Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
12. 2. 2019,
5.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

6

Natisni članek

Audi električni avtomobili

Torek, 12. 2. 2019, 5.30

5 let, 2 meseca

100 tisočakov: kakšen bo audi prihodnosti v Sloveniji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

6

Audi e-tron | E-tron quattro prinaša za Audi vstop v svet električnega štirikolesnega pogona. | Foto Audi

E-tron quattro prinaša za Audi vstop v svet električnega štirikolesnega pogona.

Foto: Audi

V Slovenijo bo kmalu pripeljal prvi električni audi, ki bo spodobno opremljen stal okrog 100 tisočakov. Poročila iz Nemčije medtem opozarjajo na visoke razvojne stroške tega avtomobila in drago prihodnjo premium platformo Volkswagnovega koncerna.

Audi e-tron
Avtomoto "Ubijalci" Tesle: Prihajajo tudi v Slovenijo, a še nimajo tega

Audijev električni crossover bo v Sloveniji na voljo s ceno od 83.000 evrov. Če od tega zneska odštejemo še trenutno subvencijo Eko sklada 7.500 evrov, znaša začetna cena dobrih 76 tisočakov.

Spodobno opremljen e-tron quattro za okrog 100 tisočakov

Na seznamu je sicer še precej doplačljivih elementov, ki bi jih v takem avtomobilu prav zagotovo želeli imeti. Ko smo serijski opremi dodali nekaj tistih bolj mikavnih ali "nujnih", je cena (brez subvencije) narasla na 98 tisočakov. Spodobno opremljen e-tron quattro bo tako stal okroglih 100 tisočakov. Za prodajo električnega crossoverja je Audi v Sloveniji pooblastil le izbrane trgovce..

Na tem seznamu so tudi digitalna vzvratna ogledala, ki stanejo 1.770 evrov. Nobena kovinska barva ni cenejša od tisoč evrov, naši konfiguraciji e-trona quattro pa smo dodali tudi elektronsko nastavljive sprednje sedeže, digitalni radio, sistem tlaka v gumah, digitalne merilnike in podobno.

Posrečena rešitev prvega električneg audija je navzdol pomični pokrov odprtine za električni priključek, ki se po koncu uporabe samodejno zapre. | Foto: Audi Posrečena rešitev prvega električneg audija je navzdol pomični pokrov odprtine za električni priključek, ki se po koncu uporabe samodejno zapre. Foto: Audi

Digitalna stranska vzvratna ogledala bodo v Sloveniji stala dobrih 1.700 evrov. | Foto: Audi Digitalna stranska vzvratna ogledala bodo v Sloveniji stala dobrih 1.700 evrov. Foto: Audi

Dimenzijsko je blizu tesli X

Audijev električni crossover poganjata dva elektromotorja s sistemsko močjo 265 kilovatov oziroma 300 "konjev" (s funkcijo boost). Zmogljivost baterije znaša 95 kilovatnih ur. Po standardu WLTP znaša doseg do dobrih 400 kilometrov oziroma realno okrog 350 kilometrov. Moč polnjenja na polnilnicah DC bo 150 kilovatov, na polnilnicah AC pa 11 ali 22 kilovatov.

E-tron quattro je sicer dolg 4,9 metra, medosna razdalja pa znaša 2,9 metra. V primerjavi s teslo X je avtomobil krajši za 10 centimetrov, medosna razdalja pa je približno ista. Teslin električni crossover je s primerljivo veliko baterijo okrog 100 kilogramov lažji.

Audi bo e-trona quattro izdeloval v Belgiji, lani pa so zanj prejeli več kot deset tisoč naročil.

Premium električna platforma tri tisoč evrov predraga?

Ta avtomobil je sicer šele začetek nove Audijeve električne poti oziroma poskusa preobrazbe družbe, ki je v zadnjih letih globalno zašla v zaostanek za večnima tekmecema Mercedes-Benzom in BMW-jem. Volkswagnov koncern je razvil električno premium platformo PPE, ki jo bodo uporabili za prihodnja vozila.

Po poročanju nemškega Manager Magazina pa so pri podrobnem pregledu razvojnih stroškov te bodoče platforme ugotovili, da stane tri tisoč evrov preveč oziroma več kot današnja osnova vozil Tesle. Porsche bi to razliko lahko pokril sam, Audi pa take rezerve očitno nima. Zato se je tudi začetek uporabe te platforme zamaknil. Potrdili so jo pred dvema letoma, po zdajšnjih napovedih bo nared leta 2020 ali 2021.

Audi je po poročanju nemških medijev vložili dve milijardi evrov. Da bi avtomobil pokril razvojne stroške in postal dobičkonosen, bi jih morali prodati 600 tisoč.

V Ženevi nov Audijev električni crossover

Audi bo na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil štiri nove različice obstoječih avtomobilov s priključnim hibridnim pogonom. Uradno so do zdaj s takim pogonom potrdili model Q5. Nemci bodo prav tako razkrili koncept novega električnega crossoverja, ki bo dimenzijsko podoben športnemu terencu Q3.

Ta bo nastal na novi Volkswagnovi platformi MEB, kar bo omogočilo tudi nižje stroške in nižjo prodajno ceno. Ta avtomobil bo na ceste prišel prihodnje leto, ob novem volkswagnu I.D. in električnem seatu ga bodo izdelovali v tovarni Zwickau.
Ne spreglejte