Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
13. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Ekskluzivni Avtomoto Športni Avtomoto Lexus

Sreda, 13. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Lexus GS F – japonec, ki na nemško sikanje odgovori z rjovenjem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Skoraj pet metrov dolgo limuzino poganja petlitrski osemvaljnik s 470 "konji", ki pospešuje do 270 kilometrov na uro in slovenskega premožneža, ki hoče avtomobil z izrazito osebno noto, stane 123 tisoč evrov.

Poudarki

Predhodniki: toyota aristo (1991-2005), GS (od 1993 do danes; četrta generacija)
Proizvodnja: Tahara, Japonska
Tekmeci: BMW M5, audi S6, mercedes-benz E45 AMG ...
Cena: 122.990 evrov

- pogonski petlitrski motor V8, moč 351 kilovatov pri 7.500 vrtljajih
- prenos moči prek osemstopenjskega samodejnega menjalnika na zadnji kolesi
- poraba goriva okrog 14 litrov na sto prevoženih kilometrov
- 4,6 sekunde do sto kilometrov na uro, najvišja hitrost 270 kilometrov na uro
- aduti so drugačnost, neposrednost, neukročenost, prav tako odlična tehnika in prefinjene podrobnosti
 

Otroci so se nasmihali, očetje odpirali stekla in vlekli na ušesa simfonijo osemvaljnika

V mimovozečih avtomobilih so otroci na steklo prilepili svoj nosek, pokazali širok nasmeh in s prstom kazali na naš avtomobil. Očetje za volanom so v predoru hiteli odpirat stransko okno ravno za toliko, da so lahko zaslišali akustični vihar petlitrskega osemvaljnega motorja. Ta je kot eden redkih modernih avtomobilskih bojevnikov rezal tišino današnje avtomobilske monotonosti, skoraj do zadnjega vijaka predano motornemu "downsizingu" in racionalnosti.

Samo poglejte njegov zadek in štiri izpušne cevi, na vsaki strani dve, postavljeni v vertikalo. Seksi, vam rečemo. | Foto: Samo poglejte njegov zadek in štiri izpušne cevi, na vsaki strani dve, postavljeni v vertikalo. Seksi, vam rečemo.

Gospod, ki z mrakom pokaže svoj divji obraz

Zdi se kot uglajen gospod. Čez dan na parkirišču pred poslovno stavbo le poznavalsko oko ujame karbonski spojler na njegovem zadku ali zavorne čeljusti oranžne barve v ozadju 19-palčnih koles. Ko pa se nad cesto spusti mrak, skoraj pet metrov dolga limuzina spremeni svoj obraz in zarjove proti asfaltu.

Opazi se, da so bili lexusi prvotno namenjeni predvsem svojemu najpomembnejšemu trgu v ZDA. In tudi ta GS F ima v svoji krvi nekaj ameriškega, nekaj divjega in neobvladljivega, zaradi česar ga lahko označimo tudi za japonskega mišičnjaka oziroma "muscle car". No, ne čisto pravega, ker v njem vendarle tiči veliko visoke tehnologije, izbranih materialov in prestiža. A po značaju nič ne zaostaja za mišicami slogana "Made in USA", le bolj natančen je med ovinki. 

Prav ta njegova prvinskost je dejansko tudi lexusova največja odlika. Zgolj tehnični podatki o moči motorja in zmogljivostih ga v primerjavi z neposrednimi tekmeci postavljajo v podrejen položaj. V nasprotju s klasičnimi nemci (BMW M5, audi RS6 ali S6, mercedes E45 AMG …) v lexusu morda ni vse podrejeno popolni natančnosti in vozniški brezkompromisnosti, a zato ponuja drugačnost in vpogled v cestno divjino.

Ko se nad cesto spusti mrak, skoraj pet metrov dolga limuzina spremeni svoj obraz in zarjove proti asfaltu.  | Foto: Ko se nad cesto spusti mrak, skoraj pet metrov dolga limuzina spremeni svoj obraz in zarjove proti asfaltu.

V dneh, ko smo ga vozili, je tudi deževalo in da, treba je bilo spoštovati njegove "konje". Ti niso iz dresurne šole Lipice; ko jih suneš, podivjajo in v ovinek pridrviš v pravem stampedu.  | Foto: V dneh, ko smo ga vozili, je tudi deževalo in da, treba je bilo spoštovati njegove "konje". Ti niso iz dresurne šole Lipice; ko jih suneš, podivjajo in v ovinek pridrviš v pravem stampedu.

Je 477 "konjev" na zadnjih kolesih dovolj?

Avtomobil poganja petlitrski motor V8 z močjo 351 kilovatov oziroma 477 "konjev", ki jih ta atmosferski motor doseže pri 7.100 vrtljajih na minuto. To je enak motor kot tisti, ki poganja kupejevskega športnika lexusa RC F. Tak motor je seveda balzam za dušo vsakega voznika, ki je zaljubljen v avtomobilsko tehniko.

Vsa silna moč se sicer ob precejšnji masi avtomobila nekoliko porazgubi, saj bi pri klasičnem športniku s tolikšno zalogo moči na primer dobili pospešek do sto kilometrov na uro še hitreje kot v 4,6 sekunde. Morda bi pričakovali, da bodo pri Lexusu motor ob prenosu na večji avtomobil vendarle še oplemenitili. Da, v svetu najzmogljivejših športnih in luksuznih limuzin nabor okrog 470 "konjev" nikakor ne pomeni vrha ponudbe avtomobilske industrije.  

Ne razumite nas narobe, z njim je mogoče voziti prav nespodobno hitro. V dneh, ko smo ga vozili, je tudi deževalo in da, treba je bilo spoštovati njegove "konje". Ti niso iz dresurne šole Lipice; ko jih suneš, podivjajo in v ovinek pridrviš v pravem stampedu. Motor je presneto teatralen, od podobe v živo modro odete glave do tistega, kar je zmožen prenesti na kolesa. Da o pesmi klasičnega, pravzaprav visoko vrtečega se osemvaljnika niti ne izgubljamo besed.

Čeprav je v teh dneh Lexus na ceste poslal že svoj milijonti hibrid in ima med vsemi premium znamkami največ, kar deset hibridnih modelov, ki so iz Lexusovega družinskega drevesa izrinili dizle, pa Japonci niso pozabili in se niso želeli odpovedati tistemu duhu, ki je na svet pripeljal tudi slavnega LFA. Za veliko denarja mora biti veliko muzike, dobesedno.  Samo poglejte njegov zadek in štiri cevi, na vsaki strani dve, postavljeni v vertikalo. Seksi, vam rečemo. | Foto: Čeprav je v teh dneh Lexus na ceste poslal že svoj milijonti hibrid in ima med vsemi premium znamkami največ, kar deset hibridnih modelov, ki so iz Lexusovega družinskega drevesa izrinili dizle, pa Japonci niso pozabili in se niso želeli odpovedati tistemu duhu, ki je na svet pripeljal tudi slavnega LFA. Za veliko denarja mora biti veliko muzike, dobesedno. Samo poglejte njegov zadek in štiri cevi, na vsaki strani dve, postavljeni v vertikalo. Seksi, vam rečemo.

Za slovenske ceste je moči preveč, a to je dejansko eden lexusovih prikritih adutov

Toda to so dejansko le sladke skrbi voznika, ki ima priložnost sedeti za njegovim volanom, ga v prenesenem pomenu prijeti za roge in z njim oddirjati proti naslednji kombinaciji ovinkov. Ta lexus je s 470 "konji" na zadnjih kolesih in končno hitrostjo 270 kilometrov na uro seveda veliko primernejši za nemške avtoceste, proste hitrostnih omejitev, kot pogosto drseč, razpokan in zavit slovenski asfalt. Če poenostavimo, je moči za slovenske ceste vsaj za 200 "konjev" preveč. Toda to seveda ni lexusova slabost, ampak celo eden izmed njegovih na prvi pogled prikritih adutov.

Podobno kot ameriški mišičnjaki tudi ta lexus – čeprav veliko elegantnejši in bolj prefinjen – vozniku vliva strahospoštovanje in mu daje vedeti, da ga na cesti ne bo zlahka obvladal. To je vendarle športnik, ki izhaja iz klasične limuzine, ne atlet, ki bi ga inženirji že od prvega dne razvijali za prestižni rekord na Nordschleifu.

Motor je presneto teatralen, od podobe v živo modro odete glave do tistega, kar je zmožen prenesti na kolesa.  | Foto: Motor je presneto teatralen, od podobe v živo modro odete glave do tistega, kar je zmožen prenesti na kolesa.

Prefinjena notranjost sledi usmeritvi avtomobila z izrazito osebno noto

Bistvo avtomobila torej ni le v njegovi zmogljivosti, temveč drugačnosti in izraziti osebni noti. Ta se ne vidi le v kombinaciji vozniških lastnosti in impresivne zunanjosti, kjer sicer bolj kot zadek izstopa njegov sprednji del, temveč tudi v izbranih podrobnostih v notranjosti.

Presenečenj sicer ni, saj je na ravni današnjih modernih lexusov. Tu mislimo na ravno prav debel volanski obroč, ki se odlično prilega rokam, z elektroniko podprto udobje, odličen avdiosistem in na primer infozabavni sistem, kjer se voznik po menijih premika s skoraj čisto pravo računalniško miško.   

Limuzina za 130 tisoč evrov ni nakup na prvo žogo

Lexus je v Evropi sicer nišna avtomobilska znamka, ki pa se zaradi novih modelov vseeno postavlja na noge in zahvaljujoč novim športnim terencem oziroma crossoverjem – prednjačijo novi RX, LX in NX – dosega prodajne rekorde. Lexus je navsezadnje na ceste poslal milijonti avtomobil, v Evropi pa bodo letos predvidoma prvič prodali več kot 70 tisoč avtomobilov.

Kje se bo v tej zgodbi znašel GS F? Je izrazito športni model napoved širitve športnega programa F tudi na druge modele? Vsekakor s svojo pojavnostjo ter geni za poslovneže, ki si privoščijo avtomobil za 123 tisoč evrov in so zaradi petlitrskega motorja V8 državi tudi pripravljeni plačati visoke davščine in vsakoletno registracijo, nikoli ni nakup na prvo žogo. Je avtomobil za tiste, ki želijo svojo drugačnost izžarevati tudi prek avtomobilov. To pa ne velja le za skrajneža GS F, temveč dejansko za vse lexuse.

Lexus GS F

limuzina višjega srednjega razreda, D-segment, 5 sedežev; 4 vrata

dolžina: 4,915 mm, medosna razdalja: 2.850 mm ; prostornina prtljažnika: od 369 litrov; rezervoar: 66 l

GS F: bencinski 8-valjni atmosferski motor; prostornina:4.969 cm3; moč: 351 kW pri 7.500 vrt/min; navor: 527 Nm od 4.800 do 5.600 vrt/min; 8-stopenjski ročni menjalnik; pogon na zadnji kolesi; hitrost: 270 km/h; pospešek: 4,6 s; poraba: 11,2 l/100 km; emisije CO2: 260 g/km; Euro 6, teža: 1.865 kg

Na merilniku hitrosti so oznake vse do 340 kilometrov na uro, najvišja hitrost avtomobila sicer znaša 270 kilometrov na uro. | Foto: Na merilniku hitrosti so oznake vse do 340 kilometrov na uro, najvišja hitrost avtomobila sicer znaša 270 kilometrov na uro.

Spreminjanje načina vožnje vpliva tudi na videz merilnikov na armaturni plošči.  | Foto: Spreminjanje načina vožnje vpliva tudi na videz merilnikov na armaturni plošči.

Ne spreglejte