Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 3. 2019,
4.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

12

Natisni članek

Tovarnjak promet promet Hrvaška Slovenija

Sobota, 23. 3. 2019, 4.02

5 let, 1 mesec

Hrvati s prometnim znakom poskrbeli, da je pot za tovornjake daljša za 140 kilometrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

12

Hrvaška je s prepovedjo prometa skozi Mursko Središče postavila zid. Ena izmed cest, kjer po novem velja omejitev prometa, vodi od mednarodnega mejnega prehoda Petišovci prav skozi Mursko Središče, a naprej tovornjaki preprosto ne smejo več.

Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Hrvaška pričakuje podporo Nemčije pri schengnu in evru

Tovornjaki so na mejnem prehodu tako prisiljeni obrniti in izbrati 140 kilometrov daljšo pot skozi Madžarsko. Čeprav je hrvaško obmejno gospodarstvo tesno povezano prav s pomurskimi dobavitelji blaga, Hrvaška vztraja pri svoji enostranski prepovedi.

Ko tovarnjakar prispe na mejni prehod v Petišovcih, ki pelje do hrvaškega mesteca Mursko Središče, ga preseneti nov prometni znak, zaradi katerega se mora obrniti. Mejni prehod je za tovorna vozila, težja od sedem ton in pol, neprevozen. V podjetju Murska Transport, kjer imajo 15 tovornjakov, so to pot redno uporabljali.

Andrej Cipot iz podjetja Murska Transport je za Planet TV povedal, da jim nove postavitve znaka na mejnem prihodu niso razložili in so se bili prisiljeni obrniti nazaj v Slovenijo.

Domačini zdaj več kot zadovoljni

Domačini na drugi strani meje, v Murskem Središču, so že leta negodovali zaradi tovornih vozil, ki so vozila skozi kraj. Zdaj so več kot zadovoljni.

Štefanija Žganec, prebivalka Murskega Središča, pojasnjuje, da se prej niso niti zavedali, kako slabo se jim je godilo ob zgoščenem prometu. Zdaj se počutijo osvobojene, saj so se znebili pritiska. Enakega mnenja je tudi Marija Debelec, ki je dejala, da imajo zdaj več prostora, za pešce je zdaj manj nevarnosti. 

Tovornjakarji so zdaj prisiljeni ubrati drugo pot

Karina Ditz iz sindikata poklicnih voznikov je razložila, da morajo iti zdaj tovornjakarji čez Madžarsko ali, če so v drugi smeri, proti Mariboru, Ptuju in potem nazaj proti Ormožu v smeri Čakovca, Varaždina.

Za bližjo pot po madžarski strani morajo prevoziti dodatnih 40 kilometrov. "Prevoz se glede na kilometre v resnici podraži za polovico oziroma se potroji, pri večjih količinah prevozov je to ogromno," je dejal Cipot.

Po mnenju gospodarstva enostranski ukrep Hrvaške ni rešitev prometnega vprašanja. Pomurski prevozniki predlagajo, da se državi vsaj začasno dogovorita za tekoče lokalne prevoze iz Slovenije v Hrvaško in nasprotno. To bi razumeli tudi domačini na hrvaški strani meje. Do nove obvoznice in do novega mostu na hrvaški strani pa bo najverjetneje minilo še precej časa.

Novice Katera meja s Hrvaško bo prava?
Ne spreglejte