SiolNET. Avtomoto Promet
4,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kako zavirati po klancu navzdol?

Vozniška spretnost, ki je ne obvlada vsak #video

4,25

termometer

Vožnja po klancu navzdol v primerjavi z vožnjo po ravnem od voznika zahteva več previdnosti in znanja. Vsaka stopinja cestnega naklona navzdol namreč povečuje zavorno pot našega vozila. Pri tem lahko manjšo porabo goriva štejemo med manj pomembna dejstva. Prilagoditi je treba hitrost, prav tako pa izbrati pravo prestavo.

Video: Pravilna in nepravilna reakcija ob zaviranju po klancu navzdol

Kako je s porabo goriva?

Vožnja po klancu navzdol zmanjša porabo goriva, voznik pa jo lahko s svojim ravnanjem dodatno zmanjša. Izbira lahko med vožnjo v eni od prestav ali v prostem teku z ustreznim zaviranjem. Katera možnost je boljša, nam kaže potovalni računalniki v različnih vozilih. Med postanki pred semaforji nam nekateri računalniki sporočajo, da znaša poraba okoli enega litra na uro (plus/minus 0,5), in prav takšna poraba velja tudi za vožnjo navzdol v prostem teku.

Po drugi strani pa računalniki prikazujejo porabo 0,0, kadar navzdol vozimo v določeni prestavi brez plina. No, povsem brez porabe ne gre, vendar zelo redki računalniki to priznavajo, s tem da pri vožnji navzdol brez plina naračunajo 0,2 litra na uro vožnje. Kakorkoli že, v prednosti je vožnja v ustrezni prestavi s čim manj uporabe stopalke za plin.  

Peugeot 308 - samodejni menjalnik Foto: Klemen Korenjak

Kaj pa avtomatika?

Večina avtomatskih menjalnikov, posebej starejše izvedbe, med vožnjo navzdol izbere najvišjo prestavo, pri čemer avtomobil (odvisno od naklona) dobesedno zdivja po klancu dol. Nekateri "pametnejši" menjalniki samodejno izberejo prestavo, pri kateri se vozilo spušča navzdol z ustrezno prestavo brez zaviranja. Po takšnih menjalnikih se lahko ravna voznik, s tem da namesto "prehitrega" samodejnega menjalnika ročno izbere tisto prestavo, s katero se bo varno peljal po klancu navzdol.

Kaj pa varnost?

Vsaka stopinja naklona navzdol zmanjšuje stabilnost vozila, še posebej med zavijanjem. Med vožnjo po strmini navzdol je pojav podkrmiljenja (sprednji del vozila v ovinku zdrsne naravnost) bolj intenziven kot pri enakem radiju ovinka na ravnici. Za varno vožnjo navzdol je pomembna izbira ustrezne prestave, ki zlasti pred ovinkom vzdržuje do voznika prijazno hitrost in čim bolj zmanjša potrebo po zaviranju. Varna vožnja navzdol tako postane hkrati tudi varčna.  

Pri zaviranju moramo biti vozniki še bolj pozorni pozimi, ko je oprijem pnevmatik slabši, tudi kadar ni padavin in so ceste suhe. Dobro zaviranje med vožnjo navzgor, ko je zavorna pot krajša kot na ravnem, naj nas ne zavede, ker se bo na enaki cestni površini med vožnjo navzdol vse spremenilo, še posebej ob večjem naklonu. Prometni znak za nevaren klanec navzdol ni brezzvezen trikotnik, ki ga lahko kar spregledamo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin