Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
4. 6. 2019,
9.31

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

44

Natisni članek

meja tovorna vozila Hrvaška mejni prehodi

Torek, 4. 6. 2019, 9.31

4 leta, 10 mesecev

Hrvaški prevozniki v krču, Slovenija jim je zaprla 17 mejnih prehodov #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

44

S prvim junijem je Slovenija za tovorna vozila nad 7,5 tone zaprla 17 mejnih prehodov s Hrvaško. Tako za hrvaške prevoznike kot za hrvaško gospodarstvo bo to pomenilo velike izgube, je za HRT opozoril Marijan Banelli, akreditirani lobist za promet v EU. Prevoznike preusmerjajo na mednarodne mejne prehode, a to jim povzroča velike težave, nastajajo hudi zastoji. Ukrep je dolgoročen in ne gre zgolj za ukrep v poletnih mesecih.

Prevozniki so ogorčeni nad omejitvami, ki jih je uvedlo slovensko ministrstvo za infrastrukturo. Gre za prepoved prehoda tovornih vozil, pri katerih najvišja dovoljena teža presega 7,5 tone. Izjeme so prevozniki iz dežel, ki mejijo na Slovenijo, in prevozniki Liško-senjske župnije.

Po pisanju HRT je hrvaška obrtna zbornica že zaprosila za pomoč ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo. | Foto: Planet TV Po pisanju HRT je hrvaška obrtna zbornica že zaprosila za pomoč ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo. Foto: Planet TV Slavonija, Istra in skoraj celotna Hrvaška ima zdaj velike težave s preusmerjanjem svojih tovornjakov. Prevoznikom to povzroča tudi velike stroške, saj morajo nekateri zdaj prevoziti tudi dodatnih sto kilometrov, da lahko pridejo do meje. Trenutno so največja težava zastoji, zaradi katerih je promet praktično nemogoč, je v ponedeljek Banelli povedal za HRT.

Na ministrstvu so nam pojasnili, da ne gre za omejitve prometa na mejnih prehodih, ampak za omejitve težkega tranzitnega tovornega prometa na cestah oziroma cestnih odsekih, ki vodijo do posameznih mejnih prehodov.

"Razlog za omejevanje težkega tranzitnega tovornega prometa je v izboljšanju varnosti in kakovosti bivanja prebivalcev, ki živijo ob cestah, na katerih je uvedena omejitev, in preusmeritev le tega na varnejše vzporedne avtocestne povezave, ki predstavljajo cestne povezave z boljšimi prometno tehničnimi elementi," so sporočili z ministrstva.

Hrvaški lobist za promet v EU: Zdaj smo dobili, kar smo iskali

Kot meni Banelli, je to slovenski odgovor na hrvaško prepoved tranzitnega prometa prek mejnega prehoda, ki so ga slovenski prevozniki uporabljali za krajšo pot do Madžarske. Banelli je dejal, da je Slovenija v odgovor zaprla 17 prehodov, ker je to lahko storila, in dodal: "Zdaj smo dobili, kar smo iskali."

Po njegovem mnenju odgovornost za nastali položaj nosita obe strani, prepričan pa je, da to povzroča veliko škodo hrvaškemu gospodarstvu.

Tovornjakarji avtocesta
Novice Hrvati s prometnim znakom poskrbeli, da je pot za tovornjake daljša za 140 kilometrov #video

Na ministrstvu zavračajo trditve, da bi šlo pri omejitvah za odgovor na potezo Hrvaške.

Minister želi doseči izjemo za vse hrvaške prevoznike

Po pisanju HRT je hrvaška obrtna zbornica že zaprosila za pomoč ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo. Minister Oleg Butković je na sestanku s prevozniki dejal, da bo Slovenijo zaprosil za prednostni status za hrvaške prevoznike, in zagotovil, da bodo uporabljeni vsi diplomatski kanali, da bi izjema v določilih veljala za vse hrvaške prevoznike.

Banelli je pojasnil, da takšna poteza prevoznike v odnosu do konkurence degradira v celoti, zanima pa ga, kdo bo prevoznikom povrnil škodo.

"Kdo bo odgovarjal za neuspešno potezo, ki bi jo bilo treba rešiti politično, na ravni vlade in ministrstev? Ne bi smeli dovoliti, da imajo prevozniki takšno škodo. In to ni le škoda zanje, kdo bo povrnil škodo hrvaškemu gospodarstvu?" sprašuje Banelli.

Glede na odgovor, ki smo ga prejeli z ministrstva, dodatnih izjem ne bo. "Izjeme od popolne prepovedi tranzitnega težkega tovornega prometa so določene  s prometno signalizacijo za Istrsko, Primorsko-goranjsko in Ličko-senjsko županijo. Dodatne izjeme niso mogoče," so nam pojasnili.

Združenje hrvaških cestnih prevoznikov je napovedalo proteste zaradi omejitev za tranzitni tovorni promet.

*Prispevek je bil dopolnjen s pojasnili Ministrstva za infrastrukturo, 4. 6. 2019, ob 12:35.

Ne spreglejte