Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
14. 5. 2024,
5.46

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

Natisni članek

Ayao Komatsu Haas Lexus Janja Garnbret Janja Garnbret

Torek, 14. 5. 2024, 5.46

1 mesec

"Najslavnejša oseba v mojem imeniku? To je Janja Garnbret.”

Šef ekipe F1 občuduje Janjo Garnbret, Slovenka pojasnjuje ozadje #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

Za vodjo ekipe formule 1 Haas F1 je najslavnejša oseba v njegovem telefonskem imeniku slovenska plezalka Janja Garnbret. Včeraj, ko se je predstavila kot ambasadorka znamke Lexus, smo jo povprašali, od kod izvira njeno poznanstvo z Japoncem Komatsujem.

Janja Garnbret je v Sloveniji postala ambasadorka avtomobilske znamke Lexus. | Foto: Gregor Pavšič Janja Garnbret je v Sloveniji postala ambasadorka avtomobilske znamke Lexus. Foto: Gregor Pavšič Ayao Komatsu je vrhovni vodja ekipe Haas v formuli 1. Ko so ga nedavno ob koncu pogovora za uradni podkast F1 vprašali, kdo je najslavnejša oseba v njegovem telefonskem imeniku, je kot iz topa izstrelil ime slovenske plezalke Janje Garnbret. "Tudi če bi sam posnel prvi podkast, bi kot prvo gostjo povabil prav njo," je zatrdil.

"Spoznali smo se v Singapurju. Prišel je v plezalni center, da bi plezal, a center je bil zaprt. Nato so mu povedali, da je zaprt zaradi mojega treninga. Takrat smo se spoznali. Obiskal me je tudi že v Sloveniji na tekmah, nekajkrat smo tudi skupaj plezali, uredil mi je tudi karte za ogled dirke formule 1," pravi Garnbretova. Več v zgornjem videu.

Komatsu: Naredila je tisto, kar se je zdelo nemogoče

"Morda je ne poznate, to je gospodična z imenom Janja Garnbret. Je najboljša športna plezalka vseh časov," je v podkastu dejal Komatsu, tudi sam navdušen plezalec, in nato še nekoliko podrobneje predstavil odlično slovensko plezalko.  

"Ima izjemen naravni talent. Leta 2019 je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala. Nihče ni mislil, da je to sploh mogoče. Nekatere tekme zahtevajo izrazito moč, druge ravnotežje ali koordinacijo. Zdelo se je nemogoče, da bi kdo zmagal na vseh. Toda Janji je to uspelo.  Zelo zanimivo bi bilo posneti podkast z njo," je dejal simpatični Japonec.

Ayao Komatsu je letos prevzel vodenje ekipe Haas v formuli 1. | Foto: Haas F1 Team Ayao Komatsu je letos prevzel vodenje ekipe Haas v formuli 1. Foto: Haas F1 Team

Video – Janja Garnbret o iskanju popolnosti in adrenalinu v steni

Pri 18. letih na šolanje v dirkaško razvito Veliko Britanijo

Ayao Komatsu se je rodil v Tokiu, mladost pa je preživljal v mestu, iz katerega je prihajal tudi odlični dirkač prvenstva Moto GP Norick Abe. Tudi zato so Komatsuja dolgo privlačili motocikli. Vseeno pa je imel veliko zanimanje tudi za formulo 1.

Še danes se živo spomni, kako je konec 80. let spremljal prenose dirk v Suzuki in tamkajšnjih polemičnih obračunov med Ayrtonom Senno in Alainom Prostom ob koncu sezone svetovnega prvenstva.

Ker si je želel kariere v svetu avtomobilskega športa, se je pri 18. letih preselil v Veliko Britanijo. Tam je bil sedež številnih moštev na različnih ravneh dirkanja s formulami, tam je bila tudi večina z dirkami povezane avtomobilske industrije.

Ključno je bilo poznanstvo s Takumom Satom

Komatsu se je naučil angleščine in pridno izkoriščal prve priložnosti za delo. Že med študijem je dobil prve naloge pri Lotusu, kjer se je pozneje v britanskem prvenstvu formule 3 spoznal tudi s poznejšim japonskim dirkačem formule ena Takumom Satom. Ta je bil ključen za Komatsujev preboj, ko ga je priporočil Hondinemu dirkaškemu oddelku.

V formuli 1 je bil inženir pri ekipi BAR Honda (2003–05), nato enako pri Renaultu v F1 (od leta 2011 že glavni inženir na dirki), enako funkcijo je nato opravljal še pri Lotusu. Leta 2016 se je pridružil ameriškemu moštvu Haas, kjer je po odhodu karizmatičnega Guntherja Steinerja pred začetkom letošnje sezone prevzel vodenje celotnega moštva. Komatsu je tako prvi Japonec, ki vodi nejaponsko moštvo formule ena. 

Ne spreglejte