Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 3. 2019,
7.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

12

Natisni članek

Seat seat el born Avtosalon Ženeva 2019 električni avtomobili

Četrtek, 7. 3. 2019, 7.38

5 let, 1 mesec

Prvi vtisi: Seatov električni koncept el born

Najbolj sveže: Zasnova vozila za družino v Sloveniji #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

12

Seat El Born | Seatov koncept el born je bil eden najbolj svežih prikazov novih avtomobilov v Ženevi. | Foto Gregor Pavšič

Seatov koncept el born je bil eden najbolj svežih prikazov novih avtomobilov v Ženevi.

Foto: Gregor Pavšič

Seatov skoraj serijski koncept el born nakazuje usmeritev Volkswagnovega koncerna k družinskemu avtomobilu prihodnosti, ki bo imel zaradi električnega pogona veliko več prostora v notranjosti. Realni doseg bo znašal od 350 do 400 kilometrov.

Avtosalon Ženeva 2019
Avtomoto Napoved avtomobilskega viharja, kje je Slovenija? #video

Volkswagnov koncern svoje namenske električne avtomobile zdaj napoveduje že tri leta, a predstavljena vozila ostajajo uradno koncepti. Seatovo vozilo el born z ženevskega avtomobilskega salona pa vendarle razkriva že skoraj serijsko prihodnost koncernske električne vizije prihodnosti, ki bo najprej s Volkswagnovo in nato še s Seatovo kombilimuzino na ceste zapeljala prihodnje leto.

Seat je kljub električnemu pogonu ostal zvest zelo dinamičnemu dizajnu. | Foto: Gregor Pavšič Seat je kljub električnemu pogonu ostal zvest zelo dinamičnemu dizajnu. Foto: Gregor Pavšič Prvi vtis: čakanje traja že leta, a razvojni inženirji so delo odlično opravili

Pri konceptih so navadno na avtomobilskih razstavah vrata zaprta, Seatov el born (poimenovan je po soseski v Barceloni) pa se je zdel kot že povsem delujoč avtomobil. Predvidoma je ta koncept že 95-odstotno pripravljen na serijsko proizvodnjo. Preden jih bodo začeli izdelovati v tovarni v Zwickauju v Nemčiji, bo tako dobil le nekaj manjših popravkov.

Na Volkswagnove električne avtomobile resda čakamo že več let, a razvojni inženirji so s platformo MEB (znamke si jo bodo delile, nižale stroške in tudi kupno ceno vozil) svojo domačo nalogo zelo zgledno opravili.

Video: Prvi preizkus Seatovega koncepta el born

Avtomoto Trije Slovenci podirajo tabuje: nič več premoženja za avto?

Namenska električna platforma odpravlja številne kompromise

Električni avtomobili so bili do zdaj polni kompromisov in te meje z novimi modeli vendarle padajo. Vsaj z vidika dosega je hyundai kona electric na cestah napovedala novo generacijo električnih vozil, ki jih je mogoče vsakodnevno uporabljati in vsaj v majhni Sloveniji posebnih kompromisov ne zahtevajo več.

Toda kona je vendarle majhen avtomobil, njen neposredni tekmec nissan leaf pa precej večji (letos tudi z enako baterijo kot kona), a s precej slabše dodelanim vozniškim prostorom. Na drugi strani pa je zdaj Seatov koncept in povsem za električna vozila prilagojena platforma. Hyundai bo imel namensko električno platformo šele prihodnje leto.

Znotraj veliko prostora in odlagalnih površin

V praksi to pomeni predvsem odličen izkoristek notranjosti. Volkswagnovi menedžerji so za električnega volkswagna I.D. napovedovali, da bo navzven velik toliko kot golf, znotraj pa bo imel prostornost na ravni passata. Po prvem preizkusu koncepta el born lahko to potrdimo.

Navzven si bosta seat in sorodni Volkswagnov električni brat delila približno enako zasnovo karoserije. Stebriček A so porinili bolj naprej, izkoristili manjšo dimenzijo elektromotorja in tehnično manjšo kompleksnost električnega vozila. Prostornost v notranjosti je tako zares pohvalna, kar velja predvsem na zadnjih sedežih. Spredaj smo v konceptu opazili zelo veliko odlagalnih površin, prečiščeno notranjost z večjim zaslonom na vrhu sredinske konzole in zelo zanimivo zasnovo menjalnika. Ta je sestavni in ne izstopajoči del ogrodja merilnikov. Omogoča premik naprej in nazaj ter pritisk na gumb P za parkiranje vozila. Preprostost zasnove je ena rdečih niti tega vozila, ki bo prostorsko zlahka opravljal naloge družinskega avtomobila.

Notranjost je dovolj prečiščena, digitalni zaslon je na vrhu sredinske konzole. | Foto: Gregor Pavšič Notranjost je dovolj prečiščena, digitalni zaslon je na vrhu sredinske konzole. Foto: Gregor Pavšič

Ob normalnem položaju sedeža za voznika ostane nadpovprečno prostora tudi za potnike na zadnji klopi. | Foto: Gregor Pavšič Ob normalnem položaju sedeža za voznika ostane nadpovprečno prostora tudi za potnike na zadnji klopi. Foto: Gregor Pavšič

Od zunaj velikost golfa, znotraj prostornost na osnovi passata? To je bila Volkswagnova obljuba, ki jo bodo očitno držali. | Foto: Gregor Pavšič Od zunaj velikost golfa, znotraj prostornost na osnovi passata? To je bila Volkswagnova obljuba, ki jo bodo očitno držali. Foto: Gregor Pavšič

Doseg po meri voznika v Sloveniji, realni doseg od 350 do 400 kilometrov

Koncept el born ima elektromotor z močjo 150 kilovatov (240 "konjev"), kar omogoča pospešek do 100 kilometrov na uro v 7,5 sekunde. Baterijski sklop ima kapaciteto 62 kilovatnih ur (enako kot hyundai kona in nova različica nissana leafa), kar po merilnem standardu WLTP prinaša doseg 420 kilometrov.

Slovenski voznik bo lahko z njim torej z enim polnjenjem prevozil realno od 350 do 400 kilometrov. El born omogoča polnjenje z močjo do 100 kilovatov (letos v Sloveniji dobimo prvo 150-kilovatno polnilnico). Dodatna pomoč pri ohranjanju dosega bo v zahtevnejših vremenskih razmerah tudi vgrajen sistem nadzora temperature baterije.

Bo proizvodnja sledila povpraševanju?

Izziv za Volkswagen (in sorodna vozila znamk Seat, Škoda in Audi) bo za električna vozila s platforme MEB zagotoviti dovolj velik obseg proizvodnje. Nemci so nekatere svoje tovarne preuredili zgolj za izdelavo električnih vozil in tudi lastnih baterijskih paketov, prihodnje leto, ko bodo na ceste zapeljali prvi namenski električni volkswagen, seat in škoda, pa bo dobavljivost vozil zagotovo med najresnejšimi preizkusi družbe.

Seat El Born | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Opazno veliko odlagalnih površin med sprednjima sedežema | Foto: Gregor Pavšič Opazno veliko odlagalnih površin med sprednjima sedežema Foto: Gregor Pavšič

Zelo dobro skrita ročica menjalnika | Foto: Gregor Pavšič Zelo dobro skrita ročica menjalnika Foto: Gregor Pavšič

Seat El Born | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Tudi prtljažnik nas je prepričal s svojo velikostjo za kombilimuzino.  | Foto: Gregor Pavšič Tudi prtljažnik nas je prepričal s svojo velikostjo za kombilimuzino. Foto: Gregor Pavšič

Seat El Born | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte