SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonske oblasti izdale nalog za aretacijo Ghosnove žene

0,19

termometer

Carlos Ghosn
Foto: Reuters

Sodišče v Tokiu je izdalo nalog za aretacijo žene nekdanjega spornega poslovneža Carlosa Ghosna, ki je pred sojenjem na Japonskem pred kratkim pobegnil v Libanon. Obtožena je krivega pričanja.

Ghosnova žena Carole naj ne bi neposredno pomagala možu pri begu, naj bi pa aprila lani med zaslišanjem na tokijskem sodišču lagala o srečanju z neimenovanim posameznikom, poroča STA.

Ghosn je pretekli teden sicer zanikal navedbe, da so mu pri pobegu v Libanon pomagali družinski člani. "Medijske navedbe, da so pri mojem odhodu iz Japonske sodelovali moja žena Carole in preostali družinski člani, so neresnice. Odhod sem organiziral sam," je navedel v izjavi za medije.

Na Ghosnov pobeg se je danes odzval tudi japonski avtomobilski proizvajalec Nissan, ki naj bi ga Ghosn oškodoval s finančnimi malverzacijami. Ghosnovo dejanje je ostro obsodil in napovedal nadaljevanje pravnih postopkov proti njemu.

Carlos Ghosn Avtomoto Nissanu zaradi Ghosna 15 milijonov kazni

Ghosn, ki je na Japonskem čakal na sojenje zaradi finančnih malverzacij, je po prihodu v Libanon poudaril, da je pobegnil pred krivicami in političnim preganjanjem na Japonskem. Po aretaciji novembra 2018 je preživel 108 dni v priporu ob zelo strogih pogojih. Prav tako je moral stroge pogoje spoštovati po plačilu varščine, država mu je na primer predpisovala, kje lahko živi in kdaj lahko vidi ženo.

Za Ghosnom razpisana tiralica

Interpol je za Ghosnom prejšnji teden razpisal tiralico. Libanon dogovora o izmenjavi osumljencev z Japonsko nima. Nekdanji menedžer, ki ima libanonsko, francosko in brazilsko državljanstvo, naj bi bil v Libanonu zaslišan ta teden, ko naj bi tudi stopil pred novinarje.

Carlos Ghosn Novice Ves svet se sprašuje, kako mu je uspel pobeg kot iz najboljšega hollywoodskega filma #video

Podrobnosti Ghosnovega pobega sicer še vedno niso jasne. Svoj dom v Tokiu naj bi nekdanji menedžer zapustil 29. decembra okoli poldneva. Z japonskega letališča Kansai 400 kilometrov zahodno od prestolnice naj bi poletel z zasebnim letalom malo po 23. uri isti dan.

Kovček prevelik za pregled z rentgenom

Ghosna naj bi po poročanju japonske televizije NHK, ki ga povzema STA, skrili v velik kovček. Tega na letališču niso pregledali z rentgenom, saj je bil prevelik, da bi ga poslali skozi napravo. Tudi sicer letališča na zasebnih poletih pogosto ne pregledajo vse prtljage na željo operaterjev ali pilotov.

Carlos Gosna Novice Ghosn v Bejrut s ponarejenimi podatki

Danes je NHK poročala, da sta Ghosnu po najnovejših ugotovitvah japonskih preiskovalcev pri begu pomagala dva ameriška državljana.

Carlos Ghosn Avtomoto Pobeg leta: nekdanji šef Renaulta ušel Japoncem v Libanon

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin