Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2021,
11.22

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Natisni članek

zimske pnevmatike oznaka DOT pnevmatike gume Continental

Četrtek, 28. 1. 2021, 11.22

3 leta, 2 meseca

Nove oznake na gumah: večja preglednost ali še več zmede?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Nalepka oznaka na gumah pnevmatike | Foto Continental

Foto: Continental

Informacijske nalepke na gumah so v Evropski uniji obvezne od novembra 2012, kupcem so ponujale več nujno potrebnih informacij, kot so lastnosti gume pri zaviranju na mokrem, kotalni upor in glasnost. Po več kot osmih letih bodo maja letos prvič uvedli spremembo, ki naj bi potrošnikom prinesla preglednejše informacije o izbranih lastnostih pnevmatik.

Na novi nalepki je tako mogoče največjo spremembo opaziti pri razredu kotalnega upora in zavorne učinkovitosti na mokrem, medtem ko je kotalni hrup ovrednoten s številom decibelov in črkami A, B ter C. Uvedena sta tudi dva nova piktograma, ki kažeta, ali izbrana avtomobilska pnevmatika po oprijemu na snegu izpolnjuje homologacijske standarde Evropske unije (snežinka) in/ali gre za pnevmatiko brez žebljev z oprijemom na ledu, ki izpolnjuje novi standard.

Pomembne informacije še bolj poudarjene

Namen nove oznake EU za pnevmatike je pomagati potrošnikom, da bodo lahko izbrali varčnejše pnevmatike, hkrati pa bodo dobili tudi podatek o zavorni poti. Tako potrošniki kot poslovni uporabniki lahko z izbiro pnevmatik z manjšim kotalnim uporom veliko prihranijo tako z vidika stroškov goriva kot manjših izpustov. Jasne informacije o oprijemu na mokrem bodo pripomogle k večji prometni varnosti, podatek o kotalnem hrupu pa je namenjen zmanjševanju zvočnega onesnaženja, ki ga povzroča cestni promet. Nalepka oznaka na gumah pnevmatike | Foto: Continental Foto: Continental

Nemci dodajajo tudi novo oznako HL

Nemški Continental, eno od največjih gumarskih podjetij na svetu, se je odločil, da bodo uvedli novo oznako HL. Ta je namenjena avtom z večjo maso, saj imajo pnevmatike s to oznako višji indeks nosilnosti. V primerjavi s pnevmatiko z indeksom nosilnosti XL večjo za 10 odstotkov oziroma za 25 odstotkov večjo v primerjavi z indeksom nosilnosti SL.

Električna vozila so težja, zato je potreben višji indeks nosilnosti

Razlog za prihod nove oznake so vse težji avtomobili, ta lastnost se še stopnjuje s prihodom električnih vozil. Tudi športni terenci so ''krivi'' za prihod oznake HL. Zadnji so za 40 odstotkov težji kot običajen manjši avto, če pa imajo vgrajen še električni pogon, pa je masa večja še za nekaj dodatnih sto kilogramov.

Oznaka HL bo na gumi izpisana pred dimenzijo pnevmatike, še vedno pa bo na koncu tudi oznaka XL ali SL, odvisno od velikosti avtomobila, na katerem bodo nameščene. Dodatna oznaka je na voljo pri običajnih dimenzijah pnevmatik in deluje pod običajnim tlakom, kljub temu je namenjena težjim vozilom v posameznem segmentu.

Ne spreglejte