SiolNET. Avtomoto Promet
1,26

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zakaj mostovi skrivajo to nevarno vozniško past?

1,26

termometer

most sneg
Foto: Gregor Pavšič

Januarja se je na slovenskih cestah poslabšala prometna varnost. Ob že znanih najpogostejših prekrških na voznike preži več skritih pasti, ki so še posebej nevarne ob hladnejšem vremenu.

V hladnejših mesecih skrivajo ceste precej več pasti kot poleti in ena takih so tudi bolj ali manj vidno pomrznjene cestne površine prek mostov. Na njih se lahko tudi izven zimskih mesecev pogosteje zadrži vlaga, ki vpliva na oprijem s cestiščem.

Zakaj je na mostu večja verjetnost poledice?

Ko se temperature znižujejo, se ohlaja površina tako cest kot tudi mostov. Ti pa se ohlajajo hitreje in tudi led lahko na njih zato nastane prej kot na navadnih cestah. Enako velja tudi za oprijemanje snega s cestiščem.

Most obkroža hladen zrak tako spodaj kot tudi zgoraj, zato se tudi ohlajajo hitreje od cest. Te izgubljajo temperaturo le z zgornje plasti, spodaj pa temperaturo pomaga zadržati toplejša zemlja. V primeru večjih potokov ali rek na zmrzovanje vpliva tudi večja vlaga.

Mostovi so večinoma zgrajeni iz jekla in betona, oba pa hitreje spravita temperaturo na površje in v primeru mostu se tam ohlaja. Asfalt zadrži višjo temperaturo neposredno pod površjem in to pozitivno vpliva na vozne lastnosti.

Prometnih nesreč je bilo letos januarja sicer manj kot lani v enakem obdobju, le posledice so bile letos žal hujše. Prometnih nesreč je bilo letos januarja sicer manj kot lani v enakem obdobju, le posledice so bile letos žal hujše. Foto: PGD Laško

Mesec januar v znamenju poslabšane prometne varnosti

Prometna varnost se je januarja v primerjavi z lanskim obdobjem precej poslabšala, saj je na cestah umrlo devet udeležencev cestnega prometa. Razen v enem primeru so žrtve vozniki osebnega avtomobila ali sopotniki v osebnih avtomobilih. Umrla je tudi ena peška.

Vse prometne nesreče so se pripetile v temnem delu dneva, v šestih primerih pa so bili povzročitelji moški, sami v vozilu. Trije umrli udeleženci niso uporabljali varnostnega pasu. Tudi v januarju sta glavna dejavnika za nastanek prometne nesreče vožnja z neprilagojeno hitrostjo in nepravilna stran in smer vožnje. V enem primeru je vzrok nepravilno prečkanje pešca.

Po nepopolnih podatkih je vsaj trem prometnim nesrečam botrovala tudi vožnja pod vplivom alkohola, kaže analiza Agencije za varnost prometa (AVP).

Policija je po trenutno zbranih podatkih v januarju poleg ostalega zabeležila 7.087 kršitev določil o hitrosti, 3.481 kršitev neuporabe varnostnega pasu, 722 udeležencev, ki so vozili pod vplivom alkohola, 623 voženj pri rdeči luči na semaforju.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • avtobusar / 05.02.2019. ob 10:19 0 0

  Ljudje preprosto ne znajo več voziti po poledici in snegu, tudi verig večina amaterjev ne zna namestiti. Od spremembe zakona o varnosti cestnega prometa leta 2000, ko je za prometno nesrečo lahko kriv tudi vzdrževalec ceste, s pluženjem in posipavanjem celo pretiravajo. Pade 5 cm snega in že plužijo in posipavajo, ljudje pa vseeno godrnjajo, ker mislijo, da jim morajo zagotoviti vozne razmere, kakršne so poleti.

  0 0
 • mihajlodmvida / 04.02.2019. ob 08:30 +1 - 2

  Ukvarjam se z logistiko , prometom , varnostjo 49 let. Vidim da : izpit naredijo psiho labilne osebe , osebe brez motorike , zelo stare in nekompetentne osebe. Izpiti so se kupovali in t n. Samo šolanje voznikov je ničelno, ni desetine ur na simulatorjih ( ki so drugače kot teh. objekt stari 30 let !!! država ne določi uporabo simulatorja kot mus) , 20 ur vožnje v živo je nič. Še malo je nesreč . koliko je situacija slaba. Rešujejo je odlični vozniki, rešujejo slabe

  +1 - 2
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin