Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 9. 2018,
19.46

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

3

Natisni članek

Italija Nemčija Dieselgate dizel

Nedelja, 30. 9. 2018, 19.46

5 let, 7 mesecev

Na severu Italije v štirih deželah omejitev dizelskih vozil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

3

izpuh dim dizel bencin | Foto Reuters

Foto: Reuters

V italijanskih deželah Emilija-Romanja, Benečija, Lombardija in Piemont bo od ponedeljka dalje v veljavi načrt boja proti smogu, v okviru katerega bo pet dni na teden prepovedana vožnja s starejšimi dizelskimi vozili. Ukrepi bodo v veljavi do marca.

V omenjenih deželah bo od ponedeljka do petka od 8.30 do 18.30 veljala prepoved vožnje z dizelskimi vozili z visokimi vrednostmi izpustov. Po oceni italijanskih medijev bo ukrep vplival na 1,1 milijona vozil.

Da bi omejili smog v jesenskih in zimskih mesecih, so se med drugim odločili tudi, da bo 7. oktobra in 4. novembra dan brez avtomobila.

V Italiji so se lani vlada, dežele in skupnosti prvič zedinili glede obširnega protokola za omejitev smoga. Načrt med drugim vsebuje več ukrepov, ki jih bodo morale uveljaviti skupnosti in dežele, ko bodo ravni trdnih delcev v ozračju več kot sedem dni zaporedoma nad dnevno mejno vrednostjo.

Toyota prius prime PHEV
Avtomoto Nič več bencin ali dizel? Kakšen avto izbrati?

Nemška vlada obljublja nove ukrepe za zmanjšanje onesnaževanja z dizli

Nemška vlada je danes sporočila, da pripravljajo nov sklop ukrepov, s katerimi bi zmanjšali onesnaževanje okolja na račun dizelskih avtomobilov. Po poročanju nemških medijev, bodo proizvajalci avtomobilov ponudili premijo do 10.000 evrov za menjavo starih dizelskih avtomobilov za novejše.

Tiskovni predstavnik ministrstva za transport je sicer danes dejal, da bodo v ponedeljek predstavili učinkovite ukrepe, ki bodo rešili težave z dizelskimi motorji in onesnaževanjem, zaradi česar so v več nemških mestih prepovedali vožnjo dizelskih avtomobilov.

Proizvajalci naj bi za stare dizelske avtomobile ponudili premijo do 10.000 evrov

Medtem je danes nemški tednik Bild am Sonntag navajal neimenovane vire, po katerih bi v okviru ukrepov proizvajalci avtomobilov ponudili premijo do 10.000 evrov za stare dizelske avtomobile. Potrošniki bi lahko avtomobile z motorji s standardom izpustov Euro 4 in 5 zamenjali za modernejše dizelske ali bencinske avtomobile. Potemtakem bi Volkswagen glede na vrednost novega avtomobila plačal od 4000 do 10.000 evrov, pri Daimlerju bi ta znesek znašal od 3000 do 10.000 evrov, pri BMW pa 6000 evrov.

Nemško transportno ministrstvo navedb tednika ni niti potrdilo niti zanikalo.

Hidria
Avtomoto Rešitev za dizel? Hidria ima novo proizvodno linijo #video
Ne spreglejte