SiolNET. Avtomoto Prva vožnja
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Benetke, Italija - Prva vožnja novega modela

Opel crossland X – pravi urbani križanec generacije X #video

1,13

termometer

Opel Crossland X - prva vožnja
Foto: Jure Gregorčič

Z Oplovim novim urbanim križancem crossland X smo v zaledju Benetk med vinogradi Prosecca naredili prve kilometre. Za vožnjo je prijeten in pregleden, zaradi višjega sedežnega položaja pa zelo udoben za vstopanje in izstopanje. Je dovolj prilagodljiv, prostoren in všečno oblikovan, da ima potencial za uspeh pri mladih družinah, pa tudi pri babicah in dedkih.

Poudarki:

Dvobarvna karoserija kompaktnih mer, razmeroma prostorna in dobro pregledna kabina. Dvobarvna karoserija kompaktnih mer, razmeroma prostorna in dobro pregledna kabina. Foto: Jure Gregorčič Vaše mnenje | Motorji in mere | Sistem OnStar

Najbolj urbana različica Oplovih X modelov križancev oziroma športnih terencev. Združuje značilnosti enoprostorske merive in mokke X, modela SUV.

410 litrov osnovnega prtljažnika, ki ga je mogoče z vzdolžnim pomikom zadnje klopi (opcija), deljive v razmerju 60 : 40, povečati na 520 litrov oziroma ob položeni klopi na 1.255 litrov.

Komunikacijski sistem OnStar s funkcijo klica v sili in dodatnimi storitvami, kot so iskanje in vnos navigacijskega cilja, rezervacija hotelske sobe ter iskanje parkirišča. Brezžično polnjenje telefona.

Pet- in šeststopenjski ročni menjalniki, šeststopenjski samodejni menjalnik. Pet- in šeststopenjski ročni menjalniki, šeststopenjski samodejni menjalnik. Foto: Opel Več vozniških sistemov v službi varnosti in udobja: prilagodljive LED-luči, sistem proti naletu s funkcijo samodejnega zaviranja in prepoznavanjem pešcev (deluje v hitrostnem območju od 5 do 85 km/h), projekcijski zaslon, kamera Opel eye (Oplovo oko) – branje prometnih znakov, opozorilo ob nenamernem zapuščanju voznega pasu …

PSA motorna paleta: tri različice 1,2-litrskega bencinskega trivaljnika (atmosferski: 60 kW, turbo: 81 in 96 kW) in 1,6-litrski turbodizel s 73 ali 88 kilovati. Prihaja tudi različica s pogonom na avtoplin (LPG).

Cena v Sloveniji: od 14.490 evrov, prvi avtomobili bodo na ceste zapeljali konec junija.

Opel grandland X: to bo novi največji Oplov športni terenec

Video: Vožnja in prilagodljivost

[video: 63062 / ]

Avtomobilsko križanje je vse bolj dobičkonosno

Pri Oplu si manjejo roke zaradi zelo dobrih prodajnih števil mokke X. Od leta 2012 so na ceste poslali že 750 tisoč teh kompaktnih športnih terencev. Od crosslanda X zato pričakujejo veliko, saj so se prodajne številke v njegovem razredu križancev od leta 2010 povečale za petkrat. Družino X bo ob novem crosslandu in mokki povečal še večji grandland X. Pri Oplu si manjejo roke zaradi zelo dobrih prodajnih števil mokke X. Od leta 2012 so na ceste poslali že 750 tisoč teh kompaktnih športnih terencev. Od crosslanda X zato pričakujejo veliko, saj so se prodajne številke v njegovem razredu križancev od leta 2010 povečale za petkrat. Družino X bo ob novem crosslandu in mokki povečal še večji grandland X. Foto: Jure Gregorčič Najnovejši Oplov križanec crossland X je tipični predstavnik novega avtomobilskega rodu. Koncept novodobnega križanca, ki se ne zmeni za togost in mere tradicionalnih karoserijskih oblik ter združuje najboljše lastnosti iz posameznih avtomobilskih teles, je bil zadetek v polno. V razredu kompaktnih križancev in športnih terencev se je v zadnjih sedmih letih namreč prodaja povečala kar za petkrat. Gre za nov rod avtomobilov, ki proizvajalcem prinašajo dobičke, voznikom pa več svobode in praktičnosti. Crossland X je tipični predstavnik svojega razreda. Všečno oblikovan, malce terensko važen, čeprav v resnici spada zgolj na asfalt, saj nima pogona 4 x 4, ter prostorsko prilagodljiv in res udoben, ko je treba vstati z njegovih sedežev ali sesti nanje. Gre za čisto pravega križanca, ki se noče navezovati na majhnega enoprostorca merivo, čeprav je v njem tudi njegov genetski material. Z videzom bolj povzema mokko in trendovskega uličarja adama.

Podoba tega križanca je dejansko močno križana, a dominantni geni posameznih modelov, ki jih avtomobil povzema, so se za naš okusi izrazili na zanimiv in všečen način. Mokkin nos še razširjajo značilne adamove brčice, nad visokimi boki pa boste hitro prepoznali še ne značilen element najbolj trendovskega Opla. Zadnji del streh je skorajda na las podoben strešni liniji adama. Učinek plavajoče strehe pa še okrepi dvobarvna karoserija. Ni kaj, crossland X je moderno oblikovan avtomobil. Podoba tega križanca je dejansko močno križana, a dominantni geni posameznih modelov, ki jih avtomobil povzema, so se za naš okusi izrazili na zanimiv in všečen način. Mokkin nos še razširjajo značilne adamove brčice, nad visokimi boki pa boste hitro prepoznali še ne značilen element najbolj trendovskega Opla. Zadnji del streh je skorajda na las podoben strešni liniji adama. Učinek plavajoče strehe pa še okrepi dvobarvna karoserija. Ni kaj, crossland X je moderno oblikovan avtomobil. Foto: Jure Gregorčič

Pod črto so se geni izrazili v prav simpatičen in priročno uporaben avtomobil, ki bo dobro služil mladi družini ali pa dedku in babici, vključno z vso dnevno logistiko prevoza vnukov. Je preveč podoben mokki? Pravzaprav to sploh ni pomembno, saj v njegovem razredu precej več kot pogon 4 x 4 šteje tisto, kar na koncu pokaže cena. V osnovi ju ta hip loči več kot 3.660 evrov, kolikor je vstopni crossland X cenejši od osnovne mokke X. Če sta si po videzu zelo blizu, bo to tista razlika, ki odgovarja na vprašanje, zakaj je Opel naredil še malce bolj urbanega križanca. Da, tudi zato ima crossland X glede na uspehe mokke morda še večji potencial tržne uspešnice, poleg tega pa po lastnostih združuje enoprostroca in športnega terenca, zato je nedvomno sodoben medgeneracijski avtomobil. Da, tak za staro in mlado.

Meter v dolžino pokaže 4,21 metra, kar pomeni, da je crossland X 16 centimetrov krajši od Astre, obenem pa je za deset centimetrov višji. Za dobrih sedem centimetrov je krajši od merive, a od nje višji, med osema pa ima dobrega 2,6 metra prostora. Kabina je prostornejša kot v merivi in prtljažnik v osnovi za deset litrov večji. Meter v dolžino pokaže 4,21 metra, kar pomeni, da je crossland X 16 centimetrov krajši od Astre, obenem pa je za deset centimetrov višji. Za dobrih sedem centimetrov je krajši od merive, a od nje višji, med osema pa ima dobrega 2,6 metra prostora. Kabina je prostornejša kot v merivi in prtljažnik v osnovi za deset litrov večji. Foto: Jure Gregorčič

Pametni avto rad pove, da je pozoren

Opel OnStar komunikacijski sistem Foto: Opel Kar zadeva umetno inteligenco, ima crossland X vse tisto, kar je nujno potrebno, da se je vsaj povprečno zbran in pozoren voznik s pomočjo aktivnih varnostnih pripomočkov zmožen izogniti prometni nesreči. Njegovo tretje oko v obliki kamere zelo dobro bere tudi slabo vidne oznake meja voznega pasu in vsako prečenje budno opozori s sodniškim piskom. Zna sam parkirati, s samodejnim zaviranjem preprečiti nalet in pri tem pazi tudi na pešce.

Dobro bere prometne znake in hitrostne omejitve ter jih v barvah izpisuje še na prosojni zaslon pred voznikovimi očmi. Pripombo pa si nedvomno zasluži nova kamera, ki na sredinskem zaslonu pokriva 180-stopinjski kot žive slike. Ta je prišla iz nabora koncerna PSA in podobno kot v peugeotu 3008 ne deluje najbolj prepričljivo in vedno ne ponudi slike obljubljene širine.

Oplovi oblikovalci pravijo, da je crossland X vsakdanje uporaben in praktičen avtomobil z genetsko zasnovo športnega terenca. To sporoča s svojo značilno podobo.  Oplovi oblikovalci pravijo, da je crossland X vsakdanje uporaben in praktičen avtomobil z genetsko zasnovo športnega terenca. To sporoča s svojo značilno podobo. Foto: Jure Gregorčič Bit njegove komunikacije tvori sistem OnStar s podporo klicnega centra in aplikacije na pametnem telefonu. Žal pri nas še vedno ne dela internetna povezava tega sistema, kar pomeni, da potniki ne bodo mogli uporabljati avtomobilskega Wi-Fi-ja za komunikacijo s svetom. Škoda. Vam pa bodo slovensko govoreči operaterji iz klicnega centra v Angliji hitro našli vaš cilj in vam recimo navodila za pot poslali v avto. Pri Oplu pravijo da evropski vozniki vsak teden vsaj 29-tisočkrat pokličejo Oplov informacijski center prek sistema OnStar, da vsak teden prek tega sistema rešijo okoli 120 klicev v sili, da vsak teden beležijo vsaj štiri posredovanja v primeru kraje vozila, da vozniki opravijo okoli 61 tisoč pregledov stanja vozila na daljavo. Vozniki prek aplikacije tedensko na daljavo tudi več kot 32 tisočkrat zaklenjeno ali odklenjeno svojega Opla.

V notranjosti gre opaziti vse značilne elemente novih Oplov. Armaturna plošča in sredinska konzola sta usmerjeni bolj k vozniku. Značilne so horizontalne linije in lepo vdelan zaslon na dotik. Plus si zasluži za ogrevan volan in klasično ročno zavoro, opazili pa smo tudi priročna in prostorninsko precej zanimiva odlagalna mesta. Da, dovolj je prostora za telefon, denarnico, ključe, sončna očala … V notranjosti gre opaziti vse značilne elemente novih Oplov. Armaturna plošča in sredinska konzola sta usmerjeni bolj k vozniku. Značilne so horizontalne linije in lepo vdelan zaslon na dotik. Plus si zasluži za ogrevan volan in klasično ročno zavoro, opazili pa smo tudi priročna in prostorninsko precej zanimiva odlagalna mesta. Da, dovolj je prostora za telefon, denarnico, ključe, sončna očala … Foto: Opel

Kompaktne mere in prostorna notranjost

S crosslandom se Opel poslavlja od merivinih zadnjih vrat, ki niso vpeta v sredinski stebriček. Crossland X ima torej znova običajna in zagotovo uporabniško prijaznejša vrata kot meriva, ki se poslavlja. S crosslandom se Opel poslavlja od merivinih zadnjih vrat, ki niso vpeta v sredinski stebriček. Crossland X ima torej znova običajna in zagotovo uporabniško prijaznejša vrata kot meriva, ki se poslavlja. Foto: Opel Po prvih kilometrih lahko zapišemo, da je crossland X praktičen avtomobil. Pregleden, ravno prav velik tudi za mestne ulice in glede na to, kar pokaže meter, tudi povsem dovolj prostoren. Pravzaprav smo se za vozniški sedež, kjer je sedel dobrih 180 centimetrov visok voznik, usedli prav udobno. Preseneti z višino nad glavami in omogoča zelo prepričljivo izkušnjo sedanja v avtomobil in vstajanja iz njega. To ne pride prav le tistim, ki jih muči hrbet, ampak tudi vsem, ki vsako jutro zapenjamo otroške sedeže. Sidrišča isofix so lahko dostopna. Oplu pa malce zamerimo, da vse različice niso serijsko opremljene s pomičnim sedalnim delom deljive zadnje klopi (60 : 40). 15-centimetrski pomik namreč prtljažnik lahko v osnovi poveča za 110 litrov na 520 litrov brez podiranja naslonjal. Ta ni majhen in ima dvojno dno s čvrsto polico.

410 litrov osnovnega prtljažnika, ki ga je mogoče z vzdolžnim pomikom zadnje klopi (opcija), deljive v razmerju 60 : 40, povečati na 520 litrov oziroma ob položeni klopi na 1.255 litrov. 410 litrov osnovnega prtljažnika, ki ga je mogoče z vzdolžnim pomikom zadnje klopi (opcija), deljive v razmerju 60 : 40, povečati na 520 litrov oziroma ob položeni klopi na 1.255 litrov. Foto: Opel Sredinski greben je razmeroma nizek, naslonjalo srednjega sedeža zadaj pa je mogoče ločeno poklopiti in narediti vrzel za daljše predmete in izkoristiti dvojno držalo za plastenke v širokem naslonu za roke oziroma priročen pult, ki nastane iz srednjega hrbtišča. Toliko o enoprostorskih trikih. Počutje za volanom je čisto prijetno, preglednost dobra, zaradi visokih bokov pa imaš občutek, da sediš bližje cesti kot v resnici. Bodo pa v tovarni v Zaragozi morali malce poostriti nadzor nad kakovostjo izdelave. V notranjosti smo odkrili nekaj ne najbolj kirurško natančno spojenih stikov površin, a so nam pri Oplu zatrdili, da vozimo floto predserijskih modelov in da so vsa orodja za serijsko izdelavo, ki se je ravnokar začela, še bistveno natančneje nastavljena. Bomo preverili, ko crosslanda X dobimo na test.

15-centimetrski pomik lahko prtljažnik v osnovi poveča za 110 litrov na 520 litrov brez podiranja naslonjal. 15-centimetrski pomik lahko prtljažnik v osnovi poveča za 110 litrov na 520 litrov brez podiranja naslonjal. Foto: Opel

Francoski vpliv pod motornim pokrovom

Lahek aluminijasti trivaljnik se oglaša z značilnim zvokom, a deluje mirno (izravnalne gredi) in ponudi povsem dovolj navora oziroma prožnosti za sproščeno vožnjo. Lahek aluminijasti trivaljnik se oglaša z značilnim zvokom, a deluje mirno (izravnalne gredi) in ponudi povsem dovolj navora oziroma prožnosti za sproščeno vožnjo. Foto: Jure Gregorčič Vozne lastnosti predstavljajo dobro razmerje med udobjem in dinamičnostjo. Avtomobil je lepo vodljiv, pogonska sapa pa tempo narekuje po francoskih notah. Pod motornim pokrovom smo tokrat preizkusili 1,2-litrski turbobencinski trivaljni motor in 1,6-litrski prisilno polnjeni dizel, oba iz koncerna PSA. Lahek aluminijasti trivaljnik se oglaša z značilnim zvokom, a deluje mirno (izravnalne gredi) in ponudi povsem dovolj navora oziroma prožnosti za sproščeno vožnjo. Na ovinkih in vzponih ter spustih po eni izmed najbolj romantičnih italijanskih vinskih cest, znani kot Strada del Prosecco, smo z njim beležili 7,1-litra povprečne porabe in odpeljali smo tudi nekaj dinamično vzetih linij. V vožnji proti Benetkam pa je 88-kilovatni dizel zahteval šest litrov, pri čemer velja omeniti, da se z njim crossland X brez težav spusti tudi pod šest litrov na sto kilometrov. Uglajeno deluje tudi šeststopenjski samodejni menjalnik, ki ravno tako prihaja iz francoskega koncerna. To se opazi pri stopničasto postavljeni prestavni shemi (P, N, R, D), tako kot pri Peugeotovem menjalniku ETA6 . S samodejnim menjalnikom pa je vozna izkušnja še udobnejša. Priporočamo.

Crossland X je na zavitih cestah med vinogradi dežele Prosecco kljub višje postavljenemu težišču prikazal povsem spodobno predstavo lege in učinkovita blaženja. Podvozje je nekoliko mehkeje nastavljeno kot pri malem športnem terencu mokki. Avto se zaradi tega morda za malenkost bolj nagne, a to bodo zaznali le najbolj pikolovski in natančni vozniki. Pelje pa se zelo zanesljivo in precej udobno. Crossland X je na zavitih cestah med vinogradi dežele Prosecco kljub višje postavljenemu težišču prikazal povsem spodobno predstavo lege in učinkovita blaženja. Podvozje je nekoliko mehkeje nastavljeno kot pri malem športnem terencu mokki. Avto se zaradi tega morda za malenkost bolj nagne, a to bodo zaznali le najbolj pikolovski in natančni vozniki. Pelje pa se zelo zanesljivo in precej udobno. Foto: Opel

Različica: Zasnova in moč motorja: Menjalnik in pogon: Zmogljivost: Poraba in izpusti: Cena v Sloveniji:
1.2 60 kW 3-valjni atmosferski vrstni bencinski, 12V, 1199 cm3, 60 kW pri 5750 vrt./min., 118 Nm pri 2750 vrt./min. 5-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj 170 km/h in 14,0 s do 100 km/h 5,1 l/100 km in 115 g CO2/km od 14.490 EUR
1.2 Ecotec turbo 81 kW 3-valjni vrstni turbo bencinski, 12V, 1199 cm3, 81 kW pri 5500 vrt./min., 205 Nm pri 1500 vrt./min. 5-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj 188 km/h in 10,6 s do 100 km/h 4,8 l/100 km in 109 g CO2/km še ni znana
1.2 turbo avt. 81 kW 3-valjni vrstni turbo bencinski, 12V, 1199 cm3, 81 kW pri 5500 vrt./min., 205 Nm pri 1500 vrt./min. 6-stopenjski samodejni menjalnik, pogon spredaj 187 km/h in 11,8 s do 100 km/h 5,3 l/100 km in 121 g CO2/km še ni znana
1.2 turbo 96 kW 3-valjni vrstni turbo bencinski, 12V, 1199 cm3, 96 kW pri 5500 vrt./min., 230 Nm pri 1750 vrt./min. 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj 206 km/h in 9,1 s do 100 km/h 5,0 l/100 km, 114 g CO2/km še ni znana
1.6 dizel 73 kW 4-valjni turbo dizelski, 1560 cm3, 73 kW pri 3750 vrt./min., 254 Nm pri 1750 vrt./min. 5-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj 180 km/h in 11,6 s do 100 km/h 3,8 l/100 km, 99 g CO2/km še ni znana
1.6 Ecotec dizel 73 kW 4-valjni turbo dizelski, 1560 cm3, 73 kW pri 3750 vrt./min., 254 Nm pri 1750 vrt./min. 5-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj 180 km/h in 12,0 s do 100 km/h 3,6 l/100 km, 93 g CO2/km še ni znana
1.6 dizel 88 kW 4-valjni turbo dizelski, 1560 cm3, 88 kW pri 3500 vrt./min., 300 Nm pri 1750 vrt./min. 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj 187 km/h in 9,9 s do 100 km/h 4,0 l/100 km, 103 g CO2/km še ni znana
Mere in mase: dolžina: 4212 mm, širina: 1765 mm, višina: 1605 mm, medosna razdalja: 2604 mm, krog obračanja: 10,7 m, masa: 1163 – 1319 kg, največja dovoljena masa: 1690 - 1820 kg, prtljažnik: 410 - 1255, prostornina rezervoarja: 45 l, teža prikolice: od 560 kg (brez zavor) do 870 kg (z naletno zavoro)

Kaj bi izbrali?

  • Opel crossland X 137
  • Opel mokko X 29
  • Opel merivo 14
  • Opel grandland X 30
  • Nič, športnega terenca ali križanca bi izbral pri drugi znamki 65
Oddanih 275 glasov

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin