Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
30. 5. 2018,
5.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77

19

Natisni članek

Postani boljši voznik

Sreda, 30. 5. 2018, 5.30

5 let, 10 mesecev

Spet brez "žmigavca"? Ta sistem odpravi to razvado. #video

Ena najgrših vozniških razvad se lahko konča #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77

19

smernik | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Na slovenskih cestah lahko dnevno ob zavijanjih vidimo primere neuporabe smernikov. To je razvada, proti kateri se bolj kot nizke globe lahko borijo novi varnostno-asistenčni sistemi. Ti voznika silijo k uporabi smernika in mu tako spreminjajo navade.

starodobniki obnova
Avtomoto Kako v Trbovljah nastajajo avtomobilski dragulji #foto

Neuporaba smernikov spada med tiste prometne prekrške, ki jih ne moremo pripisati nepoznavanju prometne zakonodaje, temveč zgolj nizki ravni prometne kulture in tudi vesti.

Smernik kot sredstvo prometne varnosti in večje pretočnosti

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je treba vklopiti levi ali desni smernik ob vsaki spremembi smeri vožnje oziroma menjavi prometnega pasu. To neposredno preprečuje trke med vozili, obenem pa vpliva tudi na bistveno večjo pretočnost prometa. Če bi torej smernike dosledno uporabljali vsi vozniki, bi bila gneča na cestah manjša.

Smernik je obenem treba vklopiti pravočasno, da lahko vozilo zadaj prilagodi svojo hitrost. Prav gotovo ste na avtocesti že srečali voznike, ki najprej zavijejo levo na prehitevalni prometni pas in šele nato z manjšim zamikom vklopijo še smernik.

Globa znaša 40 evrov

Neuporabo smernika po slovenskem zakonu spremlja 40 evrov globe. Smerniki so obvezni tudi ob vožnji skozi krožišče, kar velja tako za zavijanje na izvoz (desni smernik) kot tudi nadaljevanje po zunanji strani (levi smernik). Globa za nepravilno vožnjo skozi krožišče znaša 80 evrov.

Ali ob zavijanju uporabljate ustrezni smernik?

  • Da, vselej
    72,90 %
    826 glasov
  • Največkrat da, občasno pozabim
    20,83 %
    236 glasov
  • Le takrat, ko nekdo vozi za menoj
    4,94 %
    56 glasov
  • Zelo redko
    1,32 %
    15 glasov
Oddanih 1133 glasov

Sistem voznika večinoma opozori, ko dovolj dobro zazna črte prometnih pasov. | Foto: Gregor Pavšič Sistem voznika večinoma opozori, ko dovolj dobro zazna črte prometnih pasov. Foto: Gregor Pavšič Sistem voznika sili k uporabi smernika in mu dolgoročno spreminja  navade

Ker je neuporaba smernikov predvsem posledica slabih vozniških navad, lahko na tem področju pomaga tudi moderna tehnologija. Avtomobilski sistemi sicer še ne znajo samodejno vklopiti smernikov (na primer na podlagi izbrane poti v navigacijskem sistemu), zato pa določen sistem voznika ob menjavi pasu brez vklopljenega smernika pošteno "živcira".

To je tako imenovani varnostno-asistenčni sistem Lane Assist, ki sicer skrbi predvsem za varnost. Najbolj uporaben je takrat, ko bi zaradi voznikove nepazljivosti ali utrujenosti (v najslabšem primeru, ko bi za volanom celo zaspal) avto prek vibracij v volanskem obroču ali zvočnega signala opozoril voznika ali ga celo zbudil iz sna. Tak sistem je sicer mogoče izklopiti.

Nekateri avtomobili znajo poleg signala tudi rahlo popraviti smer in torej vozila ne spustijo prek zarisane črte. To se zgodi šele takrat, ko voznik vztrajno zavija na drug prometni pas.

Kateri avtomobili ga imajo že serijsko?

Sistem proti nenamerni menjavi prometnega pasu spada med deseterico sistemov, ki jih želi Evropska komisija leta 2022 obvezno vgraditi v nove osebne avtomobile. Na našem zadnjem primerjalnem testu PRIMA, kjer smo drugega ob drugem postavili 13 mestnih avtomobilov, je med vsemi za serijsko vključitev sistema pohvale dobila ford fiesta. Ta sistem je serijski tudi v citroenu C3, mazdi 2, hyundaiu i20, suzuki swiftu in toyoti yaris.
Ne spreglejte