Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2018,
6.44

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

e-tron quattro Audi

Četrtek, 9. 8. 2018, 6.44

5 let, 8 mesecev

Audijev prikaz, kaj zmore bodoči električni SUV #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Audi namerava šele 17. septembra prvič v celoti pokazati električni SUV e-tron, že zdaj pa so razkrili nekaj tehničnih podatkov in tako še malce podžgali pričakovanja javnosti.

Audi si veliko obeta od novega električnega SUV, ki ima po ciklu WLTP 400-kilometrski električni doseg. | Foto: Audi Audi si veliko obeta od novega električnega SUV, ki ima po ciklu WLTP 400-kilometrski električni doseg. Foto: Audi

Kilometer vožnje navzdol poveča domet za dodatni kilometer

Audi se je vrnil na mesto ''zločina'', kjer je pred mesecem dni Volkswagen z električnim I.D.R podrl absolutni rekord. Tokrat je na vrh osamljene gore pripeljal svoj prihajajoči električni SUV in pri spustu demonstriral zmogljivosti rekuperacijskega sistema. Slednji lahko poveča električni doseg avtomobila tudi za trideset odstotkov. Za vsak kilometer, ki ga voznik prevozi navzdol, se električni doseg poveča za kilometer.

Trije različni načini rekuperacije zavorne energije polnijo baterijo čim bolj pogosto. Poleg običajne rekuperacije energije ima sistem, zahvaljujoč vozni tehnologiji s predvidevanjem, način samodejne rekuperacije med jadranjem ter ročni način rekuperacije z uporabo obvolanskih ročic.

Avtomoto Audi se ne šali, tukaj je novi Q8

Audi A7
Avtomoto Zgodba polna naključij: Kaj pomeni ime Audi?
audi e-tron quattro
Avtomoto Audi zamaknil svojo novost leta

Do stotice v manj kot šestih sekundah

Poleg očitno impresivnega rekuperacijskega zavornega sistema je Audi spregovoril tudi o pomembnih tehničnih podatkih. V srcu avtomobila sta nameščena dva elektromotorja s skupno sistemsko močjo 265 kilovatov in 561 njutnmetrov navora. Voznik bo imel na voljo še osem sekund trajajoči dodatni pospešek, ki odklene celotno moč sistema - 300 kilovatov in 664 njutnmetrov navora.

Verjetno ne najlažji SUV kljub temu do stotice potrebuje manj kot šest sekund in ima elektronsko omejeno najvišjo hitrost na 200 kilometrov na uro. A ker je pri električnih vozilih bolj kot zmogljivosti še vedno pomembnejši domet, bo e-tron s pomočjo 95 kWh baterijskega paketa lahko prevozil do 400 kilometrov (po WLTP-ciklu) z enim polnjenjem.

Audi e-tron | Foto: Audi Foto: Audi

Audi e-tron | Foto: Audi Foto: Audi

audi e-tron quattro
Avtomoto Novost Audija: Takšne rešitve avtomobili še ne poznajo #foto
Audi Q3
Avtomoto Uradno: To je ključna Audijeva novost leta #foto
Ne spreglejte