Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
7.43

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Dacia Duster Dacia

Sreda, 10. 10. 2018, 7.43

5 let, 6 mesecev

Zgodba Dacie: Ni novosti, a rekordi ostajajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Dacia, nizkocenovna znamka francoskega Renaulta ni predstavila povsem novega modela vse od leta 2012. Njihovi modeli niso opremljeni z najnovejšimi naprednimi varnostnimi asistenčnimi sistemi, prav tako ni ne duha ne sluha o elektrificiranem pogonu ali storitvah napredne povezljivosti. A kljub temu znamka vsako leto podira prodajne rekorde in je že nekaj let prodajni in dobičkonosni steber skupine Renault-Nissan.

Dacia stavi na preverjene komponente in si med modeli deli sestavne dele. Tako vzdržujejo nižjo ceno in hkrati izboljšujejo kakovost zaradi preizkušenih tehnologij. | Foto: Gašper Pirman Dacia stavi na preverjene komponente in si med modeli deli sestavne dele. Tako vzdržujejo nižjo ceno in hkrati izboljšujejo kakovost zaradi preizkušenih tehnologij. Foto: Gašper Pirman

V letošnjem letu bodo prodali 700 tisoč avtomobilov

Dacia bo po trenutnih indicih v letošnjem letu prodala 700 tisoč avtomobilov, od tega jih bo kar 550 tisoč v Evropi. Pogled v preteklost razkriva, da je Dacia v letu 2008 prodala 250 tisoč avtomobilov. V desetih letih so potrojili svojo prodajo, in to navsezadnje brez večjih vlaganj. Kot pravijo pri Renaultu, je enačba sila preprosta – uporabiti je treba obstoječo tehnologijo in ohraniti kratek seznam opcij. Priljubljenost in zvestobo znamke je treba povečevati brez dragih oglaševalskih kampanj in se izogibati dragih iniciativ.

Prodajne številke Dacie od leta 2008 dalje

Dacia prodaja | Foto:

Na krilih prenovljenega dusterja

Romuni so v prvi polovici prodali 16 odstotkov več avtomobilov kot v enakem obdobju lani. Največ zaslug za ta prirastek ima prenovljeni duster, a ne gre spregledati odličnih prodajnih številk kompaktnega sandera in tovornega dokkerja.

Kot so razkrili pri Dacii, se kar 55 odstotkov obstoječih kupcev ob nakupu novega avtomobila ponovno odloči za romunskega proizvajalca vozil, deset odstotkov jih presedla z Renaulta, drugi pa namesto nakupa rabljenega avtomobila raje izberejo novo dacio. Znotraj znamke se, presenetljivo, obstoječi kupci logana in sandera preselijo na nekoliko dražjega dusterja.

Dacia Duster DCi 110
Avtomoto Kako dacia z dodatkom za 210 evrov poseka elito #foto
Dacia duster prva vožnja
Avtomoto Prva vožnja: Dacia duster je za še vedno malo denarja postal zelo resen terenski avto #video

Stroške nižajo z deljenjem komponent

Kot je razkrila raziskava pred nekaj leti, je Dacia eden izmed redkih nepremijskih proizvajalcev avtomobilov, ki ima več kot sedemodstotno maržo na svojih modelih. To jim uspeva s pomočjo delitve sestavnih delov med modeli. Recimo vrata na novem dusterju so enaka kot pri prejšnji generaciji logana. Drugi glavni aspekt visoke dobičkonosnosti so tudi razmeroma ugodne cene proizvodnje v Romuniji in Maroku, Južni Ameriki in drugje.

Logan je bil prvi model znamke in velika svetovna uspešnica. Štafetno palico je od njega zdaj prevzel duster. | Foto: Gašper Pirman Logan je bil prvi model znamke in velika svetovna uspešnica. Štafetno palico je od njega zdaj prevzel duster. Foto: Gašper Pirman

Renault je leta 1999 zadel v polno

Skupina Renault je leta 1999 Dacio kupila za vsega 50 milijonov dolarjev (43,5 milijona evrov). Takrat je bil romunski proizvajalec podkapitaliziran, ogrožale so jih težave s kakovostjo in njihovi modeli so sloneli na prastarem renaultu 12.

Francozi so kljub nizki nakupni ceni v Dacio vložili 2,8 milijarde evrov, od tega so 2,2 milijarde namenili prekonstruiranju proizvodnega obrata Pitesti severno od Bukarešte. V njem lahko izdelajo en avtomobil v 54 sekundah oziroma 450 tisoč na leto in hkrati izdelujejo motorje ter druge komponente za skupino Renault.

Dacia duster EDC
Avtomoto Test: Dacia duster s samodejnim menjalnikom in izzivi novi generaciji
Dacia sandero avtomatik
Avtomoto Dacia sandero s samodejnim menjalnikom: kaj omogoča avto za dobrih 10 tisoč evrov?
Ne spreglejte