SiolNET. Avtomoto Novice
4,87

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Uradno: Ta sistem leta 2020 v vse avtomobile

4,87

termometer

Slovenski avto leta Vransko
Avtomobilski proizvajalci že danes v vse več modelov tudi serijsko vključujejo te sisteme, ki pa še vedno ne delujejo povsem zanesljivo. Foto: Uroš Modlic

Evropska unija in Japonska sta podprli osnutek zakona Združenih narodov (ZN) o obvezni vključitvi sistema za samodejno zaviranje v osebna in lahka gospodarska vozila po letu 2020.

Slovenski avto leta Vransko Avtomoto Presenečeni Slovenci: "Ljudski" avto ustavil, premijski ne #video

Nova zakonodaja bo vpeljala stroga in natančna pravila za delovanje teh sistemov, ki bodo morali delovati pri hitrostih do 60 kilometrov na uro. Namenjeni so predvsem preprečevanju trkov v naseljih s pešci in kolesarji, ki spadajo med najbolj izpostavljene in ogrožene skupine v prometu. Sistemi samodejno zavirajo in ne vozijo avtomobila, poudarjajo pri ZN.

Obvezni del vozil v Evropi že čez dve leti

Evropa in Japonska bosta nov sistem zahtevali v vseh novih osebnih in lahkih gospodarskih vozilih po letu 2020. V Evropi letno prodajo več kot 15 milijonov, na Japonskem pa več kot štiri milijone takih vozil. Evropa in Japonska sta tudi sedež številnih avtomobilskih proizvajalcev. V starejša vozila teh sistemov ne bo treba vgrajevati, sporočajo iz ZN.

Delovanje samodejnega zaviranja danes še ni zanesljivo

Leta 2016 je v Evropi v naseljih umrlo 9.500 udeležencev prometa, od tega jih je bilo 40 odstotkov pešcev. Sistemi samodejne prepoznave pešcev in kolesarjev ter samodejnega zaviranja v sili postajajo že danes sestavni del vse več novih vozil, a delovanje še zdaleč ni povsem zanesljivo niti pri hitrostih okrog 30 kilometrov na uro.  

ZDA, Kitajska in Indija niso del osnovnega dogovora iz leta 1958, na katerem sloni novi predlog ZN.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • BozoDrot / 13.02.2019. ob 12:26 +2 0

  Ti sistemi niti niso tako slabi, če ne drugega ti v večini primerov sporočajo, kadar zaznavajo, da imaš premalo varnostno razdaljo. Tako se lahko že s samo prisotnostjo sistema voznik lahko bolj varno vede, seveda če se ima namen bolj varno vesti. Kar se tiče pešcev in kolesarjev je tako, gotovo ne bo ta sistem nikoli stoodstotno uspešen. Če pa te samo enkrat reši pred tem, da nekoga resno poškoduješ ali pa ubiješ je pa to gotovo dobro.

  +2 0
 • modrooki / 13.02.2019. ob 13:40 +1 0

  SLOMEVZHA, a lahko definiraš, kaj zate pomeni 'popolna zanesljivost'? Varnostni pasovi so npr. v splošni uporabi že precej let in načeloma bolj varni kot ne... Razen če se ti zgodi primer, da zletiš s ceste in se znajdeš v vodi s streho navzdol in ti zataknjen pas na katerem visiš onemogoči pobeg iz avta. V tem primeru te ravno varnostni pas lahko ubije. Ergo? A bi varnostni pas prestal tvoj test popolne zanesljivosti?

  +1 0
 • paleoknives / 13.02.2019. ob 11:22 +1 0

  Slomevža, kot razumem, bo to ASISTENČNI sistem, ki se bo vključil le takrat, ko človeški faktor odpove (nezbranost, nepazljivost...)

  +1 0
delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin