Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
10.16

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

5

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2019 Audi e-tron quattro

Torek, 5. 3. 2019, 10.16

5 let, 1 mesec

Audijevo presenečenje: električni Q4 e-tron s 450 kilometri dosega #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

5

Audi je na avtosalon v Ženevo prišel s povsem naelektreno novo modelno paleto, toda oči javnosti so uprte predvsem v koncept Q4 e-tron.

Q4 e-tron bo na ceste zapeljal ob koncu prihodnjega leta. | Foto: Reuters Q4 e-tron bo na ceste zapeljal ob koncu prihodnjega leta. Foto: Reuters

Konceptni videz realna napoved serijskega modela

Q4 e-tron bo s proizvodnih trakov na ceste zapeljal ob koncu prihodnjega leta in takrat postal peti električni model v Audijevi modelni paleti. Čeprav bo velikoserijski model vizualno manj drzen, pa pri Audiju pravijo, da bodo spremembe minimalne.

Kaj lahko torej pričakujemo? Koncept Q4 e-tron ima na nosu veliko srebrno masko hladilnika z zračniki pravilnih oblik. Na spodnjem delu sta oznaka e-tron, ki je osvetljena, in par nekoliko zaobljenih žarometov. Ti so bistveno manj agresivne oblike kot pri drugih modelih znamke, tukaj merimo predvsem na Q8.

Ker je koncept, ima nameščena ogromna kolesa, ki jih kasneje zagotovo ne bo mogoče naročiti. Zadek krasita žarometa ostrih linij, povezana z veliko svetlobno linijo. Tudi tukaj je na dnu nameščena osvetljena oznaka e-tron. Presenetljivo Q4 e-tron ne sledi prvemu električnemu modelu e-tron in ima namesto kamer nameščena običajna stranska ogledala.

Serijski model bo v prehodu v proizvodnjo ohranil ključne oblikovne posebnosti koncepta. | Foto: Audi Serijski model bo v prehodu v proizvodnjo ohranil ključne oblikovne posebnosti koncepta. Foto: Audi

Za moč skrbita dva elektromotorja

Koncept Q4 e-tron poganjata dva elektromotorja. Skupna sistemska moč znaša 225 kilovatov - sprednji in šibkejši elektromotor ima 75 kilovatov in 150 njutonmetrov navora, zadnji in močnejši pa 150 kilovatov in 310 njutonmetrov navora. Kot se spodobi, je koncept opremljen s štirikolesnim pogonom quattro, ki poskrbi za končno hitrost 180 kilometrov na uro in 6,3-sekundni pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro.

A bistveno bolj pomemben podatek kot pospešek z mesta je njegov doseg. S pomočjo baterije s kapaciteto 82 kilovatnih ur ima koncept Q4 e-tron po merilnem ciklu WLTP 450 kilometrov dosega. Baterijo se lahko do 80 odstotkov napolni v pol ure.

V notranjosti so nameščeni 12,3-palčni zaslon na dotik, digitalni merilniki in velik osrednji predal z možnostjo induktivnega polnjenja telefona. | Foto: Audi V notranjosti so nameščeni 12,3-palčni zaslon na dotik, digitalni merilniki in velik osrednji predal z možnostjo induktivnega polnjenja telefona. Foto: Audi

Ne spreglejte