SiolNET. Avtomoto Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ghosnu varščina 9 milijonov evrov in ostri ukrepi

0,06

termometer

Posvetil je žarek upanja za Carlos Ghosna, nekdanjega šefa alianse Renault-Nissan-Mitsubishi, ki je bil zaradi finančnih mahinacij od novembra zaprt na Japonskem. V državi, kjer imajo 99-odstotni delež obsodb, je sodišče končno ugodilo njegovi prošnji in ga ob plačilu milijarde jenov (osmih milijonov evrov) varščine izpustilo iz zapora.

Ghosn je po novembru prvič okusil slast svobode. Čeprav bo pod nenehnim videonadzorom in nima dostopa do interneta, bo bistveno lažje pripravil svojo obrambo. Ghosn je po novembru prvič okusil slast svobode. Čeprav bo pod nenehnim videonadzorom in nima dostopa do interneta, bo bistveno lažje pripravil svojo obrambo. Foto: Reuters/Kyodo Na svobodi po več kot 100 dnevih

Carlos Ghosn je včeraj, močno zakrit s kapo in obrazno masko, odkorakal z japonskega sodišča. Po več neuspelih pozivih so mu tokrat le ugodili in ob plačilu milijarde jenov (skoraj osem milijonov evrov) varščine izpustili iz zapora. Čeprav so ga izpustili, bo ostal pod strogim nadzorom in ne sme zapustiti države.

Po mesecih zaslišanj in špartanskih pogojih v zaporu se je Ghosn najprej ustavil pri svojem odvetniku. Iz zaporniških oblačil je skočil v obleko, ki ga je zaznamovala skozi celotno kariero. Francosko-brazilski podjetnik je s to potezo hitro nakazal, da je pripravljen na boj. V enaki strogi obleki je kljuboval vsem zapletom in uspešno dvignil alianso Renault-Nissan-Mitsubishi med najuspešnejše proizvajalce vozil na svetu.

Carlos Ghosn Avtomoto Uradna obtožba: Ghosn je prikril 70 milijonov evrov

Svoboda? Brez interneta in omejena uporaba računalnika

Pravna bitka med Ghosnom in japonskimi tožniki se bo nedvomno zapisala v anale avtomobilske zgodovine. Na eni strani vztrajen Japonski pravosodni sistem je izredno učinkovit, saj kar 99-odstotkov obtožencev tudi obtožijo. Ghosna čaka težko delo. Japonski pravosodni sistem je izredno učinkovit, saj kar 99-odstotkov obtožencev tudi obtožijo. Ghosna čaka težko delo. Foto: Reuters in vpliven poslovnež, na drugi strani izredno stroga država, kjer sodišča obsodijo 99 odstotkov ljudi. Medtem ko prvi trdi, da je šlo za zaroto znotraj Nissana in s tem preprečitev združitve z Renaultom, drugi pravijo, da se je s številnimi finančnimi mahinacijami močno okoristil na račun podjetja in hkrati povzročil finančno škodo državi.

Zaradi strogega japonskega pravnega sistema je imel Ghosn zelo omejen stik z družino, kolegi in legalno službo. Na ''svobodi'' bo bistveno lažje zbiral informacije in komuniciral z ekipo odvetnikov. Bistveno lažje bo izdelal tudi obrambno strategijo, a vse ni tako rožnato, kot se zdi na prvi pogled. V hiši, kjer bo živel, bo pod 24-urnim nadzorom kamer. Uporabo mobitela in računalnika ima omejeno in bo lahko stopil v stik le z ljudmi, ki so vpleteni v proces obrambe. Dostopa do svetovnega spleta ne bo imel.

Ghosn Avtomoto Ghosn shujšan in v lisicah: Nisem kriv! Carlos Ghosn Novice Renault ovadil Ghosna, jabolko spora pa njegova poroka

Čaka ga pravna bitka življenja

Ghosna čaka peklenska pravna bitka. Japonski pravosodni sistem se lahko pohvali s skoraj popolno učinkovitostjo. Tožniki imajo na voljo več proceduralnih prednosti, ki jih kolegi v zahodnem svetu nimajo. Kadarkoli ga lahko ponovno aretirajo in obdolžijo z novimi obtožbami. Kadarkoli lahko konča za rešetkami, čeprav je sojenje že čez tri mesece.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin