Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
11. 1. 2017,
5.11

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

2

Natisni članek

nasvet nasveti za varno vožnjo Varna vožnja goodyear gume zima zimske gume zimska rekreacija

Sreda, 11. 1. 2017, 5.11

5 let, 5 mesecev

Ukrep, ki vpliva na varnost in lahko prihrani veliko denarja:

Zaradi varnosti in stroškov redno preverjajte tlak v gumah #nasvet

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

2

Zimske gume - pravila skladiščenja | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Lastniki osebnih avtomobilov in tvornih vozil nemalokrat zanemarijo povsem preprosto opravilo, ki pa lahko prihrani veliko denarja ter pomembno vpliva na varno in energijsko učinkovito vožnjo. Kdaj ste nazadnje preverili tlak v gumah? Sodobni avtomobili sicer že znajo opozoriti na neustrezen tlak v pnevmatikah, pri tovornih vozilih pa stroka svetuje, da tlak preverjate najmanj enkrat na teden.

Video: Pomen ustreznega tlaka v zimskih gumah smo že preverjali v AMZS-jevem centru varne vožnje na Vranskem

Kaj pomeni redno preverjanje tlaka?

Ventili morajo ostati čisti in nepoškodovani. Kapice z navojem so obvezne. | Foto: Jure Gregorčič Ventili morajo ostati čisti in nepoškodovani. Kapice z navojem so obvezne. Foto: Jure Gregorčič Časovne intervale, med katerimi naj preverjamo tlak v gumah, upošteva bolj malo voznikov, pa naj bodo povezani s točenjem goriva ali pa s koledarskimi enotami. Določen red, ki se ga pri tem držimo, neposredno vpliva na varnost naše vožnje, sploh pozimi.

Prevečkrat pozabljamo tudi na tabelo, ki predpisuje tlak za neobremenjeno in polno naloženo vozilo. Kdor je na vozilu, naloženem z dopustniško kramo, poskrbel za pravilen tlak, je po vrnitvi pozabil, da mora nekaj zraka iz gum tudi spustiti. Predpisan tlak sicer usklajeno določijo proizvajalci vozil in pnevmatik.

Pri tem ne gre pozabiti na dejstvo, da se guma s prenizkim tlakom zvija in je manj vodljiva, se neenakomerno obrablja in povzroča večjo porabo goriva. Neenakomerna obraba pa negativno vpliva na življenjsko dobo in lastnosti gume ter povečuje lastniški stroškovnik z vidika gum in porabe stroška energije (berite goriva).


Ne spreglejte: Menjavo zimskih gum lahko precej podraži tudi senzor za nadzor tlaka

Ključno vprašanje zimskih gum: kako izmeriti globino profila?

Vožnje v ekstremnih razmerah lahko zahtevajo tudi drastično znižanje tlaka za povečanje oprijema: vožnja po puščavi


Bodite pozorni na merilnike, preverjati je treba, ali so natančni, paziti pa je treba tudi pri odčitavanju in označbah. Nekateri merilniki imajo namreč označene vrednosti v psi (funt na kvadratni palec) in barih.  | Foto: Jure Gregorčič Bodite pozorni na merilnike, preverjati je treba, ali so natančni, paziti pa je treba tudi pri odčitavanju in označbah. Nekateri merilniki imajo namreč označene vrednosti v psi (funt na kvadratni palec) in barih. Foto: Jure Gregorčič

Kje voznik najhitreje dobi podatek o predpisanem tlaku?

Podatki o predpisanem oziroma priporočenem tlaku so v osebnem avtomobilu podani na tablici ali nalepki, ki je najpogosteje nameščena na B stebričku avtomobila (voznikova stran) ali na notranji strani voznikovih vrat ter včasih tudi znotraj vratci za točenje goriva. Bodite pa pozorni pri branju, da odčitate tisto pravo enoto, ki jo imate na manometru v rokah. | Foto: Jure Gregorčič Podatki o predpisanem oziroma priporočenem tlaku so v osebnem avtomobilu podani na tablici ali nalepki, ki je najpogosteje nameščena na B stebričku avtomobila (voznikova stran) ali na notranji strani voznikovih vrat ter včasih tudi znotraj vratci za točenje goriva. Bodite pa pozorni pri branju, da odčitate tisto pravo enoto, ki jo imate na manometru v rokah. Foto: Jure Gregorčič

Sodobni avtomobili sami spremljajo dogajanje v gumah

Preverjanje tlaka v gumah | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri sodobnih avtomobilih sistem za nadzor tlaka v gumah postaja del serijske opreme. Sistem vsako odstopanja od nastavljene vrednosti, ki jo voznik vnese glede na navodila proizvajalca javi in največkrat tudi sporoči kako urgentno je posredovanje (ali se lahko nadaljuje z vožnjo ali ne).

Podatki o nastavitvah sistema za nadzor tlaka se največkrat nahajajo v menijih dostopnih preko zaslona osrednjega multimedijskega infovmesnika v sklopu vozilo in nastavitve vozila. Bližnjica s podatki o zahtevanih vrednostih tlaka glede na različne obremenitve vozila in vrsto gume (letna ali zimska) pa proizvajalci največkrat podajo na tablici ali nalepki, ki je najpogosteje nameščena na B stebričku avtomobila (voznikova stran) ali na notranji strani voznikovih vrat ter včasih tudi znotraj vratci za točenje goriva.

Foto: Primer sistema za nadzor tlaka v novi Seatovi ateci z vmesnikom v slovenskem jeziku

Fotogalerija
1 / 9

Zakaj se tlak sploh spreminja in kako skrbeti za ustrezen tlak v gumah?

Vse pnevmatike imajo indeks nosilnosti in simbol hitrosti, vendar ti dve vrednosti veljata le, če so pnevmatike pravilno napolnjene z zrakom in je tlak prilagojen dejanski obremenitvi na osi. Poleg tega pravilen polnilni tlak ustvarja ustrezno naležno površino, ki je ključnega pomena za oprijem pnevmatike in obrabo tekalne plasti.  | Foto: Ciril Komotar Vse pnevmatike imajo indeks nosilnosti in simbol hitrosti, vendar ti dve vrednosti veljata le, če so pnevmatike pravilno napolnjene z zrakom in je tlak prilagojen dejanski obremenitvi na osi. Poleg tega pravilen polnilni tlak ustvarja ustrezno naležno površino, ki je ključnega pomena za oprijem pnevmatike in obrabo tekalne plasti. Foto: Ciril Komotar Pri gumarskem velikanu Goodyearu pravijo, da se tlak v pnevmatikah lahko spremeni iz številnih razlogov. Splošen in najpogostejši vzrok za neustrezen tlak v pnevmatikah je opuščanje rednega vzdrževanja. Poleg tega na tlak vplivajo tudi spremembe v obremenitvi vozila in temperaturi okolja.

Pri občutno preobremenjeni pnevmatiki in prehodu iz hladnega okolja v vroče lahko tlak naraste za od 25 do 30 odstotkov, saj se na vročini zrak razširi, tlak se tako poveča, to pa privede do prekomerne deformacije, ki gumo lahko tudi uničijo. Na cesti recimo lahko že predor pomeni, da voznik zapusti ledeno mrzel asfalt in na drugi strani gora pripelje v sonce z bistveno bolj segretim asfaltom in zrakom.

Guma je v osnovi prožna komora, napolnjena z zrakom ali plinom pod določenim tlakom. Pravilen polnilni tlak zagotavlja, da guma ohranja svojo obliko in je ustrezno prožna, taka pa zagotavlja optimalni oprijem na vozni površini. Brez ustreznega tlaka (previsokega ali prenizkega) glede na obremenitev vozila in vozno površino guma ne zmore zagotavljati učinkovitega prenosa vlečne moči na podlago, kar se pozna pri slabši vodljivosti vozila in obrabi površine. | Foto: Jure Gregorčič Guma je v osnovi prožna komora, napolnjena z zrakom ali plinom pod določenim tlakom. Pravilen polnilni tlak zagotavlja, da guma ohranja svojo obliko in je ustrezno prožna, taka pa zagotavlja optimalni oprijem na vozni površini. Brez ustreznega tlaka (previsokega ali prenizkega) glede na obremenitev vozila in vozno površino guma ne zmore zagotavljati učinkovitega prenosa vlečne moči na podlago, kar se pozna pri slabši vodljivosti vozila in obrabi površine. Foto: Jure Gregorčič

Preverjanje tlaka v gumah | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Nasvet za pravilno skrb za ustrezen tlak v gumah:

1. Tlak je zlasti pri bolj obremenjenih tovornih vozilih treba izmeriti vsaj enkrat na teden, po možnosti pred vsako vožnjo. Če ugotovimo, da ima pnevmatika za 15 odstotkov višji ali nižji tlak od priporočenega, je treba ob prvi priložnosti ugotoviti pravi vzrok. Pri osebnih avtomobilih je reden nadzor tlaka ravno tako zelo pomemben. Novejši avtomobili imajo vgrajene sisteme za nadzor tlaka in odstopanje javijo samodejno. Teh opozoril nikakor ne gre ignorirati.

2. Tlak je treba meriti pri "hladnih" pnevmatikah, preden gre vozilo na pot ali največ po treh urah vožnje. Če so pnevmatike "vroče", ne smemo nikoli spuščati zraka oz. zmanjševati tlaka.

3. Bodite pozorni na merilnike, preverjati je treba, ali so natančni, paziti pa je treba tudi pri odčitavanju in označbah. Nekateri merilniki imajo namreč označene vrednosti v psi (funt na kvadratni palec) in barih.

4. Upoštevajte priporočila proizvajalca, vendar pri tem velja upoštevati opozorila stroke, da priporočena vrednost polnilnega tlaka ni vedno enaka nazivni vrednosti. Nazivne vrednosti veljajo samo za pnevmatike, ki ne presegajo vrednosti, določene z indeksom nosilnosti. Če je vozilo bolj obremenjeno, je treba za izračun ustreznega tlaka uporabiti korelacijsko krivuljo dimenzije in obremenitve.

5. Na ventilih morajo biti ves čas nameščene kapice, stebli ventilov pa morajo biti čisti in nepoškodovani.

6. Pri dvojni montaži ne smemo zanemariti tlaka pnevmatike na notranjih kolesih (tovornjaki in avtobusi), namestiti pa je treba tudi ustrezne podaljške ventilov.

7. Bodite pozorni tudi na stanje platišč, saj lahko to privede do neustreznega nasedanja pnevmatik ali celo poroznosti.

Pri dvojni montaži (tovorna vozila in avtobusi) ne smemo zanemariti tlaka pnevmatike na notranjih kolesih (tovornjaki in avtobusi), namestiti pa je treba tudi ustrezne podaljške ventilov. | Foto: Goodyear Pri dvojni montaži (tovorna vozila in avtobusi) ne smemo zanemariti tlaka pnevmatike na notranjih kolesih (tovornjaki in avtobusi), namestiti pa je treba tudi ustrezne podaljške ventilov. Foto: Goodyear  

Kako nepravilen tlak vpliva na gumo?

Pri tipičnem tovornjaku vlačilcu (4 x 2), ki letno prevozi okoli 150 tisoč kilometrov, nepravilen talk v gumah pomeni za od 150 do 200 litrov po nepotrebnem porabljenega goriva. | Foto: Goodyear Pri tipičnem tovornjaku vlačilcu (4 x 2), ki letno prevozi okoli 150 tisoč kilometrov, nepravilen talk v gumah pomeni za od 150 do 200 litrov po nepotrebnem porabljenega goriva. Foto: Goodyear Če je tlak prenizek ali previsok, je življenjska doba pnevmatik krajša, ogroženi pa sta tudi vodljivost in stabilnost vozila, torej splošna varnost v prometu. Že za samo pet odstotkov nižji ali višji tlak od priporočenega z vidika obrabe gume na tovornem vozilu zmanjša število prevoženih kilometrov za približno osem odstotkov.

To pomeni, da bi pri gumi, s katero bi v običajnih razmerah lahko prevozili 150 tisoč kilometrov, na račun neustreznega tlaka zaradi obrabe izgubili kar 12 tisoč kilometrov.

Pri 15-odstotnem odstopanju tlaka se za 1,3 odstotka spremeni kotalni upor, ki vpliva na porabo goriva in vodljivost vozila.

Če je tlak za 15 odstotkov previsok, se kotalni upor zmanjša za približno 1,3 odstotka, kar sicer ugodno vpliva na porabo, a se trpežnost pnevmatike zmanjša za kar 12 odstotkov. Če je tlak za 15 odstotkov prenizek, se poraba goriva poveča.

Pri tipičnem tovornjaku vlačilcu (4 x 2), ki letno prevozi okoli 150 tisoč kilometrov, to pomeni za od 150 do 200 litrov po nepotrebnem porabljenega goriva. Pri tem pa ne gre pozabiti, da se tako zmanjšuje tudi trpežnost gum.

Ne spreglejte