Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
27. 6. 2017,
5.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

Natisni članek

seat arona Seat

Torek, 27. 6. 2017, 5.50

6 let, 6 mesecev

Svetovna premiera novega seata v Barceloni

Seat arona – mestni vikendaš z občutkom za modo #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20
Seat arona | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Kdor prisega na majhne avtomobile, kot je ibiza, a si želi večji prtljažnik, višje sedenje in več praktičnosti, bo želel spoznati arono. Novi španski športni terenček je kot nekakšen moderni, mestni tekač prostega sloga, a s precej kondicije za aktivnosti v naravi. Španci so naredili avto po meri slovenskih vikendašev. Moderen pred blokom in terensko resen pred hišico na Pokljuki.

Arona s podobo, ki jo je mogoče z različnimi barvnimi kombinacijami tudi krojiti v smeri modne unikatnosti, značilne za ta razred, ne skriva, da je njeno ključno življenjsko okolje mesto.  | Foto: Jure Gregorčič Arona s podobo, ki jo je mogoče z različnimi barvnimi kombinacijami tudi krojiti v smeri modne unikatnosti, značilne za ta razred, ne skriva, da je njeno ključno življenjsko okolje mesto. Foto: Jure Gregorčič Poudarki:

Prvi majhen športni terenec znamke Seat, postavljen na enako osnovo kot nova ibiza – prilagodljivo koncernsko platformo MQB A0. Na teh karoserijskih temeljih stojita tudi novi Volkswagnov polo in prihajajoči aronin hišni tekmec volkswagen T-roc.

Združuje kompaktne mere majhnega avtomobila z več praktičnosti športnega terenca. Obljubljajo nadpovprečne vozne lastnosti.

400-litrski prtljažnik in 19-centimetrska oddaljenost od tal.

Personalizacija: več kot 70 različnih barvnih kombinacij iz ponudbe desetih karoserijskih barv in treh barv strehe. Barvno je mogoče prilagajati še sredinsko konzolo in armaturo.

Tri ravni opreme: reference, style, FR in xcellence.

Sodobni asistenčni sistemi: preprečevanje naleta (Front assist) s funkcijo ustavi in spelji, nadzor mrtvih kotov, nadzor prečnega prometa pri vzvratni vožnji, večnaletno zaviranje za preprečevanje dodatne škode v primeru nesreče, prepoznavanje utrujenosti voznika, aktivni parkirni asistent …

Motorji – trije bencinski (1,0- in 1,5-litrski) TSI in dva dizelska (1,6-litrski) TDI – z razponom moči od 66 do 110 kilovatov, pet- in šeststopenjski ročni menjalnik in sedemstopenjski samodejni DSG. Prihodnje leto bo na voljo tudi litrski trivaljnik (66 kW TSI) s pogonom na zemeljski plin (CNG - metan), prvi v razredu malih SUV oziroma križancev.

Na slovenske ceste bo arona zapeljala novembra, cene še niso znane.

Šef Seatovega oblikovanja Alejandro Mesonero pravi, da je avto dobro prilagojen urbanim oviram. Saj veste, stebrički, parkiranje na odbijač, robniki … Dobro so zaščitil odbijače, v črno plastiko oblekli poudarjene oboke nad kolesi, pa pragove in spodnje dele vrat. | Foto: Jure Gregorčič Šef Seatovega oblikovanja Alejandro Mesonero pravi, da je avto dobro prilagojen urbanim oviram. Saj veste, stebrički, parkiranje na odbijač, robniki … Dobro so zaščitil odbijače, v črno plastiko oblekli poudarjene oboke nad kolesi, pa pragove in spodnje dele vrat. Foto: Jure Gregorčič

Logično nadaljevanje tistega, kar je začela ateca

Seat je že 31 let del koncerna Volkswagen, a kljub temu je v preteklosti imel težave. No, z veliko, kar trimilijardno investicijo v razvoj novega rodu avtomobilov z izrazitejšo tehnično in čustveno identiteto stvari očitno postavljajo na pot uspeha. Kar so začeli leta 2015, nameravajo s precej več zaslužka in večjim številom narejenih avtomobilov zakoličiti do leta 2019, ko bodo pripravili tudi svoj prvi povsem električni avtomobil.

Prej omenjena investicija naj bi poskrbela, da bodo Španci v povprečju na vsakih šest mesecev na ceste v prihodnjih dveh letih in pol poslali nov model. Da, do leta 2020 bodo tako predstavili še šest novih modelov, tudi takih, ki jih do zdaj niso. Vstop na najhitreje rastoči trg športnih terencev, kamor so že poslali ateco, je bil lani zadetek v polno. Ateca je pošteno vzbudila zanimanje za vse seate, predvsem pa novosti. V prvi četrtini letošnjega leta so na 80 trgov po vsem svetu poslali že več kot 200 tisoč avtomobilov (201.300), kar 13,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Voznikov delovni prostor je ergonomsko urejen in prav nič utesnjen. Na vrhu sredinske konzole je osempalčni zaslon na dotik z vso sodobno informacijsko tehnologijo za podatkovni most in uporabo aplikacij pametnih telefonov. Omisliti si je mogoče tudi avdiosistem Beats s šestimi zvočniki in 300-vatnim ojačevalcem.  | Foto: Jure Gregorčič Voznikov delovni prostor je ergonomsko urejen in prav nič utesnjen. Na vrhu sredinske konzole je osempalčni zaslon na dotik z vso sodobno informacijsko tehnologijo za podatkovni most in uporabo aplikacij pametnih telefonov. Omisliti si je mogoče tudi avdiosistem Beats s šestimi zvočniki in 300-vatnim ojačevalcem. Foto: Jure Gregorčič

V avtomobil so vložili 900 milijonov evrov

Seatov glavni strateg Luca de Meo je premiero v Barceloni začel s sporočilom, da je Seat v odlični formi, najboljši po letu 2001. Prav danes praznujejo 60 let od prvega prodanega avtomobila te znamke, ob tem pa je prvi mož Seata poudaril, da so še vedno med najmlajšimi avtomobilskimi znamkami stare celine. Dodal je, da so med najhitreje rastočimi v Evropi in trenutno najbolj rastoča znamka koncerna Volkswagen. Da, prodaja jim raste hitreje kot Škodi. V razvoj nove generacije ibize in čisto svežega majhnega športnega terenca arone so vložili nič manj kot 900 milijonov evrov. Od obeh pričakujejo veliko, saj naj bi segment majhnih avtomobilov v Evropi dosegel že 1,8 milijon vozil na leto oziroma kar 31 odstotkov celotnega evropskega trga.

Arona je glede na predvideno rast malega, kompaktnega SUV-razreda, ki že presega 1,6 milijona vozil na leto, logično nadaljevanje atecine zgodbe. Res pa je, da pri aroni ni bilo govora o štirikolesnem pogonu. Glede na to, da pri Seatu kot glavna konkurenta arone navajajo Renaultovega capturja in peugeota 2008 – noben od njiju nima pogona 4x4 –  ter da je aronino naravno okolje urbani svet, je jasno, zakaj mali SUV ne sledi ateci, kar zadeva terenske ambicije. Večina kupcev ga v tem kompaktnem segmentu ne potrebuje.

Na zadnjih sedežih se sedi razmeroma udobno. Medosje je na dimenzijah ibize, in če spredaj sedeča voznik in sopotnik ne presegata 1,80 metra višine, bodo povprečno veliki potniki zadaj imeli čisto dovolj prostora za kolena. Nad glavo je prostora več kot v ibizi. | Foto: Jure Gregorčič Na zadnjih sedežih se sedi razmeroma udobno. Medosje je na dimenzijah ibize, in če spredaj sedeča voznik in sopotnik ne presegata 1,80 metra višine, bodo povprečno veliki potniki zadaj imeli čisto dovolj prostora za kolena. Nad glavo je prostora več kot v ibizi. Foto: Jure Gregorčič

Matthias Rabe, vodja oddelka za razvoj in raziskave pri Seatu | Foto: Jure Gregorčič Matthias Rabe, vodja oddelka za razvoj in raziskave pri Seatu Foto: Jure Gregorčič Da ne bo tekmovala z ibizo?

Vprašanje pa je, kako uspešna bo ob novi aroni sploh še lahko ibiza, glede na to, kar pravi trg. A pri Seatu trdijo, da so ciljni kupci obeh modelov dovolj različni. Ibiza že ima svoj krog kupcev in predvsem igra na čustva mlajših, ki iščejo izrazito urbano mobilno izkušnjo. Arona pa stavi na kupce, ki se spogledujejo z večjo praktičnostjo SUV-razreda in potrebujejo več prostora. 

Trg bo povedal svoje, a arona ima po našem mnenju večji potencial. Razlika v ceni, ki je še neznanka, bo pokazala, ali bo imela zaradi nje ibiza težave. Dejstvo je tudi, da bo arona z večjim prtljažnikom odigrala pomembno vlogo pri kupcih, ki so prej vozili kombijevsko oziroma karavansko ibizo. Te danes ni več, prihajata pa arona in njen 400-litrski prtljažnik. O različnih vlogah obeh avtomobilov je za Siol.net spregovoril tudi član uprave Seata, vodja oddelka za razvoj in raziskave Matthias Rabe:

"Ne bi primerjal ibize in arone. Arona je malce manjša sestra atece, a predstavnica svežega in rastočega segmenta. Ključno je, da v razred prinaša značilno Seatovo formulo. Zelo pomemben je dizajn, a ne samo oblika, temveč tudi funkcionalnost. Pa okretnost, dinamičnost, športnost, dostopnost … Za Seat so zelo pomembna tudi čustva skozi tehnologijo. Verjamemo, da bo arona z vso povezljivostjo in digitalizacijo po meri mlajših kupcev zelo konkurenčna v svojem segmentu."

Arona bo z večjim prtljažnikom odigrala pomembno vlogo pri kupcih, ki so prej vozili kombijevsko oziroma karavansko ibizo. Te danes ni več, prihajata pa arona in njen 400-litrski prtljažnik. | Foto: Jure Gregorčič Arona bo z večjim prtljažnikom odigrala pomembno vlogo pri kupcih, ki so prej vozili kombijevsko oziroma karavansko ibizo. Te danes ni več, prihajata pa arona in njen 400-litrski prtljažnik. Foto: Jure Gregorčič

Čustva naredijo avtomobilski svet zanimiv

Kaj so pravzaprav ta Seatova oziroma avtomobilska čustva, na karto katerih naj bi igrala tudi arona? Rabe, šef razvoja, pravi, da je najprej avtomobilski navdušenec, iz tega pa izhajajo tudi ta značilna avtomobilska čustva, ki jih opiše z naslednjimi besedami: "Ko se zjutraj zbudiš, pozajtrkuješ in pomisliš na svojo prvo dnevno vožnjo, čeprav v zastoju. Še vedno si vesel, da boš znova odprl vrata svojega avtomobila in vanj sedel z užitkom. Takrat veš, da imaš vse, dober dizajn in tehnologijo. To so tista čustva, ki jih mora vzbuditi dober avtomobil."

Glede podobe velja poudariti, da arona nikakor ni zgolj pomanjšana kopija atece. Oblikovalci so naredili precej všečen avtomobilček, ki izžareva energijo.  | Foto: Jure Gregorčič Glede podobe velja poudariti, da arona nikakor ni zgolj pomanjšana kopija atece. Oblikovalci so naredili precej všečen avtomobilček, ki izžareva energijo. Foto: Jure Gregorčič Prvi vtisi: svež in dinamičen videz ter razmeroma prostorna notranjost

Na premieri v središču Barcelone v italijanskem paviljonu ob znameniti čarobni fontani je bilo okoli 250 novinarjev z vsega sveta. Med prvimi smo se prebili v kabino in glede na podobno veliko ibizo najprej opazili razliko v prostoru nad glavami. Sedeži so postavljeni višje, vstopanje in izstopanje iz avtomobila pa sta, kot se za SUV-segment spodobi, zelo udobna.

Voznikov prostor daje vtis športnosti in ni utesnjen. Prtljažnik ima dvojno dno in je s 400 osnovnimi litri dovolj prostoren glede na karoserijske mere ter 45 litrov večji od tistega v ibizi. Prostora za glave potnikov je tudi zadaj razmeroma veliko, kar prinese SUV-zasnova. Prostor za kolena je pri teh dimenzijah odvisen od višine voznika in sovoznika. Če nista višja od 180 centimetrov, se kolena podobno velikega potnika zadaj ne bodo dotikala sedežev.

Sidrišča za otroške sedeže niso najlažje dostopna (zgolj obšita reža, ne plastična obroba). Kabina ni tako prostorna kot pri ateci, a prvi občutek je boljši kot na primer v capturju ali juku. Palec gor si nedvomno zasluži dovolj drzna podoba z dvobarvno streho in atraktivnimi dodatki v različici FR. Osrednji zaslon ponuja tudi izbiro voznih programov: normal, sport, eco in po meri nastavljivega.

Nova prilagodljiva karoserijska osnova po obljubah inženirjev prinaša veliko čvrstosti, dobro zvočno izolacijo in nadpovprečne vozne lastnosti, skupaj z naprednimi varnostnimi sistemi pa Seat napoveduje pet zvezdic za varnost na preizkusnih trčenjih agencije Euro NCAP.

Zanimivo: prodajni štart brez dizla v nosu

Ob začetku prodaje bodo kupci lahko izbirali zgolj med bencinskimi turbomotorji serije TSI, litrskima trivaljnikoma s 70 in 85 kilovati ter 1,5-litrskim štirivaljnikom s 110 kilovati. Šele kasneje bo mogoče naročiti tudi srednjeprostorninskega 1,6-litrskega dizla TDI v dveh različicah moči s 70 in 85 kilovati. Bo pa arona tudi prvi mali SUV z možnostjo pogona na najčistejši fosilni energent, metan oziroma stisnjen zemeljski plin CNG (1.0 TSI 66 kW). Moč in navor bosta na sprednji kolesi speljana prek pet- ali šeststopenjskega ročnega menjalnika ali sedemstopenjskega samodejnega menjalnika DSG z dvema sklopkama.

Spektakularni prihod nove seat arona na prizorišče svetovne premiere v Barceloni. | Foto: Seat Spektakularni prihod nove seat arona na prizorišče svetovne premiere v Barceloni. Foto: Seat

Seatov razvojni strateg o elektrorazvoju znamke: Električna cupra? Zakaj pa ne.

Član uprave Seata ter oddelka za razvoj in raziskave Matthias Rabe je o električni prihodnosti znamke povedal: "Če želiš narediti res dober električni avtomobil, mora biti narejen na svoji, elektriki prilagojeni osnovi. Naš prvi električni seat bo narejen na novi koncernski elektriki in baterijam prilagojeni platformi MEB. Zame so zahteve jasne in preproste: električni avtomobil mora biti pripravljen na vlogo prvega avtomobila, torej dovolj dostopen, dovolj prostoren, imeti pa mora tudi dovolj dosega. Naš avto bo imel vse te stvari, bo fantastičen za vožnjo, stal pa bo na novi platformi. Če prilagodiš obstoječo osnovo, namreč ne dosežeš optimuma za nove module avtomobila, kot so baterije, elektromotor itd. Električni avtomobil zato potrebuje novo platformo. Drugače je s hibridi in priključnimi hibridi, kjer se da učinkovito prilagoditi obstoječe osnove."

Na tem mestu je smiselno vprašanje o zelenem razvoju športne zgodbe cupre. Rabe prikima ter pove, da je cupra za znamko zelo pomena in da predstavlja vso filozofijo čustev.

"Da, videli boste tudi električno različico cupre in priključne hibride cupre. Zakaj pa ne?"

V strategiji razvoja zanamke je tudi pilotirana vožnja. Kako gre to skupaj z znamko, ki bistvo gradi na vozniških čustvih? Rabe odgovori, da je avtonomna vožnja zelo pomembna za tehnološki razvoj znamke. Avtomobil lahko tako vozniku olajša vožnjo v neprijetnih prometnih situacijah, kot so zastoji ali zahtevnejši parkirni manevri. Če imaš možnost polsamodejne vožnje in asistence umetne inteligence, je v teh primerih stresa manj. Te tehnologije bodo zagotovo v prihodnjih modeli. Seat sicer nikoli ne bo pionir na tem področju, je pa dobro, da je član močnega koncerna, v katerem bodo nekatere znamke vodilne pri razvoju samovozečih tehnologij.

Se vam zdi nova seat arona dovolj drugačna od atece in zanimivejša od konkurentov?

  • Da, izstopa predvsem z zelo dinamično obliko in daje videz vozniško zabavnega avtomobila.
    11,76 %
    24 glasov
  • Da, je bolj mladostna kot ateca in pusti vtis čisto novega, svežega avtomobila.
    19,61 %
    40 glasov
  • Ne, je pričakovano oblikovana in nič bolj zanimiva od konkurentov.
    51,96 %
    106 glasov
  • Razred majhnih SUV in križancev me ne zanima. Raje imam hitro in dinamično kombilimuzino.
    16,67 %
    34 glasov
Oddanih 204 glasov

 

Ne spreglejte