Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2019,
4.01

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

4

Natisni članek

Audi e-tron quattro

Petek, 5. 4. 2019, 4.01

5 let

Slovenska predstavitev: audi e-tron

Audi nove dobe: tretjino manjši stroški #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

4

Na slovenska tla je zapeljal težko pričakovani prvi serijski električni audi. E-tron se ponaša z vrsto inovativnih rešitev, ki poskrbijo za 412-kilometrski doseg po merilnem ciklu WLTP in prepriča s prostorno potniško kabino, digitalno pametjo ter navsezadnje tudi pojavnostjo. Pri nas bo letos našel 40 kupcev, ki bodo zanj odšteli vsaj 83 tisoč evrov.

Vizualno je e-tron zelo podoben modelu Q8, vendar se od njega razlikuje po nekaterih pomembnih podrobnostih. | Foto: Gašper Pirman Vizualno je e-tron zelo podoben modelu Q8, vendar se od njega razlikuje po nekaterih pomembnih podrobnostih. Foto: Gašper Pirman

Preverijo kakovost električnega omrežja in poiščejo rešitev

Ker smo Audijevega pionirja dodobra spoznali že v preteklih mesecih, nas je na današnji slovenski predstavitvi zanimalo predvsem to, kako se bodo Nemci in posledično slovenski uvoznik Porsche Slovenija lotili prodaje svojega prvega serijskega električnega avtomobila. Kot je povedal Franci Bolta, prvi mož Audija v Sloveniji, v tokratnem primeru ne gre le za obisk salona in nakup novega avtomobila.

Poleg nakupne izkušnje je pri elektromobilnosti treba pomisliti še na marsikaj. To s seboj prinese tudi vse pomembnejšo uporabniško izkušnjo, ki jo želijo dvigniti na višjo raven. To pomeni, da kupcu e-trona ne pomagajo pri prvih korakih elektromobilnosti, temveč razvijajo nov projekt, kjer bodo lastnikom olajšali polnjenje svojih avtomobilov. Hkrati strokovnjak, ki ga pošlje Porsche Slovenija, obišče gospodinjstvo in preveri kakovost električnega omrežja. Glede na rezultate se potem odločijo za možne načine polnjenja prek domače vtičnice.

Audi e-tron
Avtomoto 100 tisočakov: kakšen bo audi prihodnosti v Sloveniji?

Petinosemdeset odstotkov jih polni doma

Današnji gost na predstavitvi novega e-trona je bil tudi Matjaž Korman, vodja oddelka za integracijo lastnosti in funkcij ter zrelostne Vratca se odpirajo in zapirajo elektronsko (glej video spodaj). | Foto: Gašper Pirman Vratca se odpirajo in zapirajo elektronsko (glej video spodaj). Foto: Gašper Pirman stopnje Audijevih električnih vozil. Z njim smo opravili zanimiv intervju lani, ko je Audi v Slovenijo pripeljal predsedniški A8. Tudi tokrat se je dokazal kot izredno zanimiv govorec, poln znanja in zanimivih anekdot.

Raziskava, ki so jo opravili, je namreč prinesla zanimive rezultate. ''Petinosemdeset odstotkov ljudi polni električni avtomobil doma. Preostalih pet do 15 odstotkov pa ga v večini primerov polni izven mest. Slovenija je zato idealen primer za električni avtomobil,'' je dejal Korman.

Tudi zato bodo pri kupcih storili korak več in tem 85 odstotkom omogočili čim hitrejšo možnost polnjenja prek domače vtičnice. To je seveda lažje reči, kot narediti, a s primernimi posodobitvami električnega omrežja se lahko e-tron tudi prek domačega wallboxa polni z 11 kilovati (čas polnjenja osem ur in pol). Na seznamu dodatne opreme je tudi opcija polnjenja prek AC, takrat se hitrost zviša na 22 kilovatov, vendar bo za nakup na voljo nekoliko kasneje. Avtomobil se bo v tem primeru v celoti napolnil v štirih urah in pol.

Največja moč polnjenja na DC polnilnicah je do 150 kilovatov, a pri nas takšnih polnilnic še ne poznamo, e-tron pa se pri taki moči polnjenja v celoti napolni v manj kot pol ure.

Trg je vse bolj naklonjen električnim avtomobilom

V Sloveniji se je prvič po šestih letih zgodilo, da se je avtomobilski trg po prvih treh mesecih zmanjšal. Kupci so od januarja do marca kupili 19.212 avtomobilov, kar je 3,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Še bolj negativen trend je zaznati na trgu premijskih avtomobilov. Na prvem mestu ostaja BMW, sledi Audi in na tretjem mestu je Mercedes-Benz. Prav vsi trije so prodali manj avtomobilov kot lani, le četrto uvrščeni Volvo je dvignil svoje številke.

Kaj pa elektrificirani avtomobili?

Lani so kupci pri nas kupili 555 polnih električnih avtomobilov, 221 priključnih hibridov in 1.429 hibridov. To je bilo dovolj za triodstotni tržni delež. Če pogledamo še nekoliko širšo sliko: trenutno je v Sloveniji registriranih 1.099.661 osebnih avtomobilov, od tega je 5.883 avtomobilov elektrificiranih, kar je dovolj za vsega 0,48-odstotni tržni delež.

Avtomoto Audijev električni protiudarec Tesli, Mercedesu in BMW #foto

Poleg tesle X edini z opcijo vlečne kljuke

''Elektrifikacija nam omogoča drugačne proporce. Če pogledate e-trona, vidite, da je sprednji previs izrazito kratek in zadnji previs bistveno daljši. Zaradi manjšega električnega pogona in namenske arhitekture smo s tem povečali prostornost in uporabnost potniške kabine ter povečali prtljažni prostor. Avtomobil je zato bistveno bolj vsakodnevno uporaben,'' je še razložil Korman.

Prtljažni prostor tako meri 660 litrov, na zadnji klopi nam je ostalo za kolena še vsaj 15 centimetrov, sredinska konzola spredaj pa ima vgrajen ogromen in sila uporaben predal. V veliko prednost mu štejemo tudi možnost vgradnje vlečne kljuke. Danes ima med električnimi avtomobili le tesla X to možnost, e-tron pa je s tem dodatkom postal še bolj vsakodnevno uporaben. Še posebej, če upoštevamo, da lahko vleče prikolico s skupno maso 1,8 tone.

Drzen videz poudari zadnja široka svetlobna linija. | Foto: Gašper Pirman Drzen videz poudari zadnja široka svetlobna linija. Foto: Gašper Pirman

Za doplačilo malenkost več kot 1.700 evrov pri Audiju namesto običajni stranskih ogledal vgradijo ogledala s kamero, ki sliko prenese na dva sedempalčna OLED zaslona v notranjosti. | Foto: Gašper Pirman Za doplačilo malenkost več kot 1.700 evrov pri Audiju namesto običajni stranskih ogledal vgradijo ogledala s kamero, ki sliko prenese na dva sedempalčna OLED zaslona v notranjosti. Foto: Gašper Pirman

Tehnične rešitve, ki navdušijo inženirske sladokusce

Morda na prvi pogled e-tron ne deluje kot inženirska mojstrovina. To leti predvsem na njegovo vizualno podobnost z modelom Q8, a Smer gibanja voznik izbere s potiskom majhnega stikala na mestu, kjer po navadi stoji ročica menjalnika. | Foto: Gašper Pirman Smer gibanja voznik izbere s potiskom majhnega stikala na mestu, kjer po navadi stoji ročica menjalnika. Foto: Gašper Pirman tudi tukaj majhne podrobnosti razkrijejo globljo sliko. Da gre za nekoliko drugačnega brata, razkrivajo polnilna vrata ob voznikovih vratih. Odpirajo se elektronsko in se samodejno zaprejo ob koncu polnjenja. Prav tako je drugačna maska hladilnika, kjer so nameščene posebne lamele za izboljšanje aerodinamike.

Povsem svoj svet so kamere na mestih stranskih ogledal. Te sliko ''prezrcalijo'' na dva sedempalčna OLED-zaslona na vratih, ki sta občutljiva na dotik. Seveda gre za doplačilni dodatek s ceno malenkost več kot 1.700 evrov, ki pa vsaj za zdaj bolj navduši z inženirskega vidika kot z vidika splošne uporabnosti. Morda smo prehitro podali sodbo, saj bi morali prevoziti nekaj kilometrov in preizkusiti digitalna ogledala tudi v mestu ali na avtocesti, toda zagotovo je potrebno nekaj prilagajanja na to tehnologijo.

Zaradi svoje tanke oblike pripomorejo k aerodinamičnosti avtomobila. Koeficient zračnega upora se zaradi njih zmanjša z 0,27 na 0,26, kar v praksi pomeni tudi do 15 kilometrov večji doseg. Pri podaljševanju dosega ima veliko besede tudi napredna rekuperacija. S pomočjo obvolanskih ročic, kjer se prilagajajo tri stopnje zavorne rekuperacije, se lahko v skupni doseg podaljša do 30 odstotkov. Kot zanimivost - voznik mora na zavoro pritisniti z močjo 0,3 G, da mehansko aktivira zavore. Vse do takrat deluje samodejna rekuperacija. Še dodatna zanimivost. Da zavore ne napade površinska rja, se na določen interval samodejno ''zbrusijo'' in očistijo. Inženirji, kapo dol.

Štirideset e-tronov v letu 2019

Letos bodo svoj kos pogače vzeli tudi pri Audiju. Prodali bodo 40 modelov e-tron, a bi jih ob večji dobavljivosti lahko prodali še nekaj več. Cene se brez upoštevane subvencije začnejo pri 83 tisoč evrih.

V primerjavi z vizualno podobnim Q8 je e-tron nekoliko cenejši, saj že v osnovnem paketu ponuja kar precej opreme. Cene zelo dobro opremljenega primerka se počasi zaključujejo malenkost nad 100 tisočaki. Pri uvozniku so potrdili, da pri nas tako rekoč niso prodali modela Q8, ki bi bil cenejši kot 120 tisoč evrov. Hkrati pa ima e-tron še tretjino nižje tekoče stroške (gorivo, servisi, zavarovanje) kot podobno močan Q8.

Skupna sistemska moč znaša 265 kilovatov in 561 njutonmetrov navora. Do stotice električni SUV potrebuje 6,4 sekunde, v načinu z dodatno močjo pa se čas pospeševanja spusti do 5,5 sekunde, moč poveča na 300 kilovatov in navor na 664 njutonmetrov. | Foto: Gašper Pirman Skupna sistemska moč znaša 265 kilovatov in 561 njutonmetrov navora. Do stotice električni SUV potrebuje 6,4 sekunde, v načinu z dodatno močjo pa se čas pospeševanja spusti do 5,5 sekunde, moč poveča na 300 kilovatov in navor na 664 njutonmetrov. Foto: Gašper Pirman

Napredno hlajenje za maksimalno učinkovitost

Audi je začel napredno hlajenje baterijskega sklopa razvijati že pred štirimi leti v superšportnem modelu R8 e-tron. Tam so sprva Polnjenje je možno z AC polnilnico z 11 ali 22 kilovati, v primeru DC polnilnice pa vse do 150 kilovatov. | Foto: Gašper Pirman Polnjenje je možno z AC polnilnico z 11 ali 22 kilovati, v primeru DC polnilnice pa vse do 150 kilovatov. Foto: Gašper Pirman razvili hladilni tokokrog z 18 vodi, kar se je kasneje izkazalo za občutno preveč. Takšen sistem je za svoje delovanje porabljal preveč energije in posledično manjšal doseg. V e-tronu so tako štirje hladilni tokokrogi oziroma 40 metrov cevi, v katerih je 22 litrov vode. S tem kompleksnim sistemom lahko poskrbijo, da je baterija vedno ohlajena ali segreta na optimalno temperature med 25 in 25 stopinjami Celzija.

Še nekaj besed o sami bateriji. V njej je 36 celičnih modulov, v vsakem modulu je 12 celic. Sedemstokilogramski baterijski paket meri 2,28 x 1,63 x 0,34 metra in je na dno karoserije pritrjen na več kot 35 mestih. Skupna zmogljivost se ustavi pri 95 kilovatnih urah. Kot so še poudarili pri Audiju, je pri okvari baterije možna 100-odstotna popravljivost, saj lahko preprosto zamenjajo okvarjen celični modul (ta je podobne velikosti kot škatla za čevlje).

Avtomoto Audijevo presenečenje: električni Q4 e-tron s 450 kilometri dosega #foto

Ko je nič kilometrov resnično nič kilometrov

V avtomobilih z motorjem na notranje zgorevanje tako rekoč ni proizvajalca, ki si ne bi pustil nekaj manevrskega prostora, ko doseg pade na nič kilometrov. Vedno lahko prevozimo vsaj še nekaj kilometrov, v večini primerov pa še nekaj deset kilometrov, preden v celoti zmanjka goriva.

V e-tronu pa je vse skupaj drugače. Ko po dveh opozorilih voznik ne napolni baterije in pade skupni domet na nič kilometrov, se avtomobil ustavi. V njem je energije le še za nekaj desetmetrski umik s ceste. Zaradi pregrevanja sistema pa električnega avtomobila ne smemo vleči (zaradi pomanjkanja električne energije ne deluje hlajenje komponent), ampak ga je treba naložiti na avto vleko.

Osrednji predal v sredinski konzoli je ogromen in izredno priročen pri vsakdanji uporabi. | Foto: Gašper Pirman Osrednji predal v sredinski konzoli je ogromen in izredno priročen pri vsakdanji uporabi. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte