Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 10. 2018,
9.12

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

8

Natisni članek

Herbert DIess izpusti Volkswagen

Sobota, 13. 10. 2018, 9.12

5 let, 6 mesecev

Šef VW svari: Ambicioznejši cilji glede izpustov iz vozil vodijo v precej manj delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

8

Herbert Diess | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvi mož Volkswagna Herbert Diess je lobiranje proti ambicioznejšim ciljem EU glede znižanja izpustov iz vozil okrepil z napovedmi glede vpliva takšnega početja na delovna mesta. V primeru cilja o 40-odstotnem znižanju emisij do leta 2030 bi to v desetih letih pomenilo sto tisoč delovnih mest manj v Volkswagnovih obratih, je opozoril pred dnevi.

Okoljski ministri EU so pretekli torek po več kot trinajstih urah pogajanj dosegli kompromis o cilju za 35-odstotno znižanje izpustov ogljikovega dioksida pri novih avtomobilih in 30-odstotnem znižanju izpustov pri novih lahkih tovornih vozilih do leta 2030 v primerjavi z letom 2021.

Evropska komisija je novembra lani predlagala 30-odstotno znižanje izpustov. Evropski parlament se je zavzel za 40-odstotno znižanje, kompromisni predlog avstrijskega predsedstva EU pa je bil na koncu 35-odstotno znižanje.

Nekatere države, na primer Švedska, Danska in Nizozemska, so se zavzemale za še ambicioznejši cilj. Za nekatere, na primer Bolgarijo in Madžarsko, pa je bilo tudi 30-odstotno znižanje preveč ambiciozno. Slovenija je bila del skupine držav, ki se zavzemajo za vsaj 40-odstotni cilj, zato se je izrekla proti kompromisu.

Države z različnimi željami

Volkswagen Iran | Foto: Mammut Khodro Foto: Mammut Khodro Nemčija je tudi zaradi glasnih opozoril domače avtomobilske industrije, ki je največja v Evropi in izdeluje veliko vozil z močnimi motorji velike prostornine, podpirala 30-odstotno znižanje, Francija pa z avtomobilskim sektorjem, ki je v večji meri usmerjen v manjša vozila, 40-odstotno.

Zakonodajni postopek na ravni Unije se bo zdaj nadaljeval, nezadovoljna nemška avtomobilska industrija pa nadaljuje opozorila in lobiranje. Če je za vlado v Berlinu kompromis med članicami sprejemljiv, pa je po mnenju nemškega združenja avtomobilskih proizvajalcev VDA še vedno preveč ambiciozen in pomeni "igranje z delovnimi mesti".

Do leta 2030 bi lahko VW ukinil sto tisoč delovnih mest

Diess je tako pred dnevi v pogovoru za nemški časnik Süddeutsche Zeitung opozoril, da bi v primeru cilja za 40-odstotno zmanjšanje to pomenilo ukinitev približno četrtine delovnih mest v Volkswagnovih obratih do leta 2030. "Gre za skupaj sto tisoč zaposlitev," je dodal.

Zniževanje izpustov namreč pomeni pospešeno nadomeščanje vozil z motorji na notranje izgorevanje z električnimi, izdelava teh pa zahteva manj človeških delovnih ur. V primeru ambicioznih ciljev za znižanje izpustov bi morala biti do leta 2030 praktično polovica vseh vozil električna, to pa bi imelo velik vpliv na delovna mesta, je še pojasnil Diess.

"Takšno drastično znižanje pomeni bolečo revolucijo namesto nadzorovanega prehoda," je še opozoril in dodal, da zaradi tega sčasoma v Nemčiji tudi ne bi več izdelovali cenovno dostopnih malih vozil.

Ne spreglejte