Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
26. 7. 2019,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

5

Natisni članek

ministrstvo za infrastrukturo Alenka Bratušek meja tovorna vozila tovornjak mejni prehodi Hrvaška

Petek, 26. 7. 2019, 4.05

4 leta, 9 mesecev

Dogovor med Slovenijo in Hrvaško, to je njegovo bistvo

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

5

Tovornjak avtocesta gneča | Zaradi ukrepa, ki je začel veljati 1. junija, so morali številni avtoprevozniki narediti tudi 100 kilometrov več, da so prišli do meje. | Foto Bor Slana

Zaradi ukrepa, ki je začel veljati 1. junija, so morali številni avtoprevozniki narediti tudi 100 kilometrov več, da so prišli do meje.

Foto: Bor Slana

Po tem, ko je Slovenija 1. junija za tovorna vozila s Hrvaške zaprla kar 17 mejnih prehodov, je hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo podalo izjavo, da je s slovenskim ministrstvom za infrastrukturo doseglo dogovor o prometu tovornih vozil prek mejnih prehodov v Slovenijo, ki naj bi stopil v veljavo 1. oktobra. Vstop v državo so na nekaterih mejnih prehodih omogočili le vozilom, registriranim v natanko določenih hrvaških županijah.

Kot smo poročali junija, je Slovenija za vstop tovornih vozil iz Hrvaške zaprla 17 mejnih prehodov, kar bi tako za prevoznike kot za vse hrvaško gospodarstvo pomenilo velike izgube. Ukrep je začel veljati s 1. junijem, kar je povzročilo veliko preglavic in predvsem hude zastoje, saj so imela podjetja velike težave s preusmerjanjem svojih vozil.

mejni prehod, Vinica
Avtomoto Hrvaški prevozniki v krču, Slovenija jim je zaprla 17 mejnih prehodov #video

Gre za prepoved prehoda tovornih vozil, pri katerih najvišja dovoljena teža presega 7,5 tone, pri tem je veljalo le nekaj izjem prevoznikov iz dežel, ki mejijo na Slovenijo in prevoznikov Liško-senjske županije.

"Razlog za omejevanje težkega tranzitnega tovornega prometa je v izboljšanju varnosti in kakovosti bivanja prebivalcev, ki živijo ob cestah, na katerih je uvedena omejitev, in preusmeritvi tega na varnejše vzporedne avtocestne povezave, ki pomenijo cestne povezave z boljšimi prometno-tehničnimi elementi," so nam tedaj sporočili z ministrstva, več o tem si lahko preberete tukaj.

Gre za prepoved prehoda tovornih vozil, pri katerih najvišja dovoljena teža presega 7,5 tone. | Foto: Gašper Pirman Gre za prepoved prehoda tovornih vozil, pri katerih najvišja dovoljena teža presega 7,5 tone. Foto: Gašper Pirman

Novice Hrvaški avtoprevozniki grozijo z blokado mejnih prehodov #video

Na mejnih prehodih le vozila nekaterih hrvaških županij

Po poročanju hrvaških medijev naj bi vse od 1. junija obe strani problematiko reševali na več srečanjih, na katerih so konkretizirali ukrepe, ki bodo začeli veljati 1. oktobra letos.

  • Mejna prehoda Jelšane (Rupa) in Starod (Pasjak) bodo lahko uporabljala tovorna vozila, ki presegajo maso 7,5 tone in so registrirana izključno v sedmih od 21 hrvaških županij, in sicer v Istrski, Primorsko-goranski, Ličko-senjski, Zadarski, Šibensko-kninski, Splitsko-dalmatinski in Dubrovniško-neretvanski županiji.
     
  • Mejne prehode Zavrč (Dubrava Križovljanska), Središče ob Dravi (Trnovec) in Petišovci (Mursko Središće) bodo lahko uporabljala izključno tovorna vozila, registrirana v Medžimurski in Varaždinski županiji.
     
  • Mejna prehoda Dobovec (Lupinjak) in Bistrica ob Sotli (Razvor) bodo lahko uporabljala le tovorna vozila, registrirana v Krapinsko-zagorski županiji.
Kamion avtocesta
Novice Slovenski in hrvaški prevozniki za možnost prečkanja vseh mejnih prehodov

mejni prehodi, schengen | Foto: policija.si Foto: policija.si

Najpomembnejša naloga nove komisije bo gradnja mostu na Dragonji

Na srečanju so določili tudi ustanovitev posebne skupine za promet, ki bo sodelovala pri nadaljnjem napredku in izboljšanju prometnega sodelovanja med državama. Komisija bo začela delovati konec avgusta, ena od njenih najpomembnejših nalog pa bo rešitev tranzitnih koridorjev in drugih odprtih vprašanj, povezanih s prehodi meje in čezmejnim sodelovanjem.

Ena od tem srečanja je bila tudi nedavna odločitev hrvaške vlade o sprožitvi postopka za sklenitev sporazuma s slovensko vlado, ki naj bi bil rezultat sodelovanja med hrvaškim ministrom Olegom Butkovićem in slovensko ministrico Alenko Bratušek in ki je temelj za gradnjo mostu na mejnem prehodu Dragonja–Kaštel v Istri, vrednost projekta pa po oceni Hrvaških cest znaša slabih 680 tisoč evrov oziroma pet milijonov hrvaških kun, vsaka stran naj bi prispevala polovico.

most Dragonja
Avtomoto Konec sramote: Nov asfalt na mostu čez Dragonjo #foto
Trendi Manjši mejni prehodi s Hrvaško, na katerih se lahko izognete gneči #video
sod gorivo nafta
Novice Čedalje dražje gorivo: prevozniki v rdečih številkah, nihče več ne toči v Sloveniji
Ne spreglejte