Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
24. 1. 2017,
11.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

1

Natisni članek

Lexus Ekskluzivni Avtomoto

Torek, 24. 1. 2017, 11.04

6 let, 6 mesecev

Za vse, ki cenijo in si lahko privoščijo tradicijo japonske popolnosti

Lexus: nova cestna križarka in ekskluzivna jahta za nego življenjskega sloga najbogatejših #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

1

lexus LS | Foto Lexus

Foto: Lexus

Pri Lexusu so znova pokazali, da imajo občutke za najbolj petične kupce. Z novo, peto generacijo cestne križarke obljubljajo svojevrstno vozno izkušnjo, ki na novo definira razmerje udobja in vozniške dinamike. Nadgradnjo Lexusove filozofije predstavlja še koncept oblikovno dovršene športne jahte, ki podčrtuje življenjski slog najbogatejših.

Lexusov navtični prestiž: Sport Yacht Concept

Lexus Sport Yacht concept - športna jahta Lexus | Foto: Lexus Foto: Lexus Japonci so v toplih vodah otoka Di Lido v zalivu Biscayne v Miami Beachu predstavili zanimivo plovilo za krepitev življenjskega sloga po navdihu tistega, kar Lexus predstavlja na cesti. V podjetju Marquis-Carver Yacht Group Pulaski s sedežem v Wisconsinu so po dizajnu Lexusovih oblikovalcev izdelali koncept prestižne športne jahte Sport Yacht Concept.

Gre za zmogljivo, 12,7 metra dolgo in 3,86 metra široko plovilo, izdelano iz kompozitnega materiala, ki ga poganjata dva zmogljiva lexusova bencinska motorja V8.

Imidž visoke tehnologije, ki po instrumentni plošči spominja na Lexusovega superšportnika LFA, se bohoti tudi na krmarskem mestu kjer je na voljo vse kar tako plovilo potrebuje: barvni zaslon na dotik z vsemi kontrolami motorjev, GPS navigacija s pomorsko kartografijo, radar in sonar. Integrirani avdio-video sistem ima on-line povezavo podprto tudi z 4G mobilnim omrežjem, dosegljivim predvsem v priobalnih vodah.  | Foto: Lexus Imidž visoke tehnologije, ki po instrumentni plošči spominja na Lexusovega superšportnika LFA, se bohoti tudi na krmarskem mestu kjer je na voljo vse kar tako plovilo potrebuje: barvni zaslon na dotik z vsemi kontrolami motorjev, GPS navigacija s pomorsko kartografijo, radar in sonar. Integrirani avdio-video sistem ima on-line povezavo podprto tudi z 4G mobilnim omrežjem, dosegljivim predvsem v priobalnih vodah. Foto: Lexus Tak motor smo sicer na Avtomotu že pognali na slovenskem asfaltu v svojevrstni športni limuzini GS F sport. Atraktivno oblikovana športna jahta s tema motorjema ponudi 660 kilovatov oziroma nič manj kot 885 "konjev". To je dovolj moči, da v valove lahko zareže z največjo hitrostjo 43 vozlov oziroma skoraj 80 kilometrov na uro. Lexus je tako stopil po poti avtomobilske elite, ki izbrane modele kombinira z ekskluzivnimi navtičnimi projekti.

Med posebnosti tega plovila sodi tudi zasnova. Zgornja paluba in spodnji dela trupa je narejen iz poliuretanskega epoksija, vse skupaj pa so odeli v sloj oziroma ovoj CFRP (carbon-fiber reinforced plastic) plastike ojačene s karbonom. Ta material je denimo bil tudi sestavni karoserije del ekskluzivnega in pregrešno dragega superšportnika lexus LFA, ki je s svojim 553 "konjski" desetvaljnikom zmogel 325 kilometrov na uro.

Sprednja lastniška kabina je odeta v izbrano usnje in les ter oplemenitena s steklenimi detajli. V njej je stojna višina, pa dodatna zofa in miza za 6 ljudi. Jahta sicer sprejme osem ljudi. | Foto: Lexus Sprednja lastniška kabina je odeta v izbrano usnje in les ter oplemenitena s steklenimi detajli. V njej je stojna višina, pa dodatna zofa in miza za 6 ljudi. Jahta sicer sprejme osem ljudi. Foto: Lexus

To pa ni prvi navtični projekt Lexusa. Ozadje prvih tovrstnih projektov sega v leto 1997, ko so predstavili linijo športnih čolnov Ponam. Ponujali so jih v dveh različicah s svojimi dizelskimi stroji iz modela GX 300 d (3,0-litrski štirivaljnik) in LX 450 d (4,5-litrski V8). Od leta 1998 pa do 2002 pa so na valove poslali še linijo športnih gliserjev Epic line z bencinskim V8 motorjem iz modela LS 400.

Cestna križarka uteleša avtomobilsko popolnost japonske tradicije in kulture

lexus LS | Foto: Lexus Foto: Lexus Nobena avtomobilska znamka na svetu ni na trg vstopila tako kot Lexus pred 28 leti, ko je svojo zgodbo začel prav z modelom razkošne limuzine LS. V svetu prestiža je prvotni lexus LS 400 leta 1990 bil sprva kot šum, motnja, ki je šokiral avtomobilsko elito. A kmalu se je izkazalo, da so Japonci naredili izjemen avtomobil, ki je navdušil stroko in kmalu začel na krilih uglajenosti pogona, kakovosti, akustičnega in voznega udobja, vrhunskih materialov, pozornosti do detajlov ter zanesljivosti prepričevati vse več kupcev.

Lexus LS je hitro postal uspešnica in konkurentom brezkompromisno postavil nova merila v razredu avtomobilskega prestiža. Na nedavnem salonu v Detroitu pa je znamka Lexus predstavila peto nadaljevanje zgodbe o tej svoji luksuzni limuzini.

lexus LS | Foto: Lexus Foto: Lexus Novi lexus LS bo znova ponudil edinstven, japonski pristop do prestiža, prežet s tradicijo in popolnostjo ter vrhunsko tehniko. Gre torej za povsem na novo zgrajeno cesto križarko, ki bo znova ponudila nove standarde udobja in storitev za petične kupce na 90 trgih sveta.

"Ne samo da LS simbolizira vrh Lexusove filozofije, ta avtomobil bo zagotovo postal standard nove generacije luksuznih avtomobilov, ki utelešajo japonsko tradicijo in kulturo. Kot tak bo v globalnem avtomobilskem svetu ponudil vrhunec in presegel tisto, kar svet pričakuje od luksuznih avtomobilov," so velike besede, s katerimi je to novo admiralsko ladjo predstavil Toshio Asahi, glavni inženir projekta.

Novi LS je brez sence dvoma velik in impozanten avtomobil. V dolžino krepko presega pet metrov (5,235 metra), v širino doseže le deset centimetrov manj kot dva metra, med osema pa ima dobre tri metre prostora (3,125 metra). Eleganco in obljube po prepričljivih voznih lastnostih pa krepi z nizko kupejevsko višino in bočno silhueto. Inženirji torej obljubljajo zelo nizko postavljeno težišče, ki naj bi še okrepilo vožnjo oziroma lego s prvovrstno uravnoteženo karoserijo na odličnem podvozju. Najvišja točka te limuzine seže manj kot meter in pol nad asfalt (1,450 metra). | Foto: Lexus Novi LS je brez sence dvoma velik in impozanten avtomobil. V dolžino krepko presega pet metrov (5,235 metra), v širino doseže le deset centimetrov manj kot dva metra, med osema pa ima dobre tri metre prostora (3,125 metra). Eleganco in obljube po prepričljivih voznih lastnostih pa krepi z nizko kupejevsko višino in bočno silhueto. Inženirji torej obljubljajo zelo nizko postavljeno težišče, ki naj bi še okrepilo vožnjo oziroma lego s prvovrstno uravnoteženo karoserijo na odličnem podvozju. Najvišja točka te limuzine seže manj kot meter in pol nad asfalt (1,450 metra). Foto: Lexus

Alternativa trem nemškim kraljem luksuza: Audiju A8, BMW serije 7 in Mercedes-Benzu razreda S

lexus LS | Foto: Lexus Foto: Lexus Novi LS se bo seveda za kupce udaril tudi s slovitim nemškim trojčkom: Audijevo osmico, BMW-jevo sedmico in Mercedesovim razredom S, ki bo letos doživel prenovo in obljublja nov vrhunec tehnike. Trem premium velikanom se bo lexus LS po robu postavil s tistim, kar najbolje obvlada: prvovrstnim udobjem in napredno tehniko. Inženirji obljubljajo izjemne vozne lastnosti, ki naj bi prepletle harmonijo popolnosti udobja tišine in uglajenosti ter prvovrstne vozne dinamike po lahkotni, natančni vodljivosti, primerljive s športnimi kupeji. Pri gradnji čvrstejše in torzijsko odpornejše karoserije so upoštevali načela lahke gradnje, v kateri gre za hibridno zasnovo, pri kateri moči združijo jeklo različnih trdot in aluminij. Pod črto to pomeni tudi 90 kilogramov manj v primerjavi s predhodnikom. LS bo zaradi obljub o odličnih voznih lastnostih opremljen še s štirikolesnim krmiljenjem.

Svojevrsten pristop in pečat luksuza ponuja tudi potniška kabina. Ta je odeta v izbrane materiale, med lesene obloge so uvrstili tri nove predstavnike plemenitih drevesnih vrst izbrane domače botanične kulture. Pri Lexusu pa zagotavljajo, da bo LS zmožen med vožnjo zagotoviti tako rekoč studijsko tišino in izjemno nizko, praktično ničelno stopnjo tresljajev. Doživetje vožnje bodo oplemenitili s sistemom Active noise control, ki bo glede na razpoloženje voznika in sopotnikov okrepil ali stišal stopnjo motorne pesmi v kabini s pomočjo aktivnega sodelovanja z avdiosistemom. Na osrednjem delu izstopa še horizontalno postavljen komunikacijsko-zabavni sistem z 12,3-palčnim visokoresolucijskim zaslonom na dotik. | Foto: Lexus Svojevrsten pristop in pečat luksuza ponuja tudi potniška kabina. Ta je odeta v izbrane materiale, med lesene obloge so uvrstili tri nove predstavnike plemenitih drevesnih vrst izbrane domače botanične kulture. Pri Lexusu pa zagotavljajo, da bo LS zmožen med vožnjo zagotoviti tako rekoč studijsko tišino in izjemno nizko, praktično ničelno stopnjo tresljajev. Doživetje vožnje bodo oplemenitili s sistemom Active noise control, ki bo glede na razpoloženje voznika in sopotnikov okrepil ali stišal stopnjo motorne pesmi v kabini s pomočjo aktivnega sodelovanja z avdiosistemom. Na osrednjem delu izstopa še horizontalno postavljen komunikacijsko-zabavni sistem z 12,3-palčnim visokoresolucijskim zaslonom na dotik. Foto: Lexus

Twin-turbo V6 in desetstopenjski samodejni menjalnik

lexus LS | Foto: Lexus Foto: Lexus Tudi pri pogonu svoje najbolj žlahtne limuzine inženirji niso ničesar prepustili naključju. Želeli so obdržati zmogljivosti motorja V8, a ob tem izboljšati energijsko učinkovitost. Rešitev so poiskali v 3,5-litrskem V6, za katerega so iz svojih motošportnih izkušenj, ko je matična tovarna še imela moštvo F1, razvili povsem nova polnilnika twin turbo.

Na zadnja kolesa je prek novega desetstopenjskega menjalnika ta motor sposoben poslati 415 "konjev" oziroma 305 kilovatov in 600 njutonmetrov navora, kar pomeni, da se je LS zmožen do stotice izstreliti v vsega 4,5 sekunde trajajočem pospešku. Za samodejni menjalnik pa obljubljajo, da se je deset prestav zmožen prestavljati v reakcijskem času, primerljivem z dvosklopčnimi menjalniki.

Piko na i vodljivosti LS postavlja z aktivnimi stabilizatorji (sistem Lexus dynamic handling) in novim vpetjem koles multilink. Ta nova aluminijasta geometrija vpetja na vsakem kolesu posebej omogoča več nadzora in natančnejše krmiljenje v začrtani smeri. | Foto: Lexus Piko na i vodljivosti LS postavlja z aktivnimi stabilizatorji (sistem Lexus dynamic handling) in novim vpetjem koles multilink. Ta nova aluminijasta geometrija vpetja na vsakem kolesu posebej omogoča več nadzora in natančnejše krmiljenje v začrtani smeri. Foto: Lexus

Na avtocesti polsamodejna vožnja

Visoka je tudi stopnja umetne inteligence, ki vozniku pomaga premagovati vse vozne izzive. Aktivna varnost in vozniška asistenca temeljita na novi generaciji varnostnega sistema Lexus safety system +. Ta poleg drugih že znanih naprednih sistemov za preprečevanje nesreče z napredno senzoriko vključuje še svetovno premiero intiutivnega sistema za preprečevanje naleta s pešci, ki je zmožen predvidevati in z aktivnim krmiljenjem tudi obvoziti pešca. Če torej s samodejnim zaviranjem LS ne bi mogel preprečiti trka s pešcem, ga je sposoben obvoziti. Aktivno krmiljenje, radar, kamera … vozniku na avtocesti omogočajo polsamodejno vožnjo.

Japonci obljubljajo vrhunsko vozno udobje in izjemno vodljivost ter lego. Novi LS je opremljen z zadnjo generacijo sistema VDIM (Vehicle dynamics integrated management), ki skrbno nadzira in sproti krmili vse ključne dejavnike, pomembne za vozno dinamiko in udobje: zaviranje, krmiljenje, pogonski sklopi in vzmetenje. Z aktivnim nadzorom teh voznih parametrov obljubljajo izjemno vozno udobje, ki do popolnosti uglasi gibanje karoserije, poskrbi za prvovrstni oprijem in visoko varnost v smislu nadzora stabilnosti in agilnost krmiljenja avtomobila. | Foto: Lexus Japonci obljubljajo vrhunsko vozno udobje in izjemno vodljivost ter lego. Novi LS je opremljen z zadnjo generacijo sistema VDIM (Vehicle dynamics integrated management), ki skrbno nadzira in sproti krmili vse ključne dejavnike, pomembne za vozno dinamiko in udobje: zaviranje, krmiljenje, pogonski sklopi in vzmetenje. Z aktivnim nadzorom teh voznih parametrov obljubljajo izjemno vozno udobje, ki do popolnosti uglasi gibanje karoserije, poskrbi za prvovrstni oprijem in visoko varnost v smislu nadzora stabilnosti in agilnost krmiljenja avtomobila. Foto: Lexus

Največji projekcijski zaslon

Preplet visoke tehnike in japonske tradicije se na svoj način nadaljuje tudi v vrhunsko opremljeni potniški kabini. Ambientalna osvetlitev recimo povzame nežno svetlobo, značilno za japonske lanterne svetilke, tu je tudi popolna zvočna kulisa zvoka 3D surround iz sistema, ki so ga pripravili pri Marku Levinsonu.

Novo izkušnjo upravljanja povezave med pametnim telefonom ponuja še 12,3-palčni zaslon, ki ga je mogoče tudi daljinsko upravljati, podobna izkušnja kot pri BMW sedmici z gestami. LS se lahko pohvali še s trenutno največjo, kar 24-palčno (skoraj 62 centimetrov) projekcijsko diagonalo opcijskega HUD-zaslona na vetrobranskem steklu. Ključna sporočila navigacije in varnostnih opozorila se pred voznikovimi očmi izpisujejo v barvni grafiki.

Ogrevani in klimatizirani sedeži s prezračevanjem in masažo so električno nastavljivi v 28 smereh, zadnji sedeži pa omogočajo 48-stopinjski naklon za udobno, polležeče počivanje VIP-potnikov. | Foto: Lexus Ogrevani in klimatizirani sedeži s prezračevanjem in masažo so električno nastavljivi v 28 smereh, zadnji sedeži pa omogočajo 48-stopinjski naklon za udobno, polležeče počivanje VIP-potnikov. Foto: Lexus

Ne spreglejte