Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 3. 2018,
4.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

Natisni članek

Prometni radar Postani boljši voznik Vozimo pametno gume

Torek, 13. 3. 2018, 4.05

6 let, 1 mesec

Kdaj zamenjati gume? Res čakati na 15 stopinj in pomlad? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

Kljub nekoliko višji temperaturam letošnja zima morda še ni rekla zadnje besede in zato pri vulkanizerjih še ni gneče zaradi menjave zimskih gum z letnimi. Kako dolgo še čakati in kakšne nevarnosti čakajo tiste voznike, ki bodo zimske gume uporabljali tudi poleti?

Čas za menjavo zimskih gum z letnimi je odvisen od spomladanskih vremenskih razmer. | Foto: AMZS Čas za menjavo zimskih gum z letnimi je odvisen od spomladanskih vremenskih razmer. Foto: AMZS


V Italiji in na Hrvaškem z zimskimi gumami do 15. aprila

V Sloveniji bo zakonsko že v četrtek dovoljeno zamenjati zimske gume z letnimi. Kljub temu številni vulkanizerji že ugotavljajo, da bodo številni vozniki z menjavo gum še počakali. Letošnja zima je muhasta, tudi nekatere sosednje države (na primer Italija in Hrvaška) pa ne glede na vremenske razmere zapovedujejo zimsko opremo še do 15. aprila.

Video - Do katere temperature še voziti zimske gume?

Boštjan Gorc, vodja servisa in trgovine pri Centru mobilnosti Špan:

Katera je temperaturna meja, ko je zimsko gumo priporočljivo menjati za letno?
To je tistih magičnih sedem stopinj Celzija. Ko je asfalt hladnejši, letna guma iz varnostnega vidika ni primerna. Ljudje pogosto vozijo z zimskimi gumami vse leto. To se navadno zgodi, ko so zimske gume že slabe in vozniki vedo, da ne bodo več primerne za naslednjo zimo. Veliko voznikov to zimsko sezono potegne tudi daleč v poletje in se potem od njih lažje poslovi.

Pričakujete letos od voznikov bolj pozno odločitev za uporabo letnih gum?
Letna in zimska sezona sta si različni kot noč in dan. Pozimi je največja gneča od 1. do 15. novembra. Spomladi pa uganka brez prestanka. Lani je bila marca že precejšnjega gneča, letos jih večina še čaka. Imeli smo sicer nekaj prvih voznikov, ki so zamenjali gume, a to predvsem v primeru, da imajo doma še en avto za rezervo z zimskimi gumami. Prava sezona se bo začela po 1. aprilu.

Kaj se zgodi z zimsko gumo, če jo uporabljamo tudi spomladi in poleti?
Zimska guma je namenjena nižjim temperaturam. Narejena je iz mehkejših zmesi kavčuka in se hitreje začne pregrevati. Ta proces vulkanizacije je sploh ob visokih temperaturah zelo intenziven. Zimska guma, ki je v uporabi vse poletje, je naslednjo zimo zaradi teh procesov zelo trda in premalo elastična. Voznik gumo preprosto pregreje. Profil torej ostane, neka umetna varnost je, oprijem pa je lahko veliko slabši. Imamo kar precej takih primerov.

Kaj pa celoletne gume, komu bi jih priporočili?
Segment celoletnih gum raste. Zanimive so za razmeroma nezahtevnega voznika in ponavadi so primerne za avtomobile manjših dimenzij.

Kdaj boste menjali zimske gume z letnimi?

  • Marca
    27,96 %
    144 glasov
  • Kvečjemu aprila oziroma ko bom prepričan, da snega ne bo več
    61,94 %
    319 glasov
  • Gum ne bom menjal, še naprej bom uporabljal zimske gume
    6,21 %
    32 glasov
  • Na avtomobilu imam celoletne gume
    3,88 %
    20 glasov
Oddanih 515 glasov

Ob letnih gumah na kolesih so v prtljažniku nepogrešljive verige

Številni vozniki tako zaradi nepredvidljivega vremena kot zakonskih določil v tujini menjavo gum prestavijo vsaj v sredino aprila. Kdor bo imel na avtomobilu vseeno letne gume, bo vsaj začasno v prtljažnik dal še ustrezno velike snežne verige. Ne glede na datum je zimska oprema obvezna, če začne padati sneg in se ta tudi oprijemlje cestišča. Ali znate na svoj avtomobil namestiti snežne verige?

Kako zimske gume poleti vplivajo na vozne lastnosti?

Vožnja z zimskimi gumami poleti, ko so temperature bistveno višje kot pozimi, vpliva na vozne lastnosti avtomobila in tudi na zavorno pot.

Pri tem pa je treba poudariti, da ima vožnja z zimskimi pnevmatikami poleti nevarne pasti še zlasti pri zaviranju in tudi pri vodljivosti. Taka vožnja ni prepovedana, vseeno pa globina profila zimske gume ne sme biti manjša od treh milimetrov. Pri letnih gumah znaša ta meja 1,6 milimetra. Globina se meri na obeh vzdolžnih kanalih.

"Pri zaviranju na suhi cesti pri začetni hitrosti 100 km/h se avto z letnimi pnevmatikami ustavi, ko avto z zimskimi pnevmatikami vozi še s hitrostjo 34 km/h. Na mokri cesti pri začetni hitrosti 80 km/h se avto z letnimi pnevmatikami že zaustavi, avto z zimskimi pnevmatikami pa ima tedaj še hitrost 31 km/h," poudarjajo na AMZS.

Ne spreglejte