Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
16. 12. 2016,
12.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Škoda Octavia

Petek, 16. 12. 2016, 12.33

6 let, 6 mesecev

Tehnične novosti prenove:

Škoda octavia: več komunikacije in tehničnih trikov v službi varnosti #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Škoda octavia - prenova modela | Foto Škoda

Foto: Škoda

Čehi na krilih odličnih prodajnih številk – letos so prodali že milijon avtomobilov – investirajo v prenovo enega glavnih prodajnih stebrov. Octavia je najprej šokirala z novim obrazom. Svežo podobo pričakovano spremljajo sveži tehnični triki po načelu več komunikacije in več pomoči vozniku.

Video: Več on-line storitev in več varnosti

Vremenska napoved, dostop na daljavo, klic v sili …

Škoda octavia - prenova modela | Foto: Škoda Foto: Škoda Škoda je ob prenovi svoje največje prodajne uspešnice octavie poskrbela, da je avtomobil dobil nove komunikacijske sposobnosti.

Za to skrbi sistem Škoda connect. Ta poleg samodejnega klica v sili (eCall) v octavio prinaša še vrsto drugih storitev, med katerimi so: upravljanje določenih funkcij avtomobila na daljavo (zaklepanje, klimatizacija …) s pomočjo aplikacije mobilnega telefona, informacije o cenah goriva, prostih parkirnih mestih in vremenu na izbrani poti navigacije ter podpora spletnim storitvam, kot sta Google Earth in Google Street View.


Škoda octavia – prenovljena čehinja šokirala z novim obrazom

Od poletja tudi s tremi valji in litrom prostornine


Integriran navigacijski sistem amundsen je lahko opremljen z dostopno točko za WLAN, prek katere lahko sopotniki s svojimi pametnimi telefoni in tablicami prosto brskajo po spletu, si izmenjujejo in nalagajo glasbo ter upravljajo svojo elektronsko pošto. Najzmogljivejši navigacijski sistem columbus ima integrirano dostopno točko za WLAN in 9,2-palčni zaslon z ločljivostjo 1.280 × 640 slikovnih pik. Opcijski mobilni modul LTE omogoča zmogljivo širokopasovno povezavo octavie z internetom, saj hitrost prenosa podatkov v ustrezno kakovostnem mobilnem omrežju znaša do 150 Mbit/s. | Foto: Škoda Integriran navigacijski sistem amundsen je lahko opremljen z dostopno točko za WLAN, prek katere lahko sopotniki s svojimi pametnimi telefoni in tablicami prosto brskajo po spletu, si izmenjujejo in nalagajo glasbo ter upravljajo svojo elektronsko pošto. Najzmogljivejši navigacijski sistem columbus ima integrirano dostopno točko za WLAN in 9,2-palčni zaslon z ločljivostjo 1.280 × 640 slikovnih pik. Opcijski mobilni modul LTE omogoča zmogljivo širokopasovno povezavo octavie z internetom, saj hitrost prenosa podatkov v ustrezno kakovostnem mobilnem omrežju znaša do 150 Mbit/s. Foto: Škoda

Varnejša za pešce

Octavia bo po novem znala predvideti nevarnost naleta s pešci. Gre za sistem, ki bo poskrbel za dodatno varnost pešcev pri mestni vožnji, saj bo v hitrostnem območju med 10 in 60 kilometri na uro spremljal gibanje pešcev in po potrebi samodejno zaviral, če bi pešec stopil pred avtomobil. Ta funkcija je del razširjenih zmogljivosti celovitega sistema proti naletu (Front assist), ki je zdaj še posebej prilagojen za promet v mestu. Zgodnejše in učinkovitejše opozarjanje zagotavljata še sistem za nadzor mrtvih kotov s svetlobnim opozorilnikom in sistem za nadzor prečnega prometa za vozilom, ki pomaga preprečiti nesrečo pri parkirnih manevrih, zlasti pri zapuščanju parkirnega mesta z omejenim pregledom.

Iz nabora koncernske tehnike je octavia zdaj dobila še pomočnika za vzvratno vožnjo prikolice. Ta bo prav prišel predvsem voznikom z manj izkušnjami pri  vleki prikolice, saj jim s samodejnim vrtenjem volana glede na vnaprej določeno smer zavoja omogoča bolj sproščeno in natančnejšo vzvratno vožnjo prikolice. Ta sistem sicer ni novost, imajo ga tudi novi veliki Škodin SUV kodiaq, Volkswagnov passat in tiguan ter Seatova ateca.

Predal za telefon: tega napolni indukcijsko brezžično in ga za voljo boljše povezave poveže s strešno anteno. | Foto: Škoda Predal za telefon: tega napolni indukcijsko brezžično in ga za voljo boljše povezave poveže s strešno anteno. Foto: Škoda

Škoda kodiaq v Sloveniji od 20.990 evrov

Slovenski zastopnik Škode je poleg novosti v prenovljeni octavii objavil tudi cenik težko pričakovanega velikega športnega terenca kodiaqa, ki na naše ceste prihaja marca. Vstopni model 1,4 TSI 92 kW active s šeststopenjskim ročnim menjalnikom bo na voljo za 20.990 evrov. Štirikolesni pogon se začne pri cenovnem pragu 26.962 evrov (1,4 TSI ACT 110 kW ambition), v kombinaciji z dizelskim motorjem (2,0 TDI 110 kW active 4x4) pa pri 27.220 evrih. Za različico z najmočnejšim dizlom s 190 "konji" (TDI 140 kW), štirikolesnim pogonom in sedemstopenjskim DSG-menjalnikom ter najvišjo stopnjo opreme style pa bo treba pripraviti 34.820 evrov.

V osnovni opremi bo na primer devet varnostnih blazin, električni pomik sprednjih in zadnjih stekel s sistemom proti priprtju, Front Assist, varnostni sistem proti naletu z nadzorom razdalje in mestno funkcijo samodejnega zaviranja v sili (pod 30km/h) z zaščito za pešce, klimatska naprava, potovalni računalnik z zaslonom "maxi dot", vzdolžno pomična (18 cm) zadnja klop, obvezni sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika , sistem Start-Stop z rekuperatorjem zavorne sile, tempomat z omejevalnikom hitrosti … | Foto: Škoda V osnovni opremi bo na primer devet varnostnih blazin, električni pomik sprednjih in zadnjih stekel s sistemom proti priprtju, Front Assist, varnostni sistem proti naletu z nadzorom razdalje in mestno funkcijo samodejnega zaviranja v sili (pod 30km/h) z zaščito za pešce, klimatska naprava, potovalni računalnik z zaslonom "maxi dot", vzdolžno pomična (18 cm) zadnja klop, obvezni sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika , sistem Start-Stop z rekuperatorjem zavorne sile, tempomat z omejevalnikom hitrosti … Foto: Škoda

Ne spreglejte