SiolNET. Avtomoto Novice
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dieselgate: VW v Nemčiji toži 372.000 lastnikov dizlov

0,67

termometer

Volkswagen Dieselgate
VW je jeseni 2015 priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po svetu opremil z goljufivo programsko opremo. Foto: Reuters

Skupinski tožbi proti nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu Volkswagen (VW), ki jo zaradi škandala z izpusti dizelskih vozil pripravljajo potrošniške organizacije, se je pridružilo okoli 372.000 lastnikov dizelskih vozil.

Lastnike dizelskih vozil je k skupinski tožbi spodbudila zveza nemških potrošniških organizacij VZBZ. Zveza je tožbo vložila 1. novembra, od tedaj se ji je pridružilo več sto tisoč ljudi.

Čeprav je k skupinski tožbi možno pristopiti do zadnjega dne pred prvim zaslišanjem, ki je predvideno v letošnjem letu, so v VZBZ potrošnike pozivali, naj to storijo do konca leta 2018, da bi se izognili morebitnemu zastaranju primera.

izpušni sistem dizel Avtomoto Iskanje pravega dizelskega "miksa", glavni izziv leta 2019?

VW je jeseni 2015 priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po svetu opremil z goljufivo programsko opremo, ki je zagotovila, da so bili izpusti škodljivih plinov v avtomobilskem izpuhu na uradnih testih nižji od dejanskih na cesti.

Od nove zakonodaje bi lahko imelo koristi okoli dva milijonov lastnikov avtomobilov

Potem ko je afera prišla v javnost, so nemške oblasti z novo zakonodajo novembra lani omogočile skupinsko tožbo. Nemška ministrica za pravosodje Katarina Barley je tedaj ocenila, da bi od nove zakonodaje lahko imelo koristi približno dva milijona lastnikov Volkswagnovih avtomobilov.

Dieselgate Avtomoto Sodišče ukazalo prepoved dizelskih avtomobilov na glavnih prometnicah Berlina

S tožbo želijo sicer lastniki vozil dobiti odškodnino. Če jim bo sodišče prikimalo, bi lahko sledila poplava podobnih odškodninskih zahtevkov.

Afera jih je doslej stala že 28 milijard evrov

V VW vztrajajo, da so zahteve potrošnikov neutemeljene. Doslej jih je afera stala še več kot 28 milijard evrov. Z največjimi tegobami se VW sooča v ZDA, kjer je moral proizvajalec odkupiti skoraj pol milijona vozil ter plačati do 10.000 dolarjev odškodnine na vozilo.

V Nemčiji je VW doslej za globe odštel 1,8 milijarde evrov. Pri proizvajalcu upajo, da bodo nemške potrošnike zadovoljili z nadgradnjami programske opreme spornih vozil ter popusti pri menjavi starejših vozil za nove.

Peugeot 3008 1.5 BlueHDI EAT8 GT Line Avtomoto Motor, ki vrača vero v dizelski pogon #foto izpuh dim dizel bencin Avtomoto Na severu Italije v štirih deželah omejitev dizelskih vozil Herbert Diess Avtomoto Šef VW svari: Ambicioznejši cilji glede izpustov iz vozil vodijo v precej manj delovnih mest

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin