Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
10.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

4

Natisni članek

General Motors Opel

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 10.02

6 let, 6 mesecev

Koncern PSA kupil Opel za 1,3 milijarde evrov, kaj to pomeni za nemško znamko?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

4

Francoski koncern PSA je novi lastnik Opla, za katerega so odšteli 1,3 milijarde evrov. Francozi bodo nemško znamko prestrukturirali, pomagala pa jim bo tudi razpršiti stroške lastnega razvoja. Z nakupom je PSA dobil tudi napredno tehnologijo električnih vozil.

PSA Opel | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predsednik koncerna PSA Carlos Tavares | Foto: Predsednik koncerna PSA Carlos Tavares Francoski avtomobilski koncern PSA Peugeot Citroën in General Motors (GM) sta se dogovorila o prodaji Opla za 1,3 milijarde evrov. Opel je bil v lasti GM zadnjih skoraj 90 let, od leta 2009 pa je ameriškim lastnikom prinesel devet milijard evrov izgube. Prodaja vključuje Opel, britansko sestrsko znamko Vauxhall in tudi Oplovo družbo za financiranje.

Tavares: Kdor kupuje ople, ga ne zanimajo francoski avtomobili

Koncern PSA bo s pridobitvijo Opla in Vauxhalla postal drugi največji avtomobilski proizvajalec v Evropi, kjer bo imel okrog 17-odstotni delež. Večji ostaja le še koncern Volkswagen (24 odstotkov), PSA pa bi lahko s pomočjo avtomobilov iz Russelsheima v Nemčiji prehiteli navezo Renault-Nissan. Medtem ko se je General Motors znebil znamke, ki mu je iz leta v leto prinašala izgubo, pridobitev Opla za PSA pomeni številne izzive in tudi strateške odločitve.

Predsednik PSA Carlos Tavares je že februarja napovedal, da Oplovi avtomobili ne bodo pomenili notranje konkurence podobnim vozilom Peugeota in Citroëna. "Ne, kanibalizma znotraj koncerna ne bo. Opel ostaja nemška znamka in namenjena voznikom, ki ne razmišljajo o nakupu francoskih avtomobilov," je poudaril Tavares.

PSA bo prek Opla dobil zelo konkurenčno električno platformo General Motorsa

PSA bo polovico zneska plačal prek delnic. General Motors bo torej postal delničar koncerna PSA. Francozi bodo lahko pod svojim imenom prodajali Oplove avtomobile, ki so jih razvili na osnovi patentov General Motorsa. Med temi avtomobili izstopa predvsem električna ampera-e, trenutno eden najbolj konkurenčnih električnih avtomobilov. PSA jo bo lahko prodajal, a bo moral zanjo plačevati določeno licenčnino.

Tavares je pri prestrukturiranju Opla napovedal podobne ukrepe, kot jih je do zdaj že uspešno izvedel pri koncernu PSA. To so odpuščanja, zamrzovanje plač in ukinjanje nedobičkonosnih modelov. Tavares v Oplu vidi tudi način za nadaljnje nižanje skupnih stroškov koncerna, saj se bodo stroški razvoja porazdelili še na več modelov.

Oplovi avtomobili bodo dobili tudi francosko tehnologijo, lahko morda naslednja opel corsa nastane na osnovi citroëna C3?

Ne spreglejte