Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 9. 2018,
10.07

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Audi e-tron quattro

Torek, 18. 9. 2018, 10.07

5 let, 7 mesecev

Audijev električni protiudarec Tesli, Mercedesu in BMW #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Audi je na posebnem dogodku v San Franciscu več kot 1.500 ljudem, ki so jih tja pripeljali z vsega sveta, predstavil svoj prvi produkcijski električni model. Gre za Audijev najpomembnejši avtomobil v zadnjih letih, za njim bo do leta 2025 na ceste zapeljalo še dvanajst različnih modelov SUV, od tega prihodnje leto sportback e-tron in nekoliko kasneje še pet električnih modelov z oznako Q.

E-tron je eden najpomembnejših modelov Audija v zadnjih letih. Poganja ga izključno električna energija, njegov doseg po ciklu WLTP pa znaša 402 kilometra. | Foto: Audi E-tron je eden najpomembnejših modelov Audija v zadnjih letih. Poganja ga izključno električna energija, njegov doseg po ciklu WLTP pa znaša 402 kilometra. Foto: Audi

Baterijski paket v velikosti zakonske postelje

Audijev prvi velikoserijski avtomobil poganjata dva asinhronska motorja, prvi proizvede 135 kilovatov in drugi 140 kilovatov. Začasno (za največ šest sekund) in po potrebi se moč motorjev poveča na 165 kilovatov. Motorja sta praktično identična (zadnji je malenkost večji), energijo pa črpata iz baterijske enote s kapaciteto 95 kilovatnih ur, ki je v velikosti zakonske postelje - 2.280 krat 1.630 krat 340 milimetrov. Sestavlja jo 432 celic, ki so razdeljene v 36 manjših enot. Dodatno ima vsaka manjša enota svojo zaščitno prednapetostno zaščito.

Skupna sistemska moč znaša 265 kilovatov in 561 njutonmetrov navora. Do stotice električni SUV potrebuje 6,4 sekunde, v načinu z dodatno močjo pa se čas pospeševanja spusti do 5,5 sekunde, moč poveča na 300 kilovatov in navor na 664 njutonmetrov.

Avtomoto Audijev prikaz, kaj zmore bodoči električni SUV #video
Audi Q3
Avtomoto Uradno: To je ključna Audijeva novost leta #foto

Audi pravi 402 kilometra

Na glamurozni predstavitvi je Audi razkril, da se bo velika baterija do 80 odstotkov napolnila v pol ure na 120-voltni polnilnici. Običajna kompaktna polnilnica z 11 kilovati bo e-trona napolnila v 8,5 ure, nekoliko močnejša 22-kilovatna polnilnica pa v 4,5 ure.

Neopredeljene kupce bo o nakup morda prepričalo polnilno omrežje s približno 72 tisoč polnilnimi mesti, ki jih upravlja več kot 220 operaterjev, vendar imajo vsi pogodbo z Audijem. Plačilo za polnjenje se lahko izvede prek brezstične kartice ali prek QR-kode v namenski aplikaciji. Vsak bo račun za porabo plačal ob koncu meseca.

Sprva bo uporaba polnilnic in polnilne sheme brezplačna, po enem letu pa vam bo Audi zaračunal članstvo in seveda polnjenje. Kaj pa cena? V Evropi se bo začela malenkost nad šestdeset tisoč evrov.

Audi e-tron | Foto: Audi Foto: Audi

Audi e-tron | Foto: Audi Foto: Audi

Proizvodnja v Belgiji je že stekla

Audi je proizvodnjo že zagnal, v Belgiji bodo na dan izdelali 200 avtomobilov in 400 motorjev. V obrat, kjer že izdelujejo model A1, so za potrebe povečane proizvodnje vložili 600 milijonov evrov. Kot so se pohvalili, Audi ne kupuje znanja od drugih, temveč stavijo na svoje znanje razvoja in proizvodnje baterij.

Audi e-tron | Foto: Audi Foto: Audi Audi e-tron | Foto: Audi Foto: Audi

Ne spreglejte