SiolNET. Avtomoto Nasveti
2,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako spraviti verige na gumo v petih minutah #video

2,09

termometer

Ne glede na to, kako dobre so vaše zimske gume, je v avtu vedno dobro imeti verige. Te vam lahko pomagajo speljati iz snežne brozge ali z zaledenele podlage, kadar avto zakoplje. Pogledali smo, kako jih najlažje nadenete in nato tudi snamete.

Video: Gregor Pavšič


Danes so bile ponekod padavine spet obilne. Prav hitro se lahko zgodi, da oprijem zimskih gum ne zadostuje več in za pot potrebujete verige. Če nočete obtičati na cesti, vam svetujemo, da imate par verig pozimi vedno v avtu. Tako vas ne bo skrbelo niti to, ali boste po obilnem sneženju speljali s parkirišča ali ne.

Če verig še nikoli niste uporabljali, vam svetujemo, da jih najprej poskusite namestiti doma, saj boste postopek veliko težje usvojili v morda stresni situaciji.

Pri izbiri verig upoštevajte tako dimenzije kot potrebe

Pomembno je, da izberete verige, ki so za vaše vozilo primerne. Ustrezati morajo dimenzijam vaših gum, prav tako so nekoliko drugačne verige za vozila s pogonom na vsa štiri kolesa. Če se s takim vozilom veliko vozite po zahtevnih terenih in bolj agresivno, priporočamo verige iz debelejših in močnejših jeklenih členov, saj bo vožnja lažja, ker se bolj zarežejo v podlago.

Poznamo tudi tekstilne verige, ki so nekoliko manj učinkovite in v nekaterih državah, na primer v Avstriji, ne spadajo v obvezno zimsko opremo. Prav tako je treba z njimi speljevati previdneje, da se ne strgajo.

Na trgu je več vrst verig in cene so zelo različne, gibljejo se od 20 pa do okoli 300 evrov. | Foto: Na trgu je več vrst verig in cene so zelo različne, gibljejo se od 20 pa do okoli 300 evrov.

Z verigami samo do 50 kilometrov na uro

Prav tako morate vedeti, da so verige zasilni izhod, ne nekaj, kar bi lahko redno uporabljali namesto zimskih gum. Vožnja z njimi je omejena na 50 kilometrov na uro in zaradi tresenja ni najbolj prijetna ali udobna.

Za vožnjo po zgolj mokri podlagi vas lahko policija oglobi

Uporaba verig je primerna le v razmerah, ko je cesta zelo zasnežena. Če boste z njimi vozili po zgolj mokri cesti, boste poškodovali verige, pnevmatike in v najslabšem primeru še svoje vozilo, poleg tega pa vas lahko za to policija tudi oglobi s 120 evri. Če bi zaradi tega s počasno vožnjo še ovirali promet, vas lahko olajšajo za 400 evrov.

Kako torej namestiti najbolj običajne verige?

Najbolj zapletena je namestitev verig iz vrvi, najlažje pa se namestijo hitromontažne in tekstilne verige, ki se ob vožnji zategnejo same.

Mi smo preverili, kako se na kolesa namestijo najbolj običajne verige.

 

1. Verige najprej razprostremo in razvozlamo morebitno zmešnjavo, saj je to veliko težje reševati, ko so že na kolesu.

verige | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

2. En del potegnemo za kolo in ga na drugi strani izvlečemo izza gume.

verige | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

3. Žici zadaj za kolesom zapnemo z zatičem in krog, ki se oblikuje, namestimo tako, da enakomerno objame platišče. Verige namestimo enakomerno po kolesu in spredaj zapnemo zgornjo zaponko.

verige | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

4. Verigo z zaponko zategnemo na spodnjem delu kolesa.

verige | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

5. Vzmet oziroma gumijasti del speljemo skozi zaponko, nato skozi zanko, ki visi na sliki ob levem delu platišča, in zataknemo vzmet oziroma gumijasti del na verigo nasproti zanke.

verige | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 63
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin