Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Nedelja,
7. 10. 2018,
8.54

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

zimska rekreacija zima zanimivosti sneg

Nedelja, 7. 10. 2018, 8.54

5 let, 4 mesece

8 dejstev o snegu, ki jih še ne poznate

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
sneg snežinke | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ne glede na to, ali vam je v napoto ali v veselje, je sneg pomemben del vsake zime. Verjetno pa se nikoli ne vprašate, ali je sneg res bele barve in ali je res vsaka snežinka edinstvena. Zato smo za vas pripravili osem zanimivih dejstev o snegu, za katere najverjetneje še niste slišali.

1. Sneg pravzaprav ni bel

Sneg je, kakor ledeni delci, iz katerih je sestavljen, brez barve. Je prozoren, kar pomeni, da svetloba skozenj ne gre z lahkoto, ampak se odbije. In ta odboj svetlobe povzroči, da ga vidimo kot belega.

2. Včasih je lahko moder

Debele plasti snega lahko pogosto delujejo modrikasto. To se zgodi, ker plasti snega ustvarijo svetlobni filter, kar povzroči večjo vpojnost rdeče kot modre svetlobe. Rezultat tega je modrikast odtenek, ki ga zazna naše oko.

3. Nekateri ljudje se snega bojijo

Večini ljudem velika količina snega prinese zgolj nevšečnosti ob vsakodnevnih opravilih, kot so pot v službo ali šolo, ter nujno kidanje pred hišo. Nekateri ljudje pa imajo ob snegu še dodatne težave, saj se ga bojijo.

Fobija pred snegom lahko nastane zaradi travme. | Foto: Thinkstock Fobija pred snegom lahko nastane zaradi travme. Foto: Thinkstock

Gre za tako imenovano snegofobijo (ang. chionophobia), ki lahko izvira iz travmatične izkušnje s snegom iz otroštva. Ko se boste naslednjič pritoževali nad kidanjem snega pred hišo, se potolažite s tem, da bi lahko bilo še slabše.

4. To, da si niti dve snežinki nista enaki, je zgolj mit

Zagotovo ste že slišali trditev, da niti ena snežinka ni enaka drugi. To je zgolj mit. Znanstvenica Nancy Knight iz Kolorada v ZDA je leta 1988 odkrila dve identični snežinki, ki sta padli v snežni nevihti v Wisconsinu. Torej naslednjič, ko želite nekoga pohvaliti, da je edinstven, ne uporabite prispodobe s snežinko.

5. Vse snežinke imajo šest kotov

To je fizikalno dejstvo. Snežinke so narejene iz molekul vode, ki se lahko združijo le tako, da tvorijo šestkotne ledene kristale. Okraski snežink z osmimi koti so zato nerealni.

Snežinke so lahko enake, prav tako pa imajo vse šest kotov. | Foto: Thinkstock Snežinke so lahko enake, prav tako pa imajo vse šest kotov. Foto: Thinkstock

6. Vsako zimo v ZDA z neba pade vsaj septilijon snežink

To je 24 ničel - 1.000.000.000.000.000.000.000.000.

7. Premer največje snežinke je znašal 38 centimetrov

Največja snežinka, ki so jo kadarkoli zabeležili, naj bi bila 38-centimetrska, padla pa naj bi januarja 1887 v Montani v ZDA. Očividci naj bi trdili, da so bile takrat snežinke celo večje od "posode za kuhanje mleka", njihove trditve pa niso bile potrjene.

9. Finščina ima več kot 40 različnih izrazov za sneg

Znano je, da naj bi Eskimi imeli ogromno število različnih izrazov za sneg, kar pa je zgolj urbana legenda. Res pa je, da imajo ogromno izrazov za sneg Finci. Teh je več kot 40, če upoštevamo tudi tiste, ki izrecno ne poimenujejo snega, ampak tudi bližnje pojave. Najbolj uporabljani so naslednji:

- lumi: sneg

- loska: zelo moker sneg

- sohjo: zmešana sneg in voda

- pyry: pršenje snega

- tuisku: pršenje snega z močnim vetrom

- myräkkä: snežna nevihta

- hyhmä: sneg, ki lebdi na vodi

Na Finskem za sneg poznajo kar nekaj imen. | Foto: Pixabay Na Finskem za sneg poznajo kar nekaj imen. Foto: Pixabay

 

Ne spreglejte