Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
1. 6. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

test avtomobila Dacia

Četrtek, 1. 6. 2017, 5.00

6 let, 7 mesecev

Dacia sandero s samodejnim menjalnikom: kaj omogoča avto za dobrih 10 tisoč evrov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Dacia sandero avtomatik | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Dacia sandero za dobrih 10 tisoč evrov ponuja presenetljivo dobro opremljen in več kot štiri metre dolg avtomobil. Novi samodejni menjalnik je popestril njegovo ponudbo, a je namenjen predvsem umirjenim voznikom.

Motor: 0,9-litrski bencinski TCe 90, moč: 66 kilovatov
Poraba: 6,6 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena: 10.840 evrov

Vaše mnenje | Cena testnega vozila | Tehnični podatki
Palec gor: oprema glede na ceno, enostavnost in praktičnost, poraba goriva
Palec dol: samodejni menjalnik, cena barve vozila

Tak sandero z opremo laureate navzven ne izstopa, to vlogo prepušča opremi stepway. | Foto: Gregor Pavšič Tak sandero z opremo laureate navzven ne izstopa, to vlogo prepušča opremi stepway. Foto: Gregor Pavšič Čeprav so poceni, ne zaslužijo podcenjevanja

Avtomobili do dobrih 10 tisoč evrov so najpogosteje omejeni na najbolj osnovne različice avtomobilov. Ti pogosto ponujajo le osnovno opremo in motorje. V tem cenovnem razponu najdemo predvsem mestne malčke, kot so volkswagen up, škoda citigo, seat mii, suzuki centerio, prav tako pa tudi osnovnega suzukija ignisa in škodo fabio. Zanimiva alternativna možnost je tudi električni citroen C-zero (ali peugeot ion), ki sicer stane razmeroma veliko, a se nato odkupi z zelo ugodnim financiranjem in cenejšo pogonsko energijo.

V tem cenovnem razredu ima kar tri svoje avtomobile Dacia, kjer prednjači predvsem dobrih štiri metre dolgi sandero. To je nekakšna nizkocenovna različica renaulta clia, ki pa se v cenovnem razponu od 10 do 11 tisoč evrov že giblje tudi z zavidanja vredno opremo in celo samodejnim menjalnikom. Vsi našteti avtomobili so seveda namenjeni manj zahtevnim voznikom, ki na avto gledajo zelo racionalno in jim pomeni predvsem osnovno sredstvo za prevoz od točke A do točke B.

Notranjost avtomobila za nekaj nad 10 tisoč evri: usnjen volanski obroč, digitalni zaslon na dotik z navigacijo, povezljivostjo bluetooth, priključkom USB, tu so še omejevalnik hitrosti, samodejni menjalnik, ročna klimatska naprava ... | Foto: Gregor Pavšič Notranjost avtomobila za nekaj nad 10 tisoč evri: usnjen volanski obroč, digitalni zaslon na dotik z navigacijo, povezljivostjo bluetooth, priključkom USB, tu so še omejevalnik hitrosti, samodejni menjalnik, ročna klimatska naprava ... Foto: Gregor Pavšič

Samodejni menjalnik je zelo počasen, kar najbolj občutimo pri pretikanju iz prve v drugo prestavo. To je sicer nov menjalnik, ki ga do zdaj pri Renaultu in Dacii še niso uporabili. | Foto: Gregor Pavšič Samodejni menjalnik je zelo počasen, kar najbolj občutimo pri pretikanju iz prve v drugo prestavo. To je sicer nov menjalnik, ki ga do zdaj pri Renaultu in Dacii še niso uporabili. Foto: Gregor Pavšič Kdo pravi, da mora biti avtomobil za 10 tisočakov skromen, poln plastike in neudoben?

Vseeno pa tudi takšno cenovno izhodišče ne prinaša nujno tudi bolečih kompromisov, s katerimi bi se moral kupec sprijazniti z resnično špartansko opremljenim avtomobilom.

Prijetno smo bili namreč presenečeni, kaj vse za dobrih 10 tisoč evrov ponuja na prvi pogled skromna dacia sandero. Po prenovi je z boljšo opremo in dodatki dobila status še vedno poceni, predvsem pa vsakodnevno bolj udobnega in praktičnega avtomobila. Omejitve pri kakovosti seveda obstajajo in to velja tudi za nov samodejni menjalnik, s katerim je sandero postal najcenejši avtomobil s takim menjalnikom na trgu.

Robotizirani menjalnik je resnici na ljubo slab, prestave pretika zelo počasi in v takrat ob nekoliko bolj odločnem pritiskanju na stopalko za plin v vozilu čutimo tudi precej vzdolžnega nihanja. Toda za manj zahtevne voznike in vsakodnevno uporabo v mestu tudi ta menjalnik prinaša dodano vrednost. Prepričani smo namreč, da se ga taki vozniki navadijo in da jim veliko enostavnejše rokovanje z vozilom odtehta slabše delovanje pretikanja prestav.

Sandero velja ob dusterju za najbolje prodajani avtomobil znamke Dacia. Letos je bil v začetku leta znotraj svojega razreda nekaj časa celo najbolje prodajani avtomobil svojega razreda, ki velja po obsegu za najpomembnejšega na evropskem avtomobilskem trgu. V Sloveniji so jih do konca aprila registrirali 566, tako da je v svojem razredu tretji.

Izmed vse dodatne opreme bi se še najtežje sprijaznili z najdražjo postavko, in sicer 400 evri za kovinsko sivo barvo, ki ne deluje prav nič privlačno.  | Foto: Gregor Pavšič Izmed vse dodatne opreme bi se še najtežje sprijaznili z najdražjo postavko, in sicer 400 evri za kovinsko sivo barvo, ki ne deluje prav nič privlačno. Foto: Gregor Pavšič

Zunanji videz skriva resnično presenetljivo dobro počutje v notranjosti

S prenovo je sandero dobil še nekaj več dodatkov in bolj prefinjeno notranjost, ki je danes že zares spodobna in še posebej takrat, ko avtomobil ocenjujemo iz vidika njegove nakupne cene, lahko zadovolji.

Testni sandero je bil na zunaj sicer videti skromen, toda počutje v notranjosti je bilo na višji ravni. Tak avtomobil na primer ima usnjen volanski obroč za resnično smešno nizko doplačilo 60 evrov. To je eden najbolje povrnjenih naložb v avtomobil kot je sandero. Velika je razlika,ali v rokah držite usnjen ali plastičen volanski obroč. Navsezadnje ga ima voznik ves čas v rokah, to pa bistveno vpliva na dojemanje kakovosti vozila oziroma kako je lastnik z njim zadovoljen.

Avtomobil ima tudi infozabavni sistem z navigacijo, priključkom USB, povezljivostjo bluetooth in podobno. Tu so še ročna klimatska naprava, vozniški sedež je nastavljiv po višini, sredinska konzola je obdana z imitacijo karbona in podobno.

Katerega bi izbrali?

  • Dacia sandero
    32,73 %
    127 glasov
  • Renault clio
    67,27 %
    261 glasov
Oddanih 388 glasov

Pomanjkljivosti, ki jih ob zavedanju nakupne cene vzamemo v zakup

Izmed vse dodatne opreme bi se še najtežje sprijaznili z najdražjo postavko, in sicer 400 evri za kovinsko sivo barvo, ki ne deluje prav nič privlačno. Za ta denar bi raje vzeli zadnje parkirne senzorje z vzvratno kamero, kar stane 300 evrov. Pri navadni enoslojni barvi je mogoče dobiti belega ali temno modrega sandera.  

Pri testnem vozilu zadnja stekla niso bila podprta z elektronskim sistemom odpiranja, zadnja prtljažna vrata tudi nimajo izolacije in to na udobje med vožnjo tudi delno vpliva. Toda iz vidika avtomobila za dobrih 10 tisoč evrov  sta tako udobje kot tudi prostornost vozila povsem zgledna.

Pri tako opremljenem sanderu se zadnji stekli odpirata še z vrtenjem ročice. | Foto: Gregor Pavšič Pri tako opremljenem sanderu se zadnji stekli odpirata še z vrtenjem ročice. Foto: Gregor Pavšič

Vzvod za dvig oziroma spust vozniškega sedeža, ki ga je torej mogoče po višini dvostopenjsko nastaviti. | Foto: Gregor Pavšič Vzvod za dvig oziroma spust vozniškega sedeža, ki ga je torej mogoče po višini dvostopenjsko nastaviti. Foto: Gregor Pavšič

Hvalimo porabo motorja, alternativa samodejnemu menjalniku je cenovno privlačen pogon na avtoplin

Enako velja tudi preizkušen Renaultov 900-kubični bencinski trivaljnik. Ta je pri hitrostih do okrog 140 kilometrov na uro tudi še dovolj tih, prav tako je poraba ves čas med testom znašala krepko pod ravnijo sedmih litrov na sto prevoženih kilometrov. Ob vožnji v prvi in vzvratni prestavi smo občasno začutili neprijetno "cukanje".

Priznamo, osebno bi si sandera pri opremi laureate raje omislili z ročnim menjalnikom, toda izbira je omejena. Z enakim motorjem bi morali pri tej opremi vzeti sandera s pogonom na avtoplin LPG, saj zgolj enak bencinski motor z ročnim menjalnikom ni na voljo.

Motor LPG sicer ni slaba možnost. Pri enaki ceni je to tovarniška vgradnja, ki ponuja tudi ustrezno jamstvo. Nadaljnja možnost sta le še dva šibkejša atmosferska motorja in pa že 1.200 evrov dražji dizelski motor.  

Prostornost je glede na velikost avtomobila zgledna. Sandero je pač avtomobil preprostih linij in to dobro vpliva na izkoristek prostora. To velja tudi za prtljažnik, pa podiranje zadnje klopi v razmerju 60 : 40 in podobno. | Foto: Gregor Pavšič Prostornost je glede na velikost avtomobila zgledna. Sandero je pač avtomobil preprostih linij in to dobro vpliva na izkoristek prostora. To velja tudi za prtljažnik, pa podiranje zadnje klopi v razmerju 60 : 40 in podobno. Foto: Gregor Pavšič

Večina kupcev sandera izbere kar najvišji paket opreme

Pogosta izbira kupcev sandera je prav zaradi teh omejitev kar najvišja oprema stepway, v kateri je ta motor na voljo tudi z ročnim menjalnikom. Tak sandero stane vsaj 9.800 evrov, ob primerljivi opremi s testnim sanderom laureate pa bi bil približno tisoč evrov dražji. Približal bi se torej meji 12 tisočakov.

Samodejni menjalnik prinaša sanderu bolj popestritev njegove ponudbe in tudi po pričakovanju trgovcev bo namenjen zelo umirjenim voznikom. Tem bo prišel prav predvsem v mestih, kjer prav zagotovo poskrbi za večjo enostavnost vožnje oziroma uporabe avtomobila.

Cena testnega modela: 10.840 evrov

Osnovna cena vozila: 9.890 evrov

Dodatna oprema: 950 evrov
Usnjeni volanski obroč: 60 evrov, regulator in omejevalnik hitrosti: 155 evrov, paked media nav evolution laureate (multimedijski sistem z zaslonom na dotik, kartografija Adriatik): 280 evrov, rezervno kolo standardnih dimenzij: 55 evrov, kovinska barva platinasto siva: 400 evrov

 

Tehnični podatki – dacia sandero laureate 0.9 TCe 90 easy-R

Motor

Bencinski, trivaljni s turbo puhalom; prostornina: 898 cm3; moč: 66 kW pri 5.000 vrt./min.; navor: 140 Nm pri 2.250 vrt./min.; menjalnik: petstopenjski samodejni;

Mere
Dolžina: 4.069 mm; širina: 1.773 mm; medosna razdalja: 2.589 mm; masa praznega vozila: 980 kg; nosilnost: 535 kg; posoda za gorivo: 50 l; premer obračalnega kroga: 10,68 m

Zmogljivosti
Največja hitrost: 175 km/h; pospešek do 100 km/h: 11 s; poraba mesto: 5,7 l/10o km; poraba podeželje: 4,3 l/10o km; poraba kombinirana: 5,2 l/10o km; izpust CO2: 110 g/km

Serijska oprema – laureate
LED dnevne luči, ročna klimatska naprava, daljinsko centralno zaklepanje, indikator prestavnega razmerja, odbijača v barvi karoserije, jeklena platišča z okrasnimi pokrovi 15'', potovalni računalnik, meglenki spredaj, električno nastavljivi zunanji ogledali, voznikov sedež in volan nastavljiv po višini, radio, CD, MP3, AUX, bluetooth, USB z upravljalnikom ob volanu,
Ne spreglejte