ki tako predstavljajo pomemben delež v prodaji citroënov pri nas.

Grand C4 Picasso

Namenjen je večjim družinam in celo modernim kombinacijam družin, ki se lahko sestavijo iz več zakonov. Običajnega C4 picassoja prekaša po dolžini (172 milimetrov), medosju (55 milimetrov), ima večji prtljažnik (108 litrov) in seveda sedem sedežev (kar pa ni nujno).

Pri Citroënu radi poudarijo 5,70 kvadratnega metra steklenih površin. Bencinska ponudba vključuje tudi eTHP 165, dizelska pa je enaka tisti pri C4 picasso. V karavani smo vozili BlueHDi 120 seduction za 19.990 evrov.

Citroën berlingo

V berlingu mora biti nekaj več, saj njegove prodajne številke krepko presegajo konkurente, čeprav gre na prvi pogled za zelo podobna vozila. Ni čudno, da Citroën pri zmagovalcu ni preveč posegal po obliki, zato pa bolj v vsebino.

Berlingo je res vozilo za vsakdanje potrebe, ki so lahko v današnjem času zelo različne. Ne samo glede poslovne uporabe, tudi glede načina izkoriščanja prostega časa. Namenjena sta mu dva bencinska motorja VTI 95 in 120 ter trije dizli BlueHDi 75, 100 in 120. Dva dni smo preizkušali BlueHDi 100 z najvišjo stopnjo opreme shine za 16.680 evrov.

Ne spreglejte